Helgesen vil ha Schwarzenegger på laget i klimakampen

Arnold Schwarzenegger holdt en tale om sitt engasjement for klimakampen og om hvilken rolle USA fortsatt har i den kampen, på tross av at Trump har trukket landet ut av Paris-avtalen. Se video i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klimaminister Vidar Helgesen (H) vil ha Arnold Schwarzenegger med på laget i kampen mot regnskogsødeleggelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arnold Schwarzenegger langet i dag ut mot USAs president Donald Trumps syn på klimaspørsmål.

– USA er ikke Washington, og det er ikke bare én mann, sa han med henvisning til at Trump vil trekke landet ut av Paris-avtalen.

– Nå jeg blir spurt om hvorfor jeg er så opptatt av miljøet som en konservativ, svarer jeg at det ikke er et partispørsmål, sa Schwarzenegger og fortsatte:

– Det finnes ikke konservativt eller liberalt luft - vi puster alle inn det samme. Det er ikke konservativt og liberalt vann - vi drikker alle det samme, sa den tidligere guvernøren i California.

I salen satt blant annet den norske klimaministeren.

– Han var veldig opptatt av klima og miljø som guvernør i California, og er fortsatt det. Han er jo et kraftsentrum i seg selv når det kommer til klimakampen globalt, sier Helgesen til NTB, på telefon fra Wien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klimaministeren har deltatt på konferansen Austrian World Summit, der FN-topper, næringslivsledere og politikere fra rundt 40 land var samlet.

Les også: Store bensinstasjon-kjeder selger biodrivstoff med palmeolje

Konferansen var i regi av den østerrikske president Alexander Van der Bellen og Arnold Schwarzenegger.

– Jeg hadde et møte med Schwarzenegger om situasjonen for klimapolitikken i verden etter Paris og etter Trumps beslutning om å trekke USA ut av Parisavtalen. Også snakket vi særlig om hva land og delstater kan gjøre for å få ned klimagassutslipp, sier Helgesen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De snakket også om hvordan man kan mobilisere mer midler fra private aktører for å bekjempe regnskapsødeleggelser.

– Norge har drevet med dette i snart ti år, men det vil dessverre aldri være nok med bistandsmidler til å gjøre en tilstrekkelig innsats for regnskogen. Så vi vil gjerne ha Schwarzenegger, som blant annet har sin egen stiftelse, med på laget, sier Helgesen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Schwarzenegger, som er aktuell med dokumentarfilmen «Wonders of the Sea: 3D» om forurensing og forgiftning av verdenshavene, skal være positiv til samarbeidet, og partene vil følge opp med konkretisering av et mulig samarbeid.

Om situasjonen i sitt nye hjemland USA under Trump sa filmstjernen:

– Én mann kan ikke stanse oss. Én mann kan ikke vekke liv i fortidens skitne energikilder. Vi vil vinne, og vi vil skape en fremtid våre barn og barnebarn kan være stolte av.

Les også: Norske banker og pensjonsfond knyttes til regnskograsering