Meny

Erdogans klappjakt gir Norge ny gruppe asylsøkere

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan under G20-møtet i Tyskland i forrige uke. Foto: Scanpix/AFP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antall asylsøkere i Norge raser nedover, men søkergrupper fra Tyrkia skiller seg ut. Etter kuppforsøket i 2016 er innvilgelsesprosenten mer enn seksdoblet.

8.717 asylsøkere bodde på norske mottak ved utgangen av juni. Vi må tilbake til 2008 for å finne tilsvarende lave tall. Bare 2.380 har søkt asyl så langt i år.

Stridsvogn kjører over biler i Istanbul 16. juli 2016, under kuppforsøket i Tyrkia. Scanpix/EPA/TOLGA BOZOGLU.

Ved utgangen av rekordåret 2015, da over 30.000 asylsøkere bodde i mottak, var det kun 51 asylsøkere fra Tyrkia.  I juli i år var tallet steget til 112 personer.

Det viser tall fra Utlendingsdirektoratet, som ABC Nyheter har gått igjennom.

UDI: – Vanskelig for mange grupper

75 tyrkiske statsborgere har hittil i år søkt asyl i Norge. I fjor var tallet 89, 74 av dem søkte etter kuppforsøket i juli.

– Vi kjenner til at situasjonen i Tyrkia er vanskelig for mange grupper, og at antallet søkere fra Tyrkia har økt i 2017, sier fungerende enhetsleder i UDI, Cathrine Qvale, til ABC Nyheter.

Bare fra tre land har det kommet flere asylsøkere til Norge enn fra Tyrkia i 2017; Eritrea, Irak og Syria. I rekordåret 2015 kom det flere asylsøkere fra 18 land.

Tyrkia er det eneste landet som har hatt en markant økning i antall asylsøkere til Norge i 2017 sammenliknet med 2016.

Les også: Solberg slo et slag for feminisme da hun møtte Erdogan

Flere får bli

Etter det ABC Nyheter erfarer skal mange av de som har søkt asyl i Norge frykte pågripelser i Tyrkia etter kuppforsøket 15. juli 2016.

Denne broen over Bosporos-stredet har blitt omdøpt «15. juli-martyrenes bro». Den vordende bruden i forgrunnen står på asiatisk side og ser inn i Europa. Scanpix/AP.

I 2015 fikk 15 prosent av tyrkiske asylsøkere innvilget asyl, og i 2016 sank tallet til ni prosent. Men i 2015 har så mange som 57 prosent av tyrkiske asylsøkere fått innvilget asyl.

Vi har fått en helt ny kategori asylsøkere i Norge etter kuppforsøket, bekrefter UDI.

– Etter kuppforsøket i juli i fjor, har tyrkiske myndigheter iverksatt massearrestasjoner av blant annet militære, dommere, akademikere, journalister, kurdiske aktivister og Gülen-tilhengere. Videre har tyrkiske myndigheter gått til masseoppsigelser av offentlige ansatte, suspendert pass og ilagt utreiseforbud for tusenvis av borgere, sier Qvale i UDI og fortsetter:

– Det er altså endrede forhold i Tyrkia og nye grupper asylsøkere, som har resultert i utfallet i disse enkeltsakene.

I mars i år ble det kjent at fire tyrkiske offiserer og en militærattaché har fått asyl i Norge etter å ha søkt om beskyttelse etter kuppforsøket i fjor sommer.

Les også: Tyrkia slår tilbake mot Norge: – Hvis det hadde skjedd et kupp i Norge, ville de gjort det samme?

50.000 fengslet

Den islamske predikanten Fethullah Gülen lever i eksil i Pennsylvania i USA. Scanpix/AP Photo.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har utpekt den muslimske predikanten som hovedmann bak det mislykkede kuppforsøket. Gülen nekter selv å ha noe som helst med kuppforsøket å gjøre.

Over 50.000 mennesker er fengslet, anklaget for å være Gülen-tilhengere, siden kuppforsøket. Senest mandag ble 42 antatte Gülen-tilhengere pågrepet i Tyrkia.

Den tyrkiske ambassaden i Oslo har ikke besvart ABC Nyheter sine henvendelser.

Les også: Flere titalls tusen deltar på opposisjonens folkemøte i Istanbul

Populært