Trump har mottatt 134 søksmål etter fem måneder som president

Den amerikanske presidenten Donald Trump har mottatt over tre ganger så mange søksmål som alle hans tre forgjengere til smmen i deres første måneder. Her i Rosehagen da han annonserte beslutningen om trekke USA fra Parisavtalen.
Den amerikanske presidenten Donald Trump har mottatt over tre ganger så mange søksmål som alle hans tre forgjengere til smmen i deres første måneder. Her i Rosehagen da han annonserte beslutningen om trekke USA fra Parisavtalen. Foto: Kevin Lamarque / Reuters

USAs innbyggere går rettens vei for å stoppe egen president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– I retten er det ikke den som snakker høyest som vinner. Du kan ikke tvitre deg vekk fra et søksmål, sier statsadvokat i Washington, Bob Ferguson, om de mange søksmålene som nå bunkrer seg opp mot USAs president.

Bare denne uka fikk Trump to ferske søksmål i fanget. Saksøkerne var 200 kongressrepresentanter og to amerikanske delstater, representert ved deres statsadvokater. Kongressmedlemmene og delstatene går til søksmål hver for seg, men anklagen de retter er den samme: Trump har brutt USAs antikorrupsjonslover.

Les også: Trumps milliardgjeld avslørt

Søksmålet er alvorlig nok, men blir lommerusk sammenlignet med totalen av rettsfeider Trump har pådratt seg. Totalt har USAs president mottatt 134 søksmål på knappe fem måneder i presidentstolen.

Hyppigst saksøkt

Det utgjør over tre ganger så mange søksmål som hans tre forgjengere til sammen, i deres første måneder. Det viser en oversikt den amerikanske avisen Boston Globe har fått laget ved hjelp av tall fra føderale rettsdatabaser. Barack Obama fikk 26 søksmål mot seg i tilsvarende periode, George W. Bush sju søksmål og Bill Clinton 15.

Samtidig har Trump alvorlige anklager hengende over seg: Fra tidligere har han uttrykt misnøye med hodebryet etterforskningen av forbindelsene mellom hans valgkampanje og Russlands-embetsmenn har ført med seg. Denne uka ble hodepinen desto verre, da det ble kjent at spesialetterforsker og tidligere FBI-direktør Robert Mueller undersøker om Trump selv har prøvd å hindre etterforskningen i Russland-saken.

Les også: Trump må betale 215 millioner etter søksmål

Kan binde Trump

Mens Russland-saken er i spill, flommer søksmålene inn på så å si alle områder Trump har satt sitt merke på i politikken: Klima, innvandring, helse og korrupsjon.

Søksmålene kommer fra alt fra vanlige amerikanske innbyggere til organisasjoner og representanter for delstatsmyndigheter. Alle går rettens vei i mangel på andre alternativer:

– Domstoler har litt samme funksjon som når man retter et langskudd i fotball. Med en gang folk taper et valg, vil noen prøve å oppnå det resultatet de egentlig ønsket seg gjennom rettssystemet, sier Jonathan Turley, konservativ jurist som var involvert i søksmålet mot Obamas helsereform, i avisen Boston Globe.

USA er fra før et land av innbyggere som ikke er ukjente med å gå til søksmål. Men nå er omfanget så stort at selv konservative jurister som Turley er bekymret. Frykten er at etterdønningene fra Trumps første presidentordrer kommer til å binde opp store deler av agendaen hans i flere måneder, om ikke år framover.

Her er de viktigste områdene Trump har blitt saksøkt for:

«Muslim-forbudet»

President Donald Trump vekker nok en gang reaksjoner med sine Twitter-meldinger. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
President Donald Trump vekker nok en gang reaksjoner med sine Twitter-meldinger. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det omstridte innreiseforbudet for alle flyktninger og mennesker fra seks muslimsdominerte land – også omtalt som muslimforbudet – førte til flere søksmål allerede i Trumps første måned som president.

Sakene går fortsatt i rettssystemet. Mandag i forrige uke bestemte en distriktsdomstol at to dommer fra lokale rettsinstanser skal opprettholdes: Ikke bare er innreiseforbudet religiøst diskriminerende. Trump har også gått utover sine fullmakter som president, begrunner domstolen. Det er ventet at saken vil tas videre til Høyesterett.

Les også: President Trump møter et av de mest militariserte land i verden når han mandag kommer til Israel

Korrupsjon

Trump skal ha mottatt millioner av dollar i utbetalinger og gaver fra utlandet etter at han inntok presidentembetet. Det er i strid med grunnloven som slår fast at kongressen skal godkjenne alle gaver og utbetalinger som kommer fra utlandet. Trump overlot styringen av sitt forretningsimperium, The Trump Organization, til sønnene da han ble president, men mottar fortsatt inntekter fra selskapet. Både søksmålet fra delstatene Washington D.C. og Maryland, samt de 200 demokratiske kongressmennene, er rettet mot dette. Flere andre har reist lignende søksmål.

Immigrasjonspolitikk

Flere byer har utfordret immigrasjonsordren Trump utstedte i januar, som tar sikte på å fryse statlige utbetalinger til byer som nekter å samarbeide med de føderale immigrasjonsmyndighetene om å jakte på ulovlige eller papirløse innvandrere. Slike byer kalles gjerne «frihavner» eller «trygge byer». En føderal domstol i San Francisco utstedte nylig en midlertidig ordre som hindrer Trump-administrasjonen fra å realisere politikken sin.

Les også: Stort flertall i USA er misfornøyd med Trump

Klima

Denne syklisten fra nakenrittet i Los Angeles oppfordrer til å redde Parisavtalen, etter at president Donald Trump trakk USA fra avtalene nylig. Foto: AFP PHOTO / Mark RALSTON Foto: Mark Ralston / AFP
Denne syklisten fra nakenrittet i Los Angeles oppfordrer til å redde Parisavtalen, etter at president Donald Trump trakk USA fra avtalene nylig. Foto: AFP PHOTO / Mark RALSTON Foto: Mark Ralston / AFP

En av Trumps fanesaker har vært å kutte ned på det han ser som unødvendige miljø- og klimareguleringer. Reaksjonene har ikke latt vente på seg: I april valgte 17 delstater å gå sammen i et søksmål om at Trump prøver å fjerne eller krympe eksisterende klimareguleringer. Og i mai saksøkte Senter for biologisk mangfold Trumpadministrasjonen for å ha fjernet informasjon om klimaforskning og politikk fra myndigheters nettsider etter at Trump ble innsatt.

Denne saken ble først publisert hos Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden