Arbeidslivsstrid i valgkampen:Anniken Hauglie (H) kan punktere Støres valgkamp om bemanningsbransjen

ANNIKEN HAUGLIE: Har arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) en plan om å punktere Ap's og SVs valgkamp mot sosial dumping i norsk arbeidsliv?
ANNIKEN HAUGLIE: Har arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) en plan om å punktere Ap's og SVs valgkamp mot sosial dumping i norsk arbeidsliv? Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anniken Hauglie (H) overrasker: Nå går hun inn for å begrense bruken av bemanningsbyråer og forby fast ansettelse uten lønn. Ap tviler på at de går med på hennes tredje forslag: Tillate midlertidighet i bemanningsbyråene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan ikke se noen forskjell, nei, mellom Arbeiderpartiets forslag og det nye forslaget fra statsråd Anniken Hauglie om å begrense bruken av bemanningsbyråer og stoppe «nulltimerskontrakter».

Det sier LO-sekretær Trude Tinnlund til ABC Nyheter om utspillet som kan legge ett av Jonas Gahr Støres trumkort i valgkampen dødt.

– Men djevelen ligger i detaljene, og vi må først se skriftlig hvilket forslag regjeringen legger fram, legger Tinnlund til.

Mandag kom arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) med et utspill den kritiske fagforeningsaktivisten Boye Ullmann kalte «en bombe og nesten for godt til å være sant» i VG.

Høyre-statsrådens rykende ferske budskap er så å si identisk med det Ap's statsministerkandidat Jonas Gahr Støre har profilert seg på i kampen mot useriøst arbeidsliv det siste halvåret:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Det må settes tak på bruk av bemanningsbyråer til erstatning for fast ansatte, noe som særlig har rammet bygg- og anleggsbransjen i Osloområdet.
  • Forbud mot «nulltimerskontrakter», ordningen bemanningsbyråer praktiserer, med å gi sine fast ansatte lønn kun når de er ute på oppdrag.

Det er en helt ny holdning fra H og Frp.

Men de vil samtidig åpne for midlertidighet i bemanningsbyråene som skal skaffe vikarer.

– Det tviler jeg sterkt på at vi vil gå med på, sier Støres rådgiver Jonas Bals til ABC Nyheter.

Les også: Regjeringen lar bemanningsselskapene droppe lønn

Kuvending og ett problem

Hauglies overraskende utspill kom trass i at Høyre og Frp, med sine samarbeidspartier på slep, så sent som fredag stemte ned forslag fra Ap og SV med samme innhold i Stortinget.

Dermed kunne Støre, som har lovet å forby nulltimerskontrakter hvis han kommer til makten, ta helgen med utsikt til gode valgkamppoenger i kampen mot useriøst arbeidsliv i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Inntil VG på mandag, der arbeids- og sosialministeren varslet at H-/Frp-regjeringen med det første kommer med et høringsutkast til tiltak som oppfyller Aps og SVs hovedkrav.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men ett poeng gjenstår:

Regjeringspartiene vil samtidig endre dagens lovverk slik at bemanningsbyråene får permanent tillatelse til å ansette folk midlertidig.

Det er deres og NHOs betingelse for å forby nulltimerskontrakter.

– For LO er det uaktuelt at bemanningsbransjen skal få særvilkår foran andre bransjer, sier LO-sekretær Tinnlund til forslaget om å tillate bruk av midlertidige ansettelser i bemanningsbyråer som skal tilby vikarer til oppdragsgiverne sine.

– LO må velge, sier derimot administrerende direktør i NHO Service, Anne-Cecilie Kaltenborn til ABC Nyheter.

– Skal bemanningsbransjen være en vei inn i arbeidslivet, må det være en mulighet til å ta inn personer som ikke har fått fast jobb andre steder. Jo strengere krav det blir til fast ansettelse, jo mindre blir muligheten til å ta inn personer som står langt unna arbeidslivet, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik vil Støre stramme inn på Arbeidsmiljøloven

Arbeiderpartiet tviler

Arbeiderpartiet er ikke like bastant som LO i spørsmålet om vikarer kan hyres inn midlertidig etter behov hos bemanningsbransjens kunder.

– Kan det tenkes at Ap vil tillate midlertidige ansettelser i bemanningsbyråene hvis dere selv får utforme presise regler som avgrenser byråenes virksomhet?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det tviler jeg sterkt på. Generelt kan jeg si at vi er motstandere av midlertidighet. Midlertidighet betyr utrygghet for den enkelte, og det er gift for maktbalansen og omstillingsevnen i arbeidslivet. Det er dessuten lite som tyder på at bemanningsselskapene vil evne å forvalte et slikt unntak på en ansvarlig måte, sier Jonas Bals, som er ekspert på arbeidslivsspørsmål.

– Ser du forslaget fra Anniken Hauglie som et framskritt for arbeidslivet?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jo flere som erkjenner hvor stort problemet med bemanningsbransjen er blitt, jo bedre. Men dette engasjementet virker snarere motivert av noe helt annet – nemlig å rydde temaet av banen før valgkampen, svarer Bals.

– Gjennom hele denne stortingsperioden har de gått imot forslag fra Arbeiderpartiet som ville gjort noe med dette. Senest for en drøy uke siden, bare dager før de la på bordet sine egne forslag. Og dette er altså forslag som ingen ennå har sett, og som uansett ikke vil rekke å bli til vedtatt politikk i denne perioden, sier Bals og konkluderer:

– Å komme med et slikt høringsnotat fem på tolv, står ikke til troende.

Les også: Støre vil fjerne nulltimerskontrakter

NHO Service: – Må ryddes opp

– Med forslaget Anniken Hauglie kommer med nå, at bemanningsbransjen kan få lov å ansette midlertidig for å dekke opp midlertidige behov hos sine oppdragsgivere, har man ikke behov for denne type kontrakt, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, om dagens omstridte praksis med at byråene ansetter folk fast, men bare betaler dem lønn når de har oppdrag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kaltenborn, som organiserer 80 prosent av norsk bemanningsbransje, misliker sterkt kallenavnet «nulltimerskontrakter», et begrep hun anser for å være usaklig og ladet.

Men også NHO Service erkjenner at noe må gjøres.

– Man har fått en praksis med at noen selskaper har bemannet opp også utenom situasjoner der det er lov å bemanne opp midlertidig. Vi mener at faste stillinger skal være normen, sier Kaltenborn.

Hun ser problemene for bygg- og anleggsbransjen i Oslo, der bemanningsselskapene har blitt totalt dominerende framfor de tradisjonelle entreprenørene.

– Da blir det ikke like konkurranevilkår. Det er det klart at man må få ryddet opp i, slik at de seriøse bedriftene ikke blir skadelidende, sier Kaltenborn.

Les også:

Arbeidere i «løsarbeiderkontrakter» på Støres boligprosjekt

Tajik: Dagens regjering er problemet, ikke EØS