Ap-Tajiks anti-skrytliste til regjeringen Solberg

Statsminister Erna Solberg oppsummerte halvåret tirsdag. Se opptak her.

Samme dag som statsminister Erna Solberg holder sin halvårige pressekonferanse, går Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik knallhardt ut mot regjeringen, som hun mener styrker forskjells-Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en tipunkts rangert «verstingliste» oppsummerer hun til ABC Nyheter det Ap mener er de viktigste konkrete årsakene til at Høyre og Frp må pakke seg ut av regjeringslokalene.

– Vi ønsker en annen retning for Norge, sier ikke overraskende Hadia Tajik til ABC Nyheter.

– Nå har vi en regjering som helst vil late som de ikke prioriterer 160 ganger mer i skattekutt til de rikeste, mens uføretrygdede og kronikere får smålige kutt. Men det gjør de. Vi har den høyeste ledigheten på 20 år, og det skapes knapt nok arbeidsplasser. Det er noe velgerne fortjener å vite. Derfor sier vi fra, fortsetter Hadia Tajik.

FYRER LØS: –I fire år har vi hørt Erna Solberg si at skattekutt ikke går ut over noe. Men 600 færre ungomdsskolelærere, kutt i sykehusbudsjettene og kutt i støtten til multihandikappede er tydelige eksempler på konsekvenser av Frp og Høyres politikk, sier Hadia Tajik (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FYRER LØS: –I fire år har vi hørt Erna Solberg si at skattekutt ikke går ut over noe. Men 600 færre ungomdsskolelærere, kutt i sykehusbudsjettene og kutt i støtten til multihandikappede er tydelige eksempler på konsekvenser av Frp og Høyres politikk, sier Hadia Tajik (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

1600 i skattekutt til de rikeste

Øverst på sin antiskryt-liste har Ap satt skattekuttene Erna Solberg, Siv Jensen & Co. har gitt Norges mest eksklusive klubb: De aller rikeste.

1. Økte forskjeller. Mens folk flest – 94 prosent av befolkningen – i snitt har fått 3637 kroner i skattekutt, ifølge VGs beregning tilsvarende ti kroner dagen, har Norges 1600 rikeste med en formue på over 100 millioner kroner fått et skattekutt på i snitt 575.000 kroner. Det tilsvarer 1600 kroner dagen.

Les også: Derfor vil Hadia Tajik frede noen av Siv Jensens skattekutt

Unge Høyre til kamp for større skattekutt

2. Svekket arbeidsmiljøloven. Høyre og Frp har økt adgangen til midlertidighet, åpnet for mer overtidsjobbing, mer kvelds- og helgejobbing og lavere lønn for vikarer og innleide fast ansatte.

3. Det skapes ikke arbeidsplasser. Ifølge Statistisk Sentralbyrå i fjor ble det under Stoltenberg-regjeringen skapt fem ganger flere jobber – 44.000 hvert eneste år – mot 8.000 nye jobber under Erna Solberg. I strid med Høyres løfter var tre fjerdedeler av disse i offentlig sektor.

4. Beredskap og hemmelighold. De misbrukte sikkerhetsloven for å skjule alvoret i kritikken fra Riksrevisjonen om at regjeringen sviktet i terrorsikringen, og ikke handlet før Riksrevisjonen slo alarm. De har heller ikke har satt av penger til vesentlig oppfølging av Gjørv-kommisjonen, mener Tajik.

5. De har kuttet i sykehusbudsjettene med over 600 millioner i driftsbudsjettene til sykehusene.

6. Kuttet 600 lærerstillinger i ungdomsskolen. Bare i Oslo strupes støtten til 58 årsverk, hevder Ap – som har Ap-mannen Raymond Johansen som leder i hovedstadens «byregjering».

7. De har kuttet i barnetillegget for uføre, støtte for multihandikappede, uføre og kronisk syke.

8. Likestillingen er satt i revers. De har fjernet likestillingsloven, kuttet i pappapermen, økt kontantstøtten, økt barnehagepris og fjernet tiltak mot ufrivillig deltid.

9. De vil selge fellesskapets verdier: Regjeringen annonserte at de ønsket å selge seg helt eller delvis ut av ti statseide selskaper.

10. De ville ha reservasjonsrett for fastleger. Det fikk mellom 10.000-15.000 kvinner til å marsjere i 8. marstog i 2014.

Aktuelt : LO: 27.600 jobber har gått tapt grunnet skattelette

Valgår

– Valget til høsten dreier seg om hva slags Norge vi ønsker å være. Vil vi ha mer fellesskap og velferd, eller nye fire år med prioritering av de som allerede har mest? spør Hadia Tajik, og legger retorisk til – noen sommermåneder før høstens valgkamp foran stortingsvalget braker løs for alvor:

– Skole og helse først, eller lommeboka først?

Les også:

Pensjonistene krever endring: – Vi er sinte, forbanna og skuffet

Regjeringen får flengende kritikk for manglende terrorsikring

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden