Jensen lovet jødiske ledere at Frp ikke vil innføre omskjæringsforbud

<p>Finansminister og partileder Siv Jensen under voteringen på Fremskrittspartiet (FrP) sitt landsmøte på Gardermoen.</p>
Finansminister og partileder Siv Jensen under voteringen på Fremskrittspartiet (FrP) sitt landsmøte på Gardermoen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

I møte med jødiske ledere i Europa mandag, talte Siv Jensen imot sitt eget parti og landsmøtevedtaket om å forby rituell omskjæring av guttebarn. – Under min ledelse vil ikke dette bli fulgt opp, sa Jensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en følelsesladd debatt på landsmøtet til Fremskrittspartiet om å forby rituell omskjæring av guttbarn, ble det til slutt flertall for å forby omskjæring av guttebarn. Mot Siv Jensens vilje.

Et overgrep mot jøder i Norge, sa leder i Det mosaiske trossamfunn, Ervin Kohn.

Men under et møte mandag skal Siv Jensen ha lovet jødiske ledere i Europa at et forbud ikke vil komme under «hennes vakt». Det skriver Jerusalem Post.

Jensen: – Det er ikke på partiets agenda

På møtet deltok blant andre lederne av European Jewish Association, den største foreningen for jøder i Europa.

Ifølge Jerusalem Post skal Jensen ha sagt følgende:

– Selvfølgelig forstår jeg hvorfor jøder i hele Europa var bekymret, men jeg kan forsikre om at det ikke er på regjeringens agenda, ikke på partiets agenda og ikke på min personlige agenda, sa Siv Jensen og la til:

– Jeg ønsker å gjøre det klart. Under min ledelse vil ikke dette bli fulgt opp. Her i Norge respekterer vi religionsfrihet. Vi tolererer ikke antisemittisme, vi tolererer det ikke og vi vil bekjempe det.

Dermed lovet Jensen jødiske ledere at Frp ikke vil kjempe for å få innført et forbud om rituell omskjæring av guttebarn - stikk i strid med partiets ønske.

Jensen: – Ikke blant mine prioriterte saker

ABC Nyheter forsøkte tirsdag kveld å få Siv Jensen til å bekrefte at hun er sitert korrekt av Jerusalem Post.

I en e-post bekrefter Jensen at omskjæring av gutter ikke er blant hennes personlige eller partiets prioriterte saker.

– Jeg møtte European Jewish Association mandag, uten journalister til stede. I møtet bekreftet jeg at FrP har tatt et standpunkt mot rituell omskjæring. Det handler om å beskytte barn. Jeg gjorde det samtidig klart at FrP er en sterk forsvarer av Israel og blant FrPs mange kampsaker er forbud mot rituell omskjæring av gutter ikke blant mine eller partiets prioriterte saker. På min vakt vil jeg kjempe for partiets prioriterte saker slik som bedre eldreomsorg og økte investeringer i samferdsel, skriver Frp-lederen.

ABC Nyheter forsøker i en ny e-post å få bekreftet at Jensen er sitert korrekt.

– Siv har ikke noe mer å legge til, sitatet under står og er en dekkende kommentar for det som ble snakket om i møtet, svarer Jensens statssekretær, Petter Kvinge Tvedt.

Les også: Israels ambassadør ber Frp droppe omskjæringsforbud

Jødiske ledere fornøyd med Jensens forpliktelse

I etterkant av møtet var de jødiske lederne fornøyd med signalene fra Jensen.

– Det ser ut til at dette problemet var en storm i et vannglass, blåst opp av media, sier den nederlandske sjefsrabbineren Binyomen Jacobs, ifølge Jerusalem Post.

Leder for European Jewish Association, Menachem Margolin, sa i etterkant av landsstyrevedtaket til NTB at vedtaket «åpenlyst er antisemittisk». Etter møtet med Jensen var tonen en annen.

Ifølge avisen skal Margolin ha sagt at en slik forpliktelse fra Jensen er «viktig».

Margolin sier til avisen at det var avgjørende å sikre en slik forpliktelse, slik at ikke andre partier i Europa som ikke har et like positivt forhold til jødedommen blir oppmuntret til å gå imot omskjæring.

Innsyn: Eksperter om omskjæring av guttebarn: – Unødvendig inngrep

Personvernpolicy