Usikkert om Arbeiderpartiet støtter asylinnstramminger

Partileder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik på Arbeiderpartiets landsmøte.
Partileder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik på Arbeiderpartiets landsmøte. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen vil gjøre asylinnstramminger fra 2015 permanente. Arbeiderpartiet mener regjeringen forhaster seg, og krever en grundig gjennomgang før de tar stilling til permanente endringer. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen varslet fredag at de går inn for å gjøre tre midlertidige asylinnstramminger fra høsten 2015 permanente.

Videreføringen av de midlertidige innstrammingene innebærer utvidet adgang til å sende asylsøkere til trygge land de har hatt opphold i, utvidet adgang til bruk av tvangsmidler, og fortsatt instruksjonsmyndighet over Utlendingsnemnda.

Bakgrunn: Regjeringen foreslår å gjøre asylinnstramminger permanente

Da regjeringen fikk gjennomslag for de midlertidige endringene i utlendingsloven i 2015, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre at det var uaktuelt å støtte at endringene skulle bli permanente.

– Den korte tidsfristen og mangel på høring gjør at regjeringen bør komme tilbake til Stortinget med en evaluering, og at denne evalueringen bør gi rom for høring, sa Støre på Stortingets talerstol.

Krever gjennomgang av innstrammingene

Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann, Stein Erik Lauvås, slår fast at det er uaktuelt å videreføre innstrammingene uten at det har vært en grundig behandling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En forutsetning for å iverksette disse innstrammingene var nettopp at en eventuell videreføring skulle underlegges grundig behandling. Arbeiderpartiet kommer derfor til å gi denne proposisjonen den grundige behandling den fortjener. Vi vil komme tilbake til våre konklusjoner til høsten, sier Lauvås til ABC Nyheter.

Han mener regjeringens håndtering av asylsituasjonen i 2015 er under enhver kritikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringens håndtering av asylsituasjonen 2015 var mangelfull og konsekvent på etterskudd, og det er viktig at vi er bedre forberedt om en lignende situasjon oppstår i framtida. Det handler om regelverk, men også om beredskap i mottaksapparatet og evne til gjennomføring av det til enhver tid gjeldende regelverk, sier Lauvås.

Venstre, SV og MDG stemte mot de tre midlertidige endringene i 2017.

Les også: Listhaug vil ha flere asylsøkere i lukkede mottak

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sandberg: – Arbeiderpartiet må forstå alvoret

Innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg (Frp) mener Arbeiderpartiet vingler.

Konstituert innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg (Frp). Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Konstituert innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg (Frp). Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

– Jeg håper Arbeiderpartiet holder seg til én linje nå, og ikke vingler som de har gjort i alle saker knyttet til asylpolitikk de siste årene. Vi så sist når de satt i gang et spontant eksperiment og inviterte 10 000 flyktninger til Norge. Da sendte det et tydelig signal til hele verden, og det kom over 31 000 asylsøkere på ett år. Arbeiderpartiet må forstå alvoret av situasjonen nå. Det hjelper ikke med endeløse utredninger og diskusjoner. Norge trenger disse virkemidlene for å sikre at vi har kontroll på innvandringen, sier Sandberg til ABC Nyheter.

Han slår tilbake mot kritikken om at regjeringen ikke har behandlet endringene grundig.

– Forslaget er selvsagt grundig behandlet. Vi legger ikke frem saker for Stortinget som ikke er det. Dette viser at det er viktigere for Ap med byråkratiske utredninger fremfor handling. Jeg vil ikke en gang tenke meg hvordan situasjonen hadde vært om Ap hadde hatt makta. Med Frp ved roret har vi strammet inn, og sendt tydelig signal til verden om at migranter uten beskyttelsesbehov ikke vil få opphold i Norge. Det har ført til den laveste asylstrømmen på 20 år, sier Sandberg.

Les også: Åpnet et smutthull i Schengen-grensen