Meny

Ap håner Frps valgløfter om grensekontroll: – De prøver å tøffe seg

– MISTET KONTROLLEN: – Frp var ikke på ballen. De mistet kontrollen over Storskog, sier Lene Vågslid (Ap) om migrasjonsbølgen i 2015 da 5.500 asylsøkere kom over grensen fra Russland til Finnmark via Storskog. Her daværende justisminister Anders Anundsen (Frp) da han besøkte grensen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp går til valg på permanent grensekontroll for å bremse asylinnvandring, men får det glatte lag av Ap: – De har ingen troverdighet. De prøver å tøffe seg med dette utspillet.

Det sier stortingsrepresentant Lene Vågslid (Ap), som sitter i justiskomiteen, og får full støtte av partiets innvandringspolitiske talsperson, Stein Erik Lauvås.

– Jeg mener det er fint med forsterket grensekontroll når det trengs. For eksempel så vi ved migrasjonsbølgen i 2015 at det var nødvendig. Men Frp var ikke på ballen. De mistet kontrollen over Storskog, legger Vågslid til.

Store mangler i asylhåndteringen ble dokumentert da Politidirektoratet (POD) i fjor la frem evalueringen av beredskapen da antallet asylankomster til Storskog eksploderte høsten og vinteren 2015, og 5.500 asylanter tok seg til Norge via Russland.

Les også: Amundsen (Frp) mot Sp: – Full grensekontroll vil koste Norge 4 milliarder

Ni av 78 grenseoverganger bemannet

To dager etter at Stortinget tok sommerferie fra møter 21. juni, oppsummerte Frp-leder Siv Jensen partiets politikk siste halvår, og lovet at de vil gjøre Norge til et tryggere land. Å stoppe «asylinnvandring» og innføre permanent grensekontroll er blant fem konkrete tiltak.

Men ABC Nyheter avslørte nylig at «permanent grensekontroll» i realiteten ikke innebærer noen endring fra i dag, der kun ni av 78 grenseoverganger på land er bemannet, og at Storskog på russergrensen faktisk er det eneste stedet der Norge har det som kan kalles «grensekontroll» på land, ifølge POD.

De øvrige stedene med kontroll er ferjeanløp og flyplasser.

– Vi kan ikke stasjonere folk på hver eneste grenseovergang i Norge. Det er ikke mulig, sa Ulf Leirstein, som sitter i justiskomiteen for Frp, til ABC Nyheter.

Lørdag sa justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen til ABC Nyheter at dersom man skal ha tilfredsstillende personkontroll ved alle grensepasseringssteder, vil det koste 3,9 milliardre kroner årlig bare i lønn- pluss ytterligere milliarder i investeringer.

Les også: Kun ni av 78 grenseoverganger er bemannet på norsk side

EU foten ned for forlengelse av kontroll

ABC Nyheter har bedt Arbeiderpartiet klargjøre hva de mener om grensekontroll – utover å kritisere Frp – og hvordan de vil løse det.

Innvandringspolitisk talsperson Stein Erik Lauvås sier:

– Vi skal sørge for at vi har kontroll på grensene våre. Spørsmålet er hvordan organisere det, og hvor mye ressurser du skal legge i dette totalt sett. Vi er en del av Schengen. Det får vi bare ha med oss. Nå har EU gitt mulighet til å opprettholde og forlenge grensekontroller. Vi har ikke protestert når regjeringen har søkt, og fått det, de siste to årene i praksis, sier Stein Erik Lauvås.

Faktum er at vår utvidete grensekontroll utløper i oktober, og at EU-kommisjonen har satt foten ned for ytterligere forlengelser innad i Schengen, der kontrollen for norsk del utøves på stikkprøvebasis.

– Dette blir den siste forlengelsen. Jeg gjentar: den siste forlengelsen, sa EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos i mai, og sa at de ser for seg en gradvis utfasing av grensekontrollen, samtidig som den ordinære politikontrollen styrkes inne i landene, og spesielt i grenseområdene.

