Høyre tar avstand fra Frp-utspill: – Vi har en plikt til å hjelpe mennesker i nød

Helseminister Bent Høie i Stortinget mandag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Helseminister Bent Høie i Stortinget mandag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Frp er på kollisjonskurs med regjeringspartner Høyre. Nestleder Bent Høie tar kategorisk avstand fra Siv Jensens planer for å stoppe «asylinnvandring», og sier også nei til strengere grensekontroll.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Høyre og Frp har sammen vist at vi kan føre en streng, men rettferdig innvandringspolitikk. Vi har sammen håndtert en svært krevende flyktningsituasjon, hvor vi gjennomførte en lang rekke innstramminger i innvandringspolitikken. Vi er opptatt av å tilpasse virkemidlene til den situasjonen Norge er i, og vi opplever at de virkemidlene vi nå har langt på vei er tilstrekkelig for å sikre en bærekraftig innvandring til Norge, sier helse- og omsorgsminister Bernt Høie til ABC Nyheter.

Høyre avviser dermed kategorisk valgutspillet til regjeringspartner Frp. Siv Jensen benyttet det noe merkelige begprepet «asylinnvandring» da hun oppsummerte det politiske halvåret fredag.

Les mer: Frp vil stanse asylinnvandringen til Norge. Ap: – Er dette seriøst?

Tilstrekkelig

Jensen sa Frp ønsket å stoppe all «asylinnvandring» til Norge ved å opprette egne asylmottak i utlandet, samt intensivere tvangsreturer. De ønsker også å innføre permanent grensekontroll.

Til det sier Høyres nestleder Bent Høie:

– Vi har allerede en midlertidig grensekontroll i Norge. Den er nylig forlenget med seks nye måneder. Det mener vi er tilstrekkelig på nåværende tidspunkt.

Plikt til å hjelpe

Han understreker at Norge har en forpliktelse til å hjelpe mennesker i nød:

– Høyre ønsker en streng, men rettferdig innvandringspolitikk. Det betyr at mennesker som flykter fra for eksempel krig skal kunne få opphold i Norge, men at mennesker uten grunnlag for opphold skal returneres, sier Høie, og understreker:

– Vi har en plikt til å hjelpe mennesker i nød og til å gi beskyttelse mot forfølgelse. Vi støtter derfor ikke full stans av asylinnvandring, men vi jobber for å intensivere tvangsreturarbeidet, sier Bent Høie.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden