Staten anker Farida-saken til Høyesterett

UNE har valgt å anke Farida-saken til Høyesterett.
UNE har valgt å anke Farida-saken til Høyesterett.  Foto: Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Støttegruppa er lei av at familien blir brukt som prøvesteiner. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Staten anker Farida-saken til Høyesterett. Saken handler om familien som ble tvangsreturnert til Afghanistan i februar 2015, to år etter at den midlertidige oppholdstillatelsen deres ble trukket tilbake.

– Vi er både oppgitte, fortvila, forbanna og lei oss at denne familien fortsatt blir brukt som prøvesteiner, sier leder for Faridas støttegruppe, Merethe Engen Enerstvedt, til ABC Nyheter.

Hun forteller at hele følelsesregisteret ble involvert da hun og resten av støttegruppa fikk høre om anken, men at hun ikke er overrasket over at UNEs anke.

– Folk med kjennskap til fagområdet har sagt at vi måtte forvente en anke siden saken er en så viktig prinsippsak med betydning for kommende og muligens også tidligere saker, sier hun.

Les også: Staten tapte mot Farida(11) i lagmannsretten

Ønsker klarere forståelse av regelverket

– Lagmannsretten har avsagt to dommer i svært like saker hvor regelverket forstås ulikt, den ene i oktober 2016 og den andre nå i juni. Når domstolene forstår og anvender regelverket ulikt, oppstår det usikkerhet knyttet til hva som er riktig lovanvendelse. Derfor vil staten be om at forståelsen av regelverket avklares i Høyesterett, skriver Utlendingsnemnda (UNE) i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke ofte staten anker saker til Høyesterett, men nå mener UNE at det er nødvendig for å sikre likebehandling og rettssikkerhet.

Farida og moren kom til Norge i 2011. Familiens midlertidige oppholdstillatelse ble tilbakekalt i 2013, og de ble tvangsreturnert til Afghanistan i februar 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

UNE skriver at uenigheten dreier seg om det skal gjøres en vurdering av om det er forholdsmessig å tilbakekalle oppholdstillatelsen veid opp mot andre forhold. Der har lagmannsretten i to dommer gjort ulike vurderinger, mens UNE skriver at «departementet har uttrykkelig sagt at det ikke skal foretas en slik vurdering».

Les også: Norge klages inn for FNs menneskerettighetskomité i Neda-saken

Bakgrunn

Siden familien ble tvangsreturnert, har Faridas skoleklasse og lokalsamfunnet på Dokka i Oppland jobbet for å samle inn penger til rettssaken og for å sende penger til familien, som bor på en hemmelig adresse i Kabul.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da tingretten behandlet saken i oktober 2015 fikk familien medhold i at Utlendingsnemndas (UNE) avgjørelse var feil. I juni opprettholdt lagmannsretten denne avgjørelsen.

ABC Nyheter har ikke lyktes med å komme i kontakt med advokat Vera Vikki.

Les også:

Rapport: – Mindreårige asylsøkere selger sex på gata i Norge

UDI: – Flere enslige mindreårige har forsøkt å ta sitt eget liv