Les også: EU-kommisjonen ber Norge fase ut grensekontroll

Ap: – Kan vurdere når vi er i regjering

Lene Vågslid sier:

IKKE KONKRET: – Vi er villige til å bruke det som trengs på dette, men kan ikke tallfeste det nå, sier stortingsrepresentant Lene Vågslid (Ap) på spørsmål om hva de vil bruke på grensekontroll.

– Ap mener at forsterket grensekontroll når omstendighetene krever det er bra. Det er innenfor Schengen-avtalen. I ordinære tider gjør Schengen-avtalen at vi vanlige nordmenn kan bevege oss ganske fritt i Europa, noe vi nyter godt av, særlig nå om sommeren, sier Vågslid.

Hun forklarer at «når omstendighetene krever det» er når det er økt migrasjon eller endringer i kriminalitets- eller trusselbildet.

– Og hvordan vurderer Ap situasjonen nå?

– Vi mener at det er naturlig å vurdere forlengelse, men det er enklere for oss å vurdere når vi sitter i regjering. I opposisjon sitter ikke vi på annen kunnskap enn det som står i avisen og det regjeringen forteller oss, sier Lene Vågslid.

Også Aps tidligere regjeringspartner Senterpartiet sa til ABC Nyheter sist uke at Frp ikke har troverdighet på grensekontroll. De er en ihuga motstandere av hele Schengen-samarbeidet, og vil gladelig bruke bruke 900 millioner kroner på å gjeninnføre grensekontroll.

Les også: Storskog-rapport viser mangler i asylhåndteringen

Vil ikke tallfeste noe

– Det er ikke en uoverstigelig sum, og en brøkdel av skattelettelsen Frp skaffet til de rikeste, sa Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik til ABC Nyheter.

– Aps mulige regjeringspartner Senterpartiet sier de er villige til å bruke 900 millioner kroner på permanent kontroll på grenseovergangene.Er Ap villige til dette?

– Vi er villige til å bruke det som trengs på dette, men kan ikke tallfeste det nå. Men vi samarbeider godt med Sp, og kommer til å finne ut av dette sammen i budsjettprosess, sier Lene Vågslid, mens partikamerat Lauvås sier:

– Det går sikkert an å tallfeste det. Men prinsippet er at man må ha en løpende vurdering av hva som er fornuftig innsats for å ha kontroll på den norske grensen til vanns og til lands.

Lauvås representerer grensefylket Østfold, og forklarer at det er et nettverk av små veier til Sverige langs hele grensen. Noen steder er det kamerakontroll. Men han vil ikke ta stilling til om flere overganger bør være bemannet enn dagens ni av 78.

– Dette må bli en totalvurdering av hvilke ressurser en skal legge inn, og på hvilke måter. Men jeg synes ikke Frp har særlig stor troverdighet når de tar opp dette nå, mener Stein Erik Lauvås.

Han minner om at Siv Jensen (Frp) lanserte den nye politikken etter at Stortinget var oppløst for sommeren – få måneder før valget.

– De kunne kommet til Stortinget med forslag i løpet av de siste fire år. I stedet kommer de med dette den dagen Stortinget tar sommerferie. Det er ikke særlig tillitvekkende at de kommer med et forslag fem over tolv. Dette kunne de fremmet mange ganger. Jeg registrerer at det har ikke Siv Jensen gjort.

– I sitt partiprogram for 2017-2020 skriver Arbeiderpartiet at de skal «forbedre beredskapen langs grensen for å kunne håndtere ekstraordinære asylankomster.» Hva konkret betyr det?

– Med det mener vi at vi må unngå slike situasjoner som man så på Storskog, hvor grensestasjonen ikke var bemannet. Det betyr at en regjering må være handlekraftig og agere når det skjer ekstraordinære asylankomster, sier Lene Vågslid.

Les også: Han redder liv - hun skal holde dem unna Norge

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært