Meny

Ap håner Frps valgløfter om grensekontroll: – De prøver å tøffe seg

<p>– MISTET KONTROLLEN: – Frp var ikke på ballen. De mistet kontrollen over Storskog, sier Lene Vågslid (Ap) om migrasjonsbølgen i 2015 da 5.500 asylsøkere kom over grensen fra Russland til Finnmark via Storskog. Her daværende justisminister Anders Anundsen (Frp) da han besøkte grensen.</p>
– MISTET KONTROLLEN: – Frp var ikke på ballen. De mistet kontrollen over Storskog, sier Lene Vågslid (Ap) om migrasjonsbølgen i 2015 da 5.500 asylsøkere kom over grensen fra Russland til Finnmark via Storskog. Her daværende justisminister Anders Anundsen (Frp) da han besøkte grensen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Frp går til valg på permanent grensekontroll for å bremse asylinnvandring, men får det glatte lag av Ap: – De har ingen troverdighet. De prøver å tøffe seg med dette utspillet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier stortingsrepresentant Lene Vågslid (Ap), som sitter i justiskomiteen, og får full støtte av partiets innvandringspolitiske talsperson, Stein Erik Lauvås.

– Jeg mener det er fint med forsterket grensekontroll når det trengs. For eksempel så vi ved migrasjonsbølgen i 2015 at det var nødvendig. Men Frp var ikke på ballen. De mistet kontrollen over Storskog, legger Vågslid til.

Store mangler i asylhåndteringen ble dokumentert da Politidirektoratet (POD) i fjor la frem evalueringen av beredskapen da antallet asylankomster til Storskog eksploderte høsten og vinteren 2015, og 5.500 asylanter tok seg til Norge via Russland.

Les også: Amundsen (Frp) mot Sp: – Full grensekontroll vil koste Norge 4 milliarder

Ni av 78 grenseoverganger bemannet

To dager etter at Stortinget tok sommerferie fra møter 21. juni, oppsummerte Frp-leder Siv Jensen partiets politikk siste halvår, og lovet at de vil gjøre Norge til et tryggere land. Å stoppe «asylinnvandring» og innføre permanent grensekontroll er blant fem konkrete tiltak.

Men ABC Nyheter avslørte nylig at «permanent grensekontroll» i realiteten ikke innebærer noen endring fra i dag, der kun ni av 78 grenseoverganger på land er bemannet, og at Storskog på russergrensen faktisk er det eneste stedet der Norge har det som kan kalles «grensekontroll» på land, ifølge POD.

De øvrige stedene med kontroll er ferjeanløp og flyplasser.

– Vi kan ikke stasjonere folk på hver eneste grenseovergang i Norge. Det er ikke mulig, sa Ulf Leirstein, som sitter i justiskomiteen for Frp, til ABC Nyheter.

Lørdag sa justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen til ABC Nyheter at dersom man skal ha tilfredsstillende personkontroll ved alle grensepasseringssteder, vil det koste 3,9 milliardre kroner årlig bare i lønn- pluss ytterligere milliarder i investeringer.

Les også: Kun ni av 78 grenseoverganger er bemannet på norsk side

EU foten ned for forlengelse av kontroll

ABC Nyheter har bedt Arbeiderpartiet klargjøre hva de mener om grensekontroll – utover å kritisere Frp – og hvordan de vil løse det.

Innvandringspolitisk talsperson Stein Erik Lauvås sier:

– Vi skal sørge for at vi har kontroll på grensene våre. Spørsmålet er hvordan organisere det, og hvor mye ressurser du skal legge i dette totalt sett. Vi er en del av Schengen. Det får vi bare ha med oss. Nå har EU gitt mulighet til å opprettholde og forlenge grensekontroller. Vi har ikke protestert når regjeringen har søkt, og fått det, de siste to årene i praksis, sier Stein Erik Lauvås.

Faktum er at vår utvidete grensekontroll utløper i oktober, og at EU-kommisjonen har satt foten ned for ytterligere forlengelser innad i Schengen, der kontrollen for norsk del utøves på stikkprøvebasis.

– Dette blir den siste forlengelsen. Jeg gjentar: den siste forlengelsen, sa EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos i mai, og sa at de ser for seg en gradvis utfasing av grensekontrollen, samtidig som den ordinære politikontrollen styrkes inne i landene, og spesielt i grenseområdene.

Les også: EU-kommisjonen ber Norge fase ut grensekontroll

Ap: – Kan vurdere når vi er i regjering

Lene Vågslid sier:

IKKE KONKRET: – Vi er villige til å bruke det som trengs på dette, men kan ikke tallfeste det nå, sier stortingsrepresentant Lene Vågslid (Ap) på spørsmål om hva de vil bruke på grensekontroll.
IKKE KONKRET: – Vi er villige til å bruke det som trengs på dette, men kan ikke tallfeste det nå, sier stortingsrepresentant Lene Vågslid (Ap) på spørsmål om hva de vil bruke på grensekontroll.

– Ap mener at forsterket grensekontroll når omstendighetene krever det er bra. Det er innenfor Schengen-avtalen. I ordinære tider gjør Schengen-avtalen at vi vanlige nordmenn kan bevege oss ganske fritt i Europa, noe vi nyter godt av, særlig nå om sommeren, sier Vågslid.

Hun forklarer at «når omstendighetene krever det» er når det er økt migrasjon eller endringer i kriminalitets- eller trusselbildet.

– Og hvordan vurderer Ap situasjonen nå?

– Vi mener at det er naturlig å vurdere forlengelse, men det er enklere for oss å vurdere når vi sitter i regjering. I opposisjon sitter ikke vi på annen kunnskap enn det som står i avisen og det regjeringen forteller oss, sier Lene Vågslid.

Også Aps tidligere regjeringspartner Senterpartiet sa til ABC Nyheter sist uke at Frp ikke har troverdighet på grensekontroll. De er en ihuga motstandere av hele Schengen-samarbeidet, og vil gladelig bruke bruke 900 millioner kroner på å gjeninnføre grensekontroll.

Les også: Storskog-rapport viser mangler i asylhåndteringen

Vil ikke tallfeste noe

– Det er ikke en uoverstigelig sum, og en brøkdel av skattelettelsen Frp skaffet til de rikeste, sa Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik til ABC Nyheter.

– Aps mulige regjeringspartner Senterpartiet sier de er villige til å bruke 900 millioner kroner på permanent kontroll på grenseovergangene.Er Ap villige til dette?

– Vi er villige til å bruke det som trengs på dette, men kan ikke tallfeste det nå. Men vi samarbeider godt med Sp, og kommer til å finne ut av dette sammen i budsjettprosess, sier Lene Vågslid, mens partikamerat Lauvås sier:

– Det går sikkert an å tallfeste det. Men prinsippet er at man må ha en løpende vurdering av hva som er fornuftig innsats for å ha kontroll på den norske grensen til vanns og til lands.

Lauvås representerer grensefylket Østfold, og forklarer at det er et nettverk av små veier til Sverige langs hele grensen. Noen steder er det kamerakontroll. Men han vil ikke ta stilling til om flere overganger bør være bemannet enn dagens ni av 78.

– Dette må bli en totalvurdering av hvilke ressurser en skal legge inn, og på hvilke måter. Men jeg synes ikke Frp har særlig stor troverdighet når de tar opp dette nå, mener Stein Erik Lauvås.

Han minner om at Siv Jensen (Frp) lanserte den nye politikken etter at Stortinget var oppløst for sommeren – få måneder før valget.

– De kunne kommet til Stortinget med forslag i løpet av de siste fire år. I stedet kommer de med dette den dagen Stortinget tar sommerferie. Det er ikke særlig tillitvekkende at de kommer med et forslag fem over tolv. Dette kunne de fremmet mange ganger. Jeg registrerer at det har ikke Siv Jensen gjort.

– I sitt partiprogram for 2017-2020 skriver Arbeiderpartiet at de skal «forbedre beredskapen langs grensen for å kunne håndtere ekstraordinære asylankomster.» Hva konkret betyr det?

– Med det mener vi at vi må unngå slike situasjoner som man så på Storskog, hvor grensestasjonen ikke var bemannet. Det betyr at en regjering må være handlekraftig og agere når det skjer ekstraordinære asylankomster, sier Lene Vågslid.

