Meny

Årsmøte i Norges Bondelag:

Statsråd Dale: – Streifulven er trolig svensk

ULVEJAKT: – Troverdigheten til Stortingets rovdyrpolitikk står på spill, signaliserte landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) på Bondelagets årsmøte onsdag. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
ULVEJAKT: – Troverdigheten til Stortingets rovdyrpolitikk står på spill, signaliserte landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) på Bondelagets årsmøte onsdag. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) er like irritert som bøndene på ulve-uttalelser fra byfolk.

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) stilte seg på bøndenes side i diskusjonen om streifulven som nå herjer i Gran og andre steder, og tar livet av mange lam og sauer i områder som skulle være forskånet for rovdyr, da han onsdag talte til årsmøtet i Norges Bondelag.

– Dette handler om langsiktig avlsarbeid som går tapt, om dyrevelferd og den langsiktige verdiskapingen, sa han til det såkalte Bondetinget som åpnet i Sarpsborg i dag.

– La meg si det som det er, jeg blir like irritert som dere når jeg hører folk i byene snakke om ulv, sa Dale, som kunne fortelle at det i dag ankommer spesialhunder fra Sverige for å delta i jakten på streifulven.

– Og, la Dale til, – det viser seg nå at denne ulven trolig er svensk.

Dale understreket at rovdyr på streif innebærer risiko for beitenæringa.

– Det pålegger oss et ansvar. Skal folk ha tillit til rovdyrpolitikken som Stortinget har vedtatt, må vi klare å forvalte dette slik at beiteprioriterte områder kan være trygge, sