Regjeringen vil utvise utlendinger raskere

Innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg (Frp) og regjeringen vil ha raskere retur av utlendinger med avslag på asylsøknaden.
Innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg (Frp) og regjeringen vil ha raskere retur av utlendinger med avslag på asylsøknaden. Foto: Regjeringen

1.700 personer på norske mottak har utreiseplikt og skulle forlatt landet, likevel er de fortsatt i Norge. Nå vil regjeringen ha raskere utvisning av utlendinger. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

9.311 asylsøkere bodde på norske mottak ved utgangen av mai, viser tall ABC Nyheter har fått fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

Vi må tilbake til 2008 for å finne så lave tall, men halvparten skulle aldri vært på norske mottak.

ABC Nyheter kunne i mai avsløre at 486 av 1.714 personer med utreiseplikt har vært på mottak i over fire år etter endelig avslag.

Les saken: Halvparten av asylsøkerne i mottak skulle ikke vært der

Vikar for innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug, Per Sandberg (Frp), reagerte på tallene:

– Grunnløse asylsøkere skal ut. Får du avslag eller begår kriminalitet, har du ingenting i Norge å gjøre og skal reise hjem. Det har vi også fått gjennomslag for i FN, en plikt for alle land om at de skal ta imot egne borgere, sa Sandberg til ABC Nyheter.

Aktuelt: Regjeringen mener andre land skaper asyl-trøbbel for Norge

Vil returnere raskere

Nå vil regjeringen stramme inn og foreslår raskere utvisning av utlendinger.

Justis- og beredskapsdepartementet foreslår å fjerne retten til fri rettshjelp til utlendinger som ikke forlater Norge innen fristen etter at de har fått avslag på søknad om opphold.

I tillegg skal prosessen rundt utvisninger av de med utreiseplikt forenkles. Regjeringen ønsker en praksis hvor asylsøkere som oversitter utreisefristen kan utvises uten at det er behov for særskilt forhåndsvarsel når oversittelsen oppdages.

Det legges opp til at Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemnda allerede i vedtak om avslag på søknad om asyl skal varsle om at oversittelse av utreisefristen vil føre til utvisning, heter det i høringsbrevet.

– Forslaget til en forenklet ordning i forbindelse med forhåndsvarsel vil føre til en mer effektiv utvisningspraksis når asylsøkere ikke drar fra Norge innen fristen, sier Sandberg.

Les også: NOAS: – Regjeringen bryter asylforliket

– Vil føre til at flere forlater Norge når de skal

I dag gis det forhåndsvarsel om utvisning dersom politiet eller UDI blir oppmerksomme på at en utlending har oversittet utreisefristen. Det nye forslaget går ut på at det skal regnes som tilstrekkelig at utlendingen i det aktuelle avslagsvedtaket varsles om at en oversittelse av utreisefristen vil medføre utvisning.

– I utlendingsforskriften er det lagt opp til at en slik ordning kan innføres, men at dette hittil ikke er gjort. En mer effektiv utvisningspraksis vil forhåpentlig føre til at flere forlater Norge når de skal, sier Sandberg i en pressemelding.

Høringsfristen er satt til 15. september 2017.

Les også: Listhaug vil ha flere asylsøkere i lukkede mottak

Personvernpolicy