Ap håner Frps valgløfter om grensekontroll: – De prøver å tøffe seg

<p>– MISTET KONTROLLEN: – Frp var ikke på ballen. De mistet kontrollen over Storskog, sier Lene Vågslid (Ap) om migrasjonsbølgen i 2015 da 5.500 asylsøkere kom over grensen fra Russland til Finnmark via Storskog. Her daværende justisminister Anders Anundsen (Frp) da han besøkte grensen.</p>
– MISTET KONTROLLEN: – Frp var ikke på ballen. De mistet kontrollen over Storskog, sier Lene Vågslid (Ap) om migrasjonsbølgen i 2015 da 5.500 asylsøkere kom over grensen fra Russland til Finnmark via Storskog. Her daværende justisminister Anders Anundsen (Frp) da han besøkte grensen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Frp går til valg på permanent grensekontroll for å bremse asylinnvandring, men får det glatte lag av Ap: – De har ingen troverdighet. De prøver å tøffe seg med dette utspillet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier stortingsrepresentant Lene Vågslid (Ap), som sitter i justiskomiteen, og får full støtte av partiets innvandringspolitiske talsperson, Stein Erik Lauvås.

– Jeg mener det er fint med forsterket grensekontroll når det trengs. For eksempel så vi ved migrasjonsbølgen i 2015 at det var nødvendig. Men Frp var ikke på ballen. De mistet kontrollen over Storskog, legger Vågslid til.

Store mangler i asylhåndteringen ble dokumentert da Politidirektoratet (POD) i fjor la frem evalueringen av beredskapen da antallet asylankomster til Storskog eksploderte høsten og vinteren 2015, og 5.500 asylanter tok seg til Norge via Russland.

Les også: Amundsen (Frp) mot Sp: – Full grensekontroll vil koste Norge 4 milliarder

Ni av 78 grenseoverganger bemannet

To dager etter at Stortinget tok sommerferie fra møter 21. juni, oppsummerte Frp-leder Siv Jensen partiets politikk siste halvår, og lovet at de vil gjøre Norge til et tryggere land. Å stoppe «asylinnvandring» og innføre permanent grensekontroll er blant fem konkrete tiltak.

Men ABC Nyheter avslørte nylig at «permanent grensekontroll» i realiteten ikke innebærer noen endring fra i dag, der kun ni av 78 grenseoverganger på land er bemannet, og at Storskog på russergrensen faktisk er det eneste stedet der Norge har det som kan kalles «grensekontroll» på land, ifølge POD.

De øvrige stedene med kontroll er ferjeanløp og flyplasser.

– Vi kan ikke stasjonere folk på hver eneste grenseovergang i Norge. Det er ikke mulig, sa Ulf Leirstein, som sitter i justiskomiteen for Frp, til ABC Nyheter.

Lørdag sa justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen til ABC Nyheter at dersom man skal ha tilfredsstillende personkontroll ved alle grensepasseringssteder, vil det koste 3,9 milliardre kroner årlig bare i lønn- pluss ytterligere milliarder i investeringer.

Les også: Kun ni av 78 grenseoverganger er bemannet på norsk side

EU foten ned for forlengelse av kontroll

ABC Nyheter har bedt Arbeiderpartiet klargjøre hva de mener om grensekontroll – utover å kritisere Frp – og hvordan de vil løse det.

Innvandringspolitisk talsperson Stein Erik Lauvås sier:

– Vi skal sørge for at vi har kontroll på grensene våre. Spørsmålet er hvordan organisere det, og hvor mye ressurser du skal legge i dette totalt sett. Vi er en del av Schengen. Det får vi bare ha med oss. Nå har EU gitt mulighet til å opprettholde og forlenge grensekontroller. Vi har ikke protestert når regjeringen har søkt, og fått det, de siste to årene i praksis, sier Stein Erik Lauvås.

Faktum er at vår utvidete grensekontroll utløper i oktober, og at EU-kommisjonen har satt foten ned for ytterligere forlengelser innad i Schengen, der kontrollen for norsk del utøves på stikkprøvebasis.

– Dette blir den siste forlengelsen. Jeg gjentar: den siste forlengelsen, sa EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos i mai, og sa at de ser for seg en gradvis utfasing av grensekontrollen, samtidig som den ordinære politikontrollen styrkes inne i landene, og spesielt i grenseområdene.