Les også: Han redder liv - hun skal holde dem unna Norge

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:01 Forsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45 Flere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42 Benkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58 Hongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43 Folkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21 Politiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48 Derfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36 Hongkongs leder varsler kunngjøring08:24 FHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15 Vy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13 Brasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00 Nå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07 Coutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39 Store variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33 Hovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59 Mann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58 Dette skjer i dag05:44 Dette skjedde i natt05:13 Bombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46 Demokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21 Mange syke eldre kjøres hjem fra norske sykehus midt på natten03:47 Raymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08 Abe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58 Person omkom etter fall fra bygning02:52 Cuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26 Sverige var vertskap for møter om Venezuela02:22 Norske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43 Frontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27 Regjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54 Dales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53 Pave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07 Ecuador tok bronse i U20-VM23:06 Japan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51 Franske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43 250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54 Carlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42 Ivanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55 Guterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46 Lokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14 Ap hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58 Dette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31 Politiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19 Setter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50 Mysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41 Bombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00 Ap-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39 Avdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter16:17 Lege om mulig dødsårsak: – Kan tyde på forgiftning15:56 Passasjerer måtte forlate bilene etter brann i tunnel15:53 Vinmonopolet kan få holde åpent senere15:43 Milan-legender får toppjobber i klubben15:42 Trollstigen får mobildekning15:36 Trump: – Iran er en terror-nasjon14:50 Soldater skyter med skarpt mot demonstranter i Benin14:48 EU vil kjøpe mer kjøtt fra USA14:38 Bjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26 Listhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03 Sudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01 Vil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18 Reagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07 Nytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06 Varaordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06 Fire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd12:31 Boris Johnson kritiseres for å unngå debatter12:30 Fafo korrigerer omstridt rapport om «menneskeraser»12:27 Emilie Haavi røk korsbåndet – reiser hjem fra fotball-VM12:27 Frontline bekrefter at brann på oljetanker er slukket11:35 Røykutvikling i buss – skoleelever evakuert10:47 Nå er det lov med produktplassering på radio10:47 Maradona måtte gi seg i mexicansk klubb10:15 Kraftig advarsel fra Bush-stabsjef: – USA ville ikke nøle med å ofre Norge10:13 Ellingsruddrapet behandles på nytt10:10 Det blir ikke VAR i Eliteserien i 202010:10 Lagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen09:09 Medlemsfallet i Den norske kirke fortsetter09:06 Færre ulver skutt08:32 Reiten synes det er kult med stilfloraen i VM08:20 Kvinnestreik i Sveits08:18 Mann omkom i trafikkulykke i Halden08:15 Cohens kjærlighetsbrev til norske Marianne solgt for 7,6 millioner kroner08:13 Pelsdyrnæringen vedtatt avviklet08:12 Ukjen helt da Toronto Raptors vant sitt første NBA-sluttspill08:09 Sola vår kan få et superutbrudd07:59 – Uaktuelt for NRKs programledere å bruke den typen ord07:59 Regjeringen vil hindre tvangsekteskap ved å ta fra barn pass07:58 Sjögrens største jobb er med hodene, ikke beina07:52 Trøndelag erklærer klimakrise07:38 Besetningen på tankskip så «flygende objekter»07:35 Dennis Olsen får drømmen oppfylt på Le Mans07:21 Rolig i Hongkong – enn så lenge07:17 – Å stoppe norsk oljeproduksjon er galskap07:03 – Klokken begynner å tikke for Messi06:45 Regjeringen åpner lommeboka – 100 millioner kroner til innovasjonsprosjekter06:44 Siktede nekter skyld etter terror i Christchurch06:30 Herlovsen sparer ikke feiringene til egne mål06:16 Ny studie skal granske sykdom fra norsk drikkevann06:15 Overbooking i Real Madrid06:14 Ida Marcussen legger opp06:01 Dette skjedde i natt06:00 Jakob Ingebrigtsen: – Vil ikke være pysete
Siste nytt
