Meny

SV: – Stortingsrepresentantene har lønnsfest

SVs Snorre Valen forsøkte seg på en såkalt filibuster på talerstolen i Stortinget. Bakgrunnen var lønnsoppgjøret for stortingsrepresentanter. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
SVs Snorre Valen forsøkte seg på en såkalt filibuster på talerstolen i Stortinget. Bakgrunnen var lønnsoppgjøret for stortingsrepresentanter. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Torsdag morgen protesterte SV mot egen lønnsvekst i Stortinget. En lønnsvekst på høyde med lønnsoppgjøret i staten, men bedre enn hva pensjonistene får. 

Stortinget og presidentskapet foreslår å øke representantenes lønn til 928.602 kroner. Det vil ikke SV ha noe av. 

– Disse debattene pleier å være en kort affære. Mens Stortinget ofte bruker lang tid på å behandle viktige saker som alkoholservering i park og tivolilov, så bruker vi kort tid på å diskutere fastsettelsen på vår egen godtgjørelse, sa stortingsrepresentant Snorre Valen (SV).

Økte godtgjørelser for stortingsrepresentanter og statsråder var første punkt på en lang dagsorden på Stortinget torsdag. 

Vanligvis blir det beskjeden diskusjon om lønnspåslaget – som denne gang beløper seg til 21.674 kroner. Det utgjør en økning på 2,4 prosent, noe som er på linje med lønnsoppgjøret i staten og kommunen så vel som i privat sektor. 

Oppgitt på pensjonistenes vegne

Til sammenligning fikk en gjennomsnittlig norsk pensjonist i år et tillegg på 2.066 kroner, tilsvarende 0,9 prosent.

– Stortingsrepresentantene går fra sommerfest til lønnsfest, sa SV-nestleder Valen som var først ut av SV-representantene. 

Etter Valens hovedinnlegg fulgte partikollegaene Karin Andersen, Kirsti Bergstø og Torgeir Knag Fylkesnes med både innlegg og merknader. Etter nesten to timer ble saken avsluttet like før klokken elleve.

Valen og SV er opprørt over at Stortinget ikke debatterer årets trygdeoppgjør, som innebærer reallønnsnedgang for landets pensjonister for tredje år på rad.

– Vi har tid til å diskutere forslag om pils i parken, men ikke trygdeoppgjøret, sa Valen oppgitt.

Han mener lønnsveksten bør være den samme for toppolitikerne som for pensjonistene. Slik det ligger an nå, vil stortingspolitikerne gi seg selv ti ganger så høy lønnsvekst i kroner som det en gjennomsnittlig pensjonist får.

– Vi tar denne debatten fordi vi ser en utvikling hvor det blir stadig større forskjell i samfunnet, sa Karin Andersen (SV).

SV la torsdag fram forslag det som i realiteten er tre ulike forslag: At stortingspolitikerne får samme kronetillegg som en gjennomsnittlig norsk pensjonist, at de folkevalgte får samme prosentsats som en gjennomsnittlig pensjonist samt at stortingspolitikerne får samme kronetillegg som en vanlig, norsk heltidsarbeider fikk i fjor, nemlig 8.900 kroner.

Les også:   Pensjonistene krever endring: – Vi er sinte, forbanna og skuffet

Amerikansk taktikk

SV omtaler sine innlegg i debatten som «et maratonløp» i Stortinget mot egen lønnsvekst. 

Taktikken til SV blir sammenliknet med «filibustertaktikk» fra amerikansk politikk hvor man hindrer at et forslag blir vedtatt ved å holde endeløse taler og innlegg.

Filibustertaktikk er ikke tillatt i Stortinget i Norge, der representantenes taletid er begrenset.

– Taleren bør holde seg strengt til den saken som er under debatt. Jeg anmoder om respekt for Stortingets forretningsorden, sa settepresident Øyvind Halleraker etter å ha stanset Kirsti Bergstøs (SV) innlegg to ganger. Settepresidenten advarte om at han ville avbryte debatten. 

Les også:   Ny skattefeide mellom Ap og Frp

Populært