Les også: EU-kommisjonen ber Norge fase ut grensekontroll

Ap: – Kan vurdere når vi er i regjering

Lene Vågslid sier:

IKKE KONKRET: – Vi er villige til å bruke det som trengs på dette, men kan ikke tallfeste det nå, sier stortingsrepresentant Lene Vågslid (Ap) på spørsmål om hva de vil bruke på grensekontroll.
IKKE KONKRET: – Vi er villige til å bruke det som trengs på dette, men kan ikke tallfeste det nå, sier stortingsrepresentant Lene Vågslid (Ap) på spørsmål om hva de vil bruke på grensekontroll.

– Ap mener at forsterket grensekontroll når omstendighetene krever det er bra. Det er innenfor Schengen-avtalen. I ordinære tider gjør Schengen-avtalen at vi vanlige nordmenn kan bevege oss ganske fritt i Europa, noe vi nyter godt av, særlig nå om sommeren, sier Vågslid.

Hun forklarer at «når omstendighetene krever det» er når det er økt migrasjon eller endringer i kriminalitets- eller trusselbildet.

– Og hvordan vurderer Ap situasjonen nå?

– Vi mener at det er naturlig å vurdere forlengelse, men det er enklere for oss å vurdere når vi sitter i regjering. I opposisjon sitter ikke vi på annen kunnskap enn det som står i avisen og det regjeringen forteller oss, sier Lene Vågslid.

Også Aps tidligere regjeringspartner Senterpartiet sa til ABC Nyheter sist uke at Frp ikke har troverdighet på grensekontroll. De er en ihuga motstandere av hele Schengen-samarbeidet, og vil gladelig bruke bruke 900 millioner kroner på å gjeninnføre grensekontroll.

Les også: Storskog-rapport viser mangler i asylhåndteringen

Vil ikke tallfeste noe

– Det er ikke en uoverstigelig sum, og en brøkdel av skattelettelsen Frp skaffet til de rikeste, sa Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik til ABC Nyheter.

– Aps mulige regjeringspartner Senterpartiet sier de er villige til å bruke 900 millioner kroner på permanent kontroll på grenseovergangene.Er Ap villige til dette?

– Vi er villige til å bruke det som trengs på dette, men kan ikke tallfeste det nå. Men vi samarbeider godt med Sp, og kommer til å finne ut av dette sammen i budsjettprosess, sier Lene Vågslid, mens partikamerat Lauvås sier:

– Det går sikkert an å tallfeste det. Men prinsippet er at man må ha en løpende vurdering av hva som er fornuftig innsats for å ha kontroll på den norske grensen til vanns og til lands.

Lauvås representerer grensefylket Østfold, og forklarer at det er et nettverk av små veier til Sverige langs hele grensen. Noen steder er det kamerakontroll. Men han vil ikke ta stilling til om flere overganger bør være bemannet enn dagens ni av 78.

– Dette må bli en totalvurdering av hvilke ressurser en skal legge inn, og på hvilke måter. Men jeg synes ikke Frp har særlig stor troverdighet når de tar opp dette nå, mener Stein Erik Lauvås.

Han minner om at Siv Jensen (Frp) lanserte den nye politikken etter at Stortinget var oppløst for sommeren – få måneder før valget.

– De kunne kommet til Stortinget med forslag i løpet av de siste fire år. I stedet kommer de med dette den dagen Stortinget tar sommerferie. Det er ikke særlig tillitvekkende at de kommer med et forslag fem over tolv. Dette kunne de fremmet mange ganger. Jeg registrerer at det har ikke Siv Jensen gjort.

– I sitt partiprogram for 2017-2020 skriver Arbeiderpartiet at de skal «forbedre beredskapen langs grensen for å kunne håndtere ekstraordinære asylankomster.» Hva konkret betyr det?

– Med det mener vi at vi må unngå slike situasjoner som man så på Storskog, hvor grensestasjonen ikke var bemannet. Det betyr at en regjering må være handlekraftig og agere når det skjer ekstraordinære asylankomster, sier Lene Vågslid.

Les også: Han redder liv - hun skal holde dem unna Norge

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia02:23 Thunberg tar katamaran til Spania01:40 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus01:16 Oslo vil plante 10.000 bytrær neste år01:01 Verste oversvømmelse i Venezia på over 50 år00:05 Norske vogntogsjåfører involvert i flest dødsulykker00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01 Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00 Kardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34 Mann knivstukket i Akershus22:54 26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20 Ap og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01 Stavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26 Moms på elbil: Arbeiderpartiet får støtte fra uventet hold21:13 Uvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08 Faket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46 Devin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17 Palestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:26 Lyntog som myte og mysterium19:00 Minihjort sett for første gang på 30 år18:51 Bergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49 Bolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22 Politiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10 Slakter regjeringens spytthette-forslag: – Vil ramme kvinner18:01 Ap forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53 Kashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44 Stortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20 Flertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57 Monica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46 Russisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06 Enighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34 Lilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15 Lagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12 Riksrettsgranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00 Nå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47 Henning Solberg unngikk konkurs14:27 Skjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35 EU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24 Lungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07 Anti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05 Labour utsatt for stort dataangrep12:35 Anbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34 Skadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20 Langer ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18 Finland får besøk av Arctic Race of Norway12:12 Kraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12 Hockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53 Håvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42 Brann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41 Demonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31 Demonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30 Mann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22 Kran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17 Regjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16 51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03 Ap-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00 TV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54 Turistene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52 Erdogan anklager USA for avtalebrudd09:47 Rally Australia rammet av skogbrannene09:46 Fire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24 56.000 nye jobber det siste året09:22 Clinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22 Trump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30 Fjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23 Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20 Sveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18 Nedgang i antall sauebønder07:17 Kokevarsel på Askøy i Hordaland07:11 Arbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01 Israel likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44 Tønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34 Melodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18 Dette skjer i dag06:18 Norsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00 Besteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45 Elever streiker for streikerett05:43 Morales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35 Dette skjedde i natt05:35 Ny vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33 Nikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30 Millioner trues av flom og tørke i Afrika05:03 Leder for milits drept i israelsk luftangrep04:51 Sterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38 USA fordømmer volden i Hongkong03:55 Malis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20 Jimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19 Bønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10 Etterlyst vitne etter dødsulykke i Nannestad har meldt seg02:05 Væpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55 Karmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23 Morales får asyl i Mexico22:22 Solskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16 Merkur synlig i over fem timer under passering foran sola
Siste nytt
04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47NorgeUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia02:23VerdenThunberg tar katamaran til Spania01:40NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus01:16NorgeOslo vil plante 10.000 bytrær neste år01:01VerdenVerste oversvømmelse i Venezia på over 50 år00:05NorgeNorske vogntogsjåfører involvert i flest dødsulykker00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01NorgeSenterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00VerdenKardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34NorgeMann knivstukket i Akershus22:54Verden26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20PengerAp og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01NorgeStavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26MotorMoms på elbil: Arbeiderpartiet får støtte fra uventet hold21:13VerdenUvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08VerdenFaket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46VerdenDevin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17NorgePalestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:26StemmerLyntog som myte og mysterium19:00VerdenMinihjort sett for første gang på 30 år18:51NorgeBergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49VerdenBolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22NorgePolitiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10PolitikkSlakter regjeringens spytthette-forslag: – Vil ramme kvinner18:01PolitikkAp forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53SportKashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44NorgeStortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20NorgeFlertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57SportMonica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46SportRussisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06VerdenEnighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34PengerLilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15SportLagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12PolitikkRiksrettsgranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00VerdenNå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47PengerHenning Solberg unngikk konkurs14:27VerdenSkjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35VerdenEU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24Helse og livsstilLungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07NorgeAnti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05PolitikkLabour utsatt for stort dataangrep12:35NorgeAnbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34SportSkadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20SportLanger ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18SportFinland får besøk av Arctic Race of Norway12:12NorgeKraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12SportHockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53NorgeHåvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42VerdenBrann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41VerdenDemonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31NorgeDemonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30NorgeMann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22NorgeKran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17PolitikkRegjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16Verden51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03NorgeAp-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00KulturTV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54ReiseTuristene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52VerdenErdogan anklager USA for avtalebrudd09:47SportRally Australia rammet av skogbrannene09:46NorgeFire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24Norge56.000 nye jobber det siste året09:22PolitikkClinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22PengerTrump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30MotorFjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23VerdenKraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20SportSveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18NorgeNedgang i antall sauebønder07:17NorgeKokevarsel på Askøy i Hordaland07:11NorgeArbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01VerdenIsrael likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44SportTønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34KulturMelodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18NorgeDette skjer i dag06:18Helse og livsstilNorsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00PengerBesteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45VerdenElever streiker for streikerett05:43PolitikkMorales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35NorgeDette skjedde i natt05:35PengerNy vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33VerdenNikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30VerdenMillioner trues av flom og tørke i Afrika05:03VerdenLeder for milits drept i israelsk luftangrep04:51SportSterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38VerdenUSA fordømmer volden i Hongkong03:55VerdenMalis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20VerdenJimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19PengerBønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10NorgeEtterlyst vitne etter dødsulykke i Nannestad har meldt seg02:05VerdenVæpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55NorgeKarmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23VerdenMorales får asyl i Mexico22:22SportSolskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16VerdenMerkur synlig i over fem timer under passering foran sola
Populært