11:01VerdenForsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45PolitikkFlere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42PolitikkBenkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58PolitikkHongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43PengerFolkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21NorgePolitiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48LivetDerfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36VerdenHongkongs leder varsler kunngjøring08:24NorgeFHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15NorgeVy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13VerdenBrasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00NorgeNå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07SportCoutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39NorgeStore variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33SportHovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59NorgeMann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58NorgeDette skjer i dag05:44NorgeDette skjedde i natt05:13VerdenBombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46VerdenDemokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21Helse og livsstilMange syke eldre kjøres hjem fra norske sykehus midt på natten03:47NorgeRaymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08VerdenAbe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58NorgePerson omkom etter fall fra bygning02:52VerdenCuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26VerdenSverige var vertskap for møter om Venezuela02:22NorgeNorske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43VerdenFrontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27NorgeRegjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54NorgeDales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53VerdenPave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07SportEcuador tok bronse i U20-VM23:06SportJapan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51VerdenFranske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43Verden250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54SportCarlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42VerdenIvanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55VerdenGuterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46NorgeLokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14PolitikkAp hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58VerdenDette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31NorgePolitiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19NorgeSetter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50PengerMysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41VerdenBombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00PolitikkAp-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39NorgeAvdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter16:17ReiseLege om mulig dødsårsak: – Kan tyde på forgiftning15:56NorgePassasjerer måtte forlate bilene etter brann i tunnel15:53Helse og livsstilVinmonopolet kan få holde åpent senere15:43SportMilan-legender får toppjobber i klubben15:42ReiseTrollstigen får mobildekning15:36VerdenTrump: – Iran er en terror-nasjon14:50VerdenSoldater skyter med skarpt mot demonstranter i Benin14:48PengerEU vil kjøpe mer kjøtt fra USA14:38PengerBjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26NorgeListhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03VerdenSudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01PolitikkVil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18NorgeReagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07VerdenNytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06NorgeVaraordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06NorgeFire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd12:31PolitikkBoris Johnson kritiseres for å unngå debatter12:30NorgeFafo korrigerer omstridt rapport om «menneskeraser»12:27SportEmilie Haavi røk korsbåndet – reiser hjem fra fotball-VM12:27VerdenFrontline bekrefter at brann på oljetanker er slukket11:35NorgeRøykutvikling i buss – skoleelever evakuert10:47KulturNå er det lov med produktplassering på radio10:47SportMaradona måtte gi seg i mexicansk klubb10:15PolitikkKraftig advarsel fra Bush-stabsjef: – USA ville ikke nøle med å ofre Norge10:13NorgeEllingsruddrapet behandles på nytt10:10SportDet blir ikke VAR i Eliteserien i 202010:10SportLagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen09:09NorgeMedlemsfallet i Den norske kirke fortsetter09:06NorgeFærre ulver skutt08:32SportReiten synes det er kult med stilfloraen i VM08:20VerdenKvinnestreik i Sveits08:18NorgeMann omkom i trafikkulykke i Halden08:15KulturCohens kjærlighetsbrev til norske Marianne solgt for 7,6 millioner kroner08:13PolitikkPelsdyrnæringen vedtatt avviklet08:12SportUkjen helt da Toronto Raptors vant sitt første NBA-sluttspill08:09VerdenSola vår kan få et superutbrudd07:59Kultur– Uaktuelt for NRKs programledere å bruke den typen ord07:59PolitikkRegjeringen vil hindre tvangsekteskap ved å ta fra barn pass07:58SportSjögrens største jobb er med hodene, ikke beina07:52NorgeTrøndelag erklærer klimakrise07:38VerdenBesetningen på tankskip så «flygende objekter»07:35SportDennis Olsen får drømmen oppfylt på Le Mans07:21VerdenRolig i Hongkong – enn så lenge07:17Penger– Å stoppe norsk oljeproduksjon er galskap07:03Sport– Klokken begynner å tikke for Messi06:45PolitikkRegjeringen åpner lommeboka – 100 millioner kroner til innovasjonsprosjekter06:44VerdenSiktede nekter skyld etter terror i Christchurch06:30SportHerlovsen sparer ikke feiringene til egne mål06:16Helse og livsstilNy studie skal granske sykdom fra norsk drikkevann06:15SportOverbooking i Real Madrid06:14SportIda Marcussen legger opp06:01NorgeDette skjedde i natt06:00SportJakob Ingebrigtsen: – Vil ikke være pysete
Populært