Vil videreutvikle jordbruket i Afrika for å bøte på matkrisen

<p>Verden står ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk overfor den største matkrisen på flere tiår. Dette bildet er hentet fra Somalia, som er et av landene som får kjenne på nød og dårlig utviklet jordbruk. </p>
Verden står ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk overfor den største matkrisen på flere tiår. Dette bildet er hentet fra Somalia, som er et av landene som får kjenne på nød og dårlig utviklet jordbruk. 

Verden møter en av verdens største matkriser på mange tiår. FNs organisasjon for ernæring og landbruk mener at nøden starter i Afrikas rurale strøk, og at det er her forebyggingen må starte. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konflikt, ekstreme klimaforhold og nød. Disse tre faktorene påvirker blant annet store deler av Nigeria, Somalia, Yemen og Sør Sudan, ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk.

80 prosent av befolkningen i disse landene har jordbruk som levebrød - en næring som fører til en særdeles usikker livsførsel.

Usikkerheten gjør at mange av de 11 millioner unge afrikanerne som i 2014 entret arbeidsmarkedet, ser få muligheter i jordbrukssektoren.

Ifølge IPS News er de begrenset av manglende ferdigheter, lave lønninger og dårlig tilgang til land og finansielle tjenester.

Disse faktorene gjør at unge afrikanere i jordbruksnæringen i større grad er villige til å migrere fra rurale strøk, skriver IPS News.

Les også: Skadelig fiskebistand til Afrika

Utbedring må til

Videreutvikling av jordbruket i Afrika ble derfor et viktig tema under et møte mellom Europakommisjonen, Kommisjonen for Den Afrikanske union og FNs organisasjon for ernæring og landbruk i Roma 2. juli.

– Ung arbeidskraft bør være i sentrum for enhver strategi for å imøtekomme økonomiske og demografiske utfordringer i Afrika, sa generaldirektør i FNs organisasjon for ernæring og landbruk, Joze Graziano da Silva under konferansen.

Han etterlyser utvikling for å gi håp til unge afrikanere.

– En bærekraftig verden kan bare oppnås ved et komplett engasjement av unge mennesker. De må føle seg integrert og tro på at en mer fredfull og blomstrende verden er mulig, sa Da Silva ifølge IPS News.

Les også: WHO: Ebolautbrudd i Kongo er over

Femstegs løsning

Målet med møtet var å legge ned en felles visjon for hvordan generere inkluderende jobber for afrikanske unge i jordbrukssektoren. Ifølge IPS News kom Graziano da Silva med følgende fem steg for å oppnå en slik utvikling:

1. Øke den yngre deltakelsen i produsentorganisasjoner og andre landlige organisasjoner for å få flere unge til å engasjere seg i politisk dialog.

2. Stimulere investeringer i privat sektor for å lage en moderne og dynamisk landbrukssektor og verdikjede, samt bygge infrastruktur som er nødvendig for landsbruksinvesteringer.

3. Forsyne landlige strøk med bedre service. Dette innebærer faktorer som elektrististet, utdanning og helse.

4. Å styrke fysiske, økonomiske, sosiale og politiske linker mellom små urbane sentre og landlige områder rundt disse.

5. Investere mer i informasjon og kommunikasjonsteknologi, som har potensiale til å forbedre effektivitet i gårdsarbeid og fasiliteter til markedet, informasjon og jobbmuligheter.

Resultatet av konferansen vil bli presentert i November, og vil avgjøre fremtidig arbeid mellom den europeiske og den afrikanske kommisjonen, skriver IPS News.

Les også:

Ota Bengas tragiske liv i bur

Macron gir millioner til afrikansk antiterrorstyrke

Personvernpolicy