Arbeiderpartiet kaller Frps asylforslag «direkte useriøst»

Fremskrittspartiet ønsker en ordning hvor de som søker asyl i Norge må sende søknaden fra utlandet. – Er dette seriøst? spør partiets innvandringspolitiske talsperson, Stein Erik Lauvås. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi skal gjøre Norge til et tryggere land. Derfor går vi til valg på fem helt konkrete tiltak for å sikre det norske folks trygghet. Det første er å stoppe asylinnvandringen til Norge og opprette egne asylmottak i utlandet, samt intensivere tvangsreturer, sa partileder Siv Jensen under sin oppsummering av det politiske halvåret fredag.

– Asylsystemet kan misbrukes

– Asylsystemet kan misbrukes. Vi må ha kontroll med hvem som kommer til landet og derfor vil vi altså opprette asylmottak i utlandet, slik at de som kommer til landet er sjekket før de kommer, sa Jensen.

Les også: Listhaug vil ha flere asylsøkere i lukkede mottak

I tillegg ønsker partiet å gjøre dagens grensekontroller permanente. EU-kommisjonen ba Norge i mai om å fase ut grensekontrollen i løpet av de neste seks månedene.

Partiet ønsker å øke kravet med botid for å få norsk statsborgerskap til ti år. I dag er grensen sju år. Dette skal gis «etter å ha sverget troskap til Norge».

– Vi vil opprette permanent grensekontroll og innføre generell bevæpning i de politidistrikt som har behov for det. For det fjerde vil vi innføre krav om minimum ti års botid for å få norsk statsborgerskap.

– Vi vil ha mer overvåking for å bekjempe radikaliserende aktivitetet, fortsatte Jensen.

Innsikt: Dette er partienes viktigste vedtak for valget

Arbeiderpartiet: – Direkte useriøst

Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson, Stein Erik Lauvås, mener tiltakene fremstår som «direkte useriøst»

Stein Erik Lauvås (Ap) ber Erna Solberg komme på banen.
Stein Erik Lauvås (Ap) ber Erna Solberg komme på banen.

– Jeg tar forbehold om at jeg ikke har sett pressekonferansen, men dette anser jeg som useriøse valgkamputspill fra et smått bekymret Frp. Vi har et Frp som nå har sittet fire år i regjering, men så er vi blitt vant til at Frp i regjeringen mener en ting, Siv Jensen mener en annen ting, og jammen er det sånn at Frp på Stortinget mener en annen ting. Jeg anser dette som et useriøst valgkamputspill i Frp-stil, men det som er interessant er hva Erna Solberg mener, sier Lauvås til ABC Nyheter.

Han mener det er sjokkerende at Høyre skal samarbeide med et parti som står bak disse tiltakene.

– Hva statsminister Erna Solberg og Høyre mener om disse forslagene må avklares, sier Lauvås og fortsetter:

– Hallo, Erna kan du være så snill å komme ut og fortelle hva du synes om Siv Jensen sin politikk? Er dette et seriøst forslag? Vi har inngått et asylforlik på Stortinget med en streng, rettferdig og human asylpolitikk, også kommer Siv Jensen med disse useriøse tiltakene. Jeg minner om at vi er bundet av internasjonale forpliktelser. Å søke asyl er ingen kriminell handling, sier Lauvås.

Quiz: Hva kan du om de politiske partiene i Norge?

Leder Siv Jensen på landsmøtet til Fremskrittspartiet på Gardermoen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Leder Siv Jensen på landsmøtet til Fremskrittspartiet på Gardermoen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Personvernpolicy