Amundsen (Frp) mot Sp: – Full grensekontroll vil koste Norge 4 milliarder

AVVISER GRENSEKONTROLL: – Full grensekontroll slik Sp krever, vil koste milliarder, framholder justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp).
AVVISER GRENSEKONTROLL: – Full grensekontroll slik Sp krever, vil koste milliarder, framholder justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Senterpartiets krav om full oppbemanning av grensekontrollene blir ikke tatt nådig opp av justisminister Per-Willy Amundsen (Frp). Men han respekterer at Østerrike setter inn 750 soldater for å vokte grensene mot Italia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Schengen og grensekontroll

Grenseoverganger

 • Det er 78 grenseoverganger på land. 9 av dem er bemannet på norsk side, 4 på finsk og 4 på svensk side.
 • Det er 21 flyplasser med utenlandstrafikk.
 • 4 togruter krysser grensen (Kornsjø, Arvika, Storlia, Narvik/Kirkenes).
 • 7 ferjekaier har utenlandsanløp.
 • Tolletaten har ingenting med personkontroll og gjøre, det er politiets opgave. Tollvesenet kontrollerer varer og om noen smugler, eller f. eks. unndrar skatter og avgifter.

Schengenavtalen og grensekontroll

Det skal normalt ikke være grensekontroll på indre grenser i Schengen-området, som Norge er en del av. EU åpner likevel for unntak, og etter flyktningkrisen har fem land innført kontroller. Norges dispensasjon går ut i oktober.

 • Norge kontrollerer ferjeankomster fra Danmark, Sverige og Tyskland. Kontrollen ble innført 26. november 2016.
 • Årlig er det satt av 20 årsverk til kontrollen i Norge.
 • Sverige har grensekontroll på havner og Øresundbroen.
 • Danmark har grensekontroll på ferjeankomster fra Tyskland og langs den dansk-tyske landgrensa.
 • Tyskland har grensekontroll langs landgrensa mot Østerrike.
 • Østerrike har grensekontroll langs landgrensa mot Slovenia og Ungarn.

Kilde: Politiet og Tolletaten

– Om vi skal ha en tilfredsstillende personkontroll ved land-, luft- og sjøgrensene utenfor Schengen-samarbeidet, vil det koste 3,9 milliarder kroner årlig i lønnskostnader. I tillegg kommer investeringer i milliardklassen.

Det sier justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen til ABC Nyheter, etter utspillet Senterpartiets førstekandidat i Akershus, Sigbjørn Gjelsvik, kom med tirsdag.

– Frp har ingen troverdighet på grensekontroll, sa Gjelsvik.

Senterpartiet går inn for å si opp grensekontrolldelen av Schengen-avtalen og opprette full grensekontroll nasjonalt.

Ifølge Schengen-avtalen skal det ikke være kontroll ved grensepassering Schengen-land imellom, kun når noen kommer utenfra Schengen-landenes yttergrenser.

Midlertidig får land tillatelse til å opprette en viss grensekontroll, slik Norge har frem til oktober.

Les også: Ap håner Frps valgløfter om grensekontroll: – De prøver å tøffe seg

Siv Jensen vil ha litt grenskontroll

Senterpartiet har fått oppgitt av Justis- og beredskapsdepartementet at kostnadene ved partiets ønske om full grensekontroll, ville bli ca. 900 millioner kroner i året.

Partileder Siv Jensen erklærte på sin halvårlige pressekonferanse at Frp går til valg på å gjøre dagens midlertidige grensekontroll permanent.

Men hun ønsker ikke å svi av så mye som Sp på grensekontroll.

Det viser seg at hennes programerklæring dreier seg om å gjøre dagens midlertidige, svært begrensede grensekontroll, permanent.

Bakgrunn: Kun ni av 78 grenseoverganger er bemannet på norsk side

Milliardene vil rulle

– Gjelsviks uttalelser viser at Sp ikke aner hva de holder på med. Dette er et fantasitall, sier Amundsen om beløpet på 900 millioner som Gjelsvik oppgir for full grensekontroll.

– Men heldigvis for Sp finnes det noen som faktisk har regnet på dette, sier statsråden og lister opp:

Om vi skal ha en tilfredsstillende personkontroll, vil det bety et økt personellbehov på ca 3.750 politifolk til en stykkpris på ca. 1.030.000 kroner per årsverk. Det utgjør ca. 3.862.500 000 årlig, ifølge statsråden, som viser til tall fra eget embetsverk.

– To tredjedeler av dette er for å dekke sjøgrensen. Vi har 270 anløpssteder for skip. I tillegg har vi flyplassene. Landgrensene utgjør ca. en fjerdedel av antall stillinger, sier Amundsen.

Han presiserer at 4 milliarder kun er lønnskostnader.

– I tillegg må du bygge ut grensestasjoner. Vi snakker om milliardbeløp i investeringer på toppen av lønnsutgiftene. Tenk deg at all internasjonal trafikk skal gå gjennom samme kontroll på Gardermoen. Å bygge ut kapasitet til det, vil alene utgjøre flere hundre millioner, sier han.

Amundsen antar at Senterpartiets tall dreier seg om kostnadene kun ved kontrollpostene ved landeveiskryssingene, ikke langs kysten og på flyplassene.

Det bekrefter Sigbjørn Gjelsvik er tilfelle.

Les mer: Frp vil stanse asylinnvandringen til Norge. Ap: – Er dette seriøst?

– Ikke fremmed for å gå ut av Schengen

– På land må det minimum legges til rette for personkontroll på 20 grensespasseringssteder langs grensen til Sverige og Finland, sier justis- og beredskapsministeren.

– Jeg skal innrømme at også jeg har vært imot Schengen-samarbeidet, men man må oppdatere seg. Samarbeidet er utrolig viktig for kriminalitetsbekjempelse og forutsetningen for å bekjempe terror, sier Amundsen til ABC Nyheter.

Han fortsetter:

– Men hele Schengen-diskusjonen er håpløs. Det er ikke et enten-eller. Jeg vil ivareta trygghet ved norske grenser, enten de er innenfor eller utenfor Schengen.

– Skulle det vise seg at Schengen ikke fungerer, la oss si hvis det oppstår en ny folkevandring, er jeg ikke fremmed for å gå ut av Schengen, sier Amundsen.

– Sånn som det er nå, overgår fordelene vi har med å være i Schengen, ulempene. Dersom vi går ut av Schengen mister vi tilgang til hele Schengensystemet, herunder etterlysningssystemet (SIS), hvor blant andre etterlyste kriminelle og uønskede tredjelandsborgere er registrert. Vi mister også tilgang til visumsystemet, framholder Per-Willy Amundsen.

Les også: Norge betaler 188 millioner kroner året til Schengen-grensekontroll

Godtar østerrikske soldater

– Hva sier du til at Østerrike nå har mobilisert 750 soldater til å vokte grensen mot et annet Schengen-land, Italia?

– Jeg respekterer Østerrikes vurdering av hvordan de best ivaretar sin egen sikkerhet og interesser. Alle europeiske land må gjøre sine selvstendige vurderinger. Så også Norge, svarer Amundsen.

Les også:

EU-kommisjonen ber Norge fase ut grensekontroll

Amundsen med kuvending om Schengen-avtalen

Personvernpolicy