Meny

Full asylstrid på borgerlig side: – Vi kan ikke akseptere en slik politikk

Siv Jensen, Erna Solberg, Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande under pressekonferanse om jobber. I asylpolitikken er Venstre og KrF sterkt uenig med sin samarbeidspartner. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bryter Norge barnekonvensjonen gjennom måten vi behandler enslige mindreårige asylsøkere på? Ja, mener Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter. Nei, svarer innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg (Frp).

«Enslige mindreårige asylsøkere over 15 år utsettes for forskjellsbehandling som er i strid med barnekonvensjonen.»

Slik konkluderer Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter, som er underlagt Stortinget.

– Jeg er glad for at institusjonen går inn og gjør slike vurderinger. Dette har Venstre fryktet lenge, sier Venstres leder Trine Skei Grande til ABC Nyheter tirsdag ettermiddag.

– Vi har lenge ment at omsorgsordninger for asylbarn ikke er gode nok. Vi har svært skeptisk til måten regjeringen behandler enslige mindreårige på, og mener omsorgstilbudet må bygges opp og at barnevernet må ta over ansvaret, sier hun.

Bakgrunn: Skarp kritikk av regjeringens asylpolitikk

Regjeringen møter motstand hos KrF og Venstre

– Jeg forventer at hele Stortinget nå, også de store partiene, forstår alvoret og er med og sikrer at disse barna får et omsorgstilbud som er på linje med våre barn. Hvis ikke er de nødt til å å erkjenne at Norge bryter barnekonvensjonen, sa Karin Andersen (SV) tidligere på tirsdagen.

I et forslag i Stortinget tirsdag, foreslår Karin Andersen og SV at «enslige mindreårige asylsøkere over 15 år blir omfattet av barnevernloven og faller inn under barnevernets omsorgsområde.»

Under debatten i Stortinget tirsdag fikk Andersen støtte av KrFs politiske talsperson, Geir Sigbjørn Toskedal. KrF støtter at barnevernet skal få ansvaret for enslige mindreårige asylsøkere mellom 15 og 18 år.

KrF og Geir Sigbjørn Toskedal støtter SV i Stortinget tirsdag. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

– Situasjonen er ikke holdbar, og vi kan ikke akseptere en politikk som er i strid med barnekonvensjonen, sa Toskedal.

Venstre varslet også at de vil støtte forslagene til SV.

Voteringen er ventet å finne sted sent tirsdag kveld.

Les SV sitt forslag i sin helhet her: Dette skal Stortinget stemme over

Les også: Slår alarm om forholdene i norske mottak: – Kan gjøre hva jeg vil

Sandberg avviser at regjeringen bryter barnekonvensjonen

Per Sandberg er uenig i konklusjonen til Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter.

Per Sandberg (Frp). Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Barn som kommer til Norge skal tas godt vare på, og det gjør vi. Vi følger våre internasjonale forpliktelser, og jeg reagerer på at politikere som Karin Andersen prøver å gi inntrykk av det motsatte. Norge gir enslige mindreårige en grundig vurdering, og i denne vurderingen er barns beste et sentralt moment, sier Sandberg til ABC Nyheter.

Han innrømmer at systemet ble satt under et voldsomt press i 2015, men sier «dette blir stadig bedre» fordi Norge har fått kontroll med innvandringen.

Sandberg mener forslaget til SV om å lovfeste omsorgsansvaret ikke er en løsning i dagens situasjon.

– Forslaget fra SV om å lovfeste omsorgsansvaret er ikke en løsning i dagens situasjon. Det handler om å bedre situasjonen her og nå, det gjør vi med konkrete tiltak. I tillegg vil det føre til store utfordringer dersom Norge står overfor en ny asylstrøm. Som politikere har vi et ansvar for å tenke langsiktig, og kommer det over 30 000 asylsøkere på nytt vil det føre til enormt press.

Karin Andersen (SV) fnyser av Per Sandbergs svar.

– Regjeringen nekter rett og slett å forholde seg ikke til dette. Sandberg viste i Stortinget at han enten ikke forstår hva det handler om eller så later han som det dreier seg om noe annet, sier hun til ABC Nyheter og legger til:

– Hvorfor skal vi bruke penger på en institusjon som skal overvåke oss politikere og hvordan vi ivaretar våre forpliktelser, hvis vi ikke skal rette oss etter rådene?

Les også: Regjeringen foreslår å gjøre asylinnstramminger permanente

OPPGITT: Karin Andersen (SV) mener regjeringen og flertallet på Stortinget ikke har noe valg etter konklusjonen fra Norges institusjon for menneskerettigheter. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

--

Klokken 17:54: Lagt til sitater fra Trine Skei Grande

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært