Sp og SV fulgte opp LO, men:

Ap stemte ned forslag om å sikre norske lover og avtaler framfor EØS i norsk arbeidsliv

<p>ØNSKET IKKE: Ap-leder Jonas Gahr Støre og stortingsrepresentant Dag Terje Andersen sa nei til vedtak om at Stortinget skal få regjeringen til å sikre norske lover og tariffavtaler framfor EØS hvis det oppstår motstrid.</p>
ØNSKET IKKE: Ap-leder Jonas Gahr Støre og stortingsrepresentant Dag Terje Andersen sa nei til vedtak om at Stortinget skal få regjeringen til å sikre norske lover og tariffavtaler framfor EØS hvis det oppstår motstrid. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er uvirkelig at Ap stemte mot dette, sier Per Olaf Lundteigen, som lover å kjempe videre for LOs krav om forrang for norske lover og avtaler framfor EØS, så lenge han er talsmann for arbeidsliv i Senterpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortinget må be regjeringen gjennomgå og sikre at norske lover, forskrifter og tariffavtaler er overordnet EØS-regler på arbeidslivsområdet.

Det foreslo SV og Senterpartiet for Stortinget.

Men da avstemningen kom 9. juni, fikk de, uten at det til nå har vakt oppmerksomhet, bare sine egne stemmer for det.

Et overveldende flertall ønsket ikke en prosess som skulle munne ut i en konklusjon om at Norge skal holde på sine egne lover og tariffavtaler dersom de kommer i motstrid til EUs lovverk.

Også Arbeiderpartiet stemte mot forslaget, som oppfyller det LO-kongressene i 2013 og 2017 har vedtatt:

At norske tariffavtaler og norsk arbeidslivslovgivning må gis forrang foran EUs regler.

Les også: LO krever gode ønsker innenfor EØS-avtalen

– Uvirkelig at Ap er imot

– Det er bare én forklaring på dette: At EØS-avtalen er en hellig ku som en ikke skal røre, sjøl om det betyr at EØS-avtalen overstyrer norsk Høyesterett i arbeidslivsspørsmål, sier Senterpartiets stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen til ABC Nyheter.

– Det gjelder også for Ap i arbeidslivsspørsmål. Men jeg syns det er uvirkelig at Ap stemte imot forslaget, legger han til.

VIL KJEMPE: – Så lenge jeg er talsmann for arbeidsliv i Sp, så skal kampen mot bemanningsbyråer, fast ansettelse uten lønn utenom oppdrag stå framst. Arbeidsmiljøloven må strammes inn, ikke svekkes, sier Per Olaf Lundteigen (Sp). Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
VIL KJEMPE: – Så lenge jeg er talsmann for arbeidsliv i Sp, så skal kampen mot bemanningsbyråer, fast ansettelse uten lønn utenom oppdrag stå framst. Arbeidsmiljøloven må strammes inn, ikke svekkes, sier Per Olaf Lundteigen (Sp). Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Men Jonas Gahr Støre sa allerede under LO-kongressen at han ikke ønsker å reforhandle bestemmelsene i EØS-avtalen om at den skal ha forrang.

LO som siden 2013 har forutsatt at norske lover og avtaler skal ha forrang, har opplevd flere tilbakeslag. Eksempler er verftssaken, der norsk Høyesterett blir satt til side og Holshipdommen der LO tapte og dermed mener det skjer brudd på norsk Grunnlov.

– Er ikke forslaget i tråd med det LO-kongressene har krevd?

– Jo, det er det som er realiteten, svarer Lundteigen.

Men nå har LO-ledelsen avklart at de er helt enig i Ap's nei til dette forslaget.

Les også: Her ser du Fagforbundets leder gå imot forbundets vedtak mot EØS

Ap-forslag fikk ublid skjebne

Hvilken forklaring har Arbeiderpartiets Dag Terje Andersen på at partiet stemte ned forslaget, som i sin helhet lød:

«Stortinget ber regjeringen gjennomgå norske lover, forskrifter og tariffavtaler med sikte på at disse er overordnet EØS-regler og EU-lovgivning på arbeidslivsområdet, og om nødvendig fremme lovforslag for å sikre dette.»

– Vi la selv fram 31 forslag som vi mener dekker behovene for tiltak, noe vi gjorde i nært samarbeid med partene, herunder Fellesforbundet og LO, NHO og Byggenæringens Landsforening, svarer Andersen på ABC Nyheters spørsmål.

Samme dag han stemte ned forslaget om forrang for norske lover og tariffavtaler ved motstrid til EØS-regler, var Arbeiderpartiets 30 forslag til et seriøst arbeidsliv oppe til behandling.

De fikk til dels en ublid skjebne fra høyresiden, som stoppet en rekke av forslagene. Man mandagen etter varslet så arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie at hun ville fremme tilsynelatende liknende forslag før sommeren.

ABC Nyheter har bedt også LO-leder Hans-Christian Gabrielsen om kommentar til saken.

Les også: Anniken Hauglie (H) kan punktere Støres valgkamp om bemanningsbransjen

For to år siden var Ap mot

Arbeiderpartiet var oppbrakt over at Høyre fikk stoppet forslagene, og tre dager senere gjenopptok noen av dem som sine egne.

Også Ap har imidlertid snudd i arbeidslivsspørsmål.

Allerede i 2015 foreslo Senterpartiet å forby det som nå har kommet i fokus, og Arbeiderpartiet vil ha slutt på: «Nulltimerskontrakter», altså at fast ansatte i bemanningsbyråer bare får lønn når de har oppdrag.

Det var ett av hovedpunktene i Arbeiderpartiets pakke for seriøst arbeidsliv, som ble nedstemt 9. juni.

Men i 2015 fremmet Senterpartiet følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag til endringer i arbeidsmiljøloven slik at begrepet «fast ansatt» defineres i loven slik at det for «fast ansatt» må være forutberegnelighet om utsikt til arbeid og lønn, samt et fullstendig stillingsvern etter loven.»

Under avstemningen 17. juni 2015 fikk Senterpartiet bare sine egne stemmer for det.

– Virkeligheten ute i arbeidslivet og de mange som nå engasjerer seg for å snu utviklingen i arbeidslivet, utgjør et politisk press som nå begynner å virke, bemerker Per Olaf Lundteigen.

Nå har saken tilsynelatende fått tilslutning helt til Høyre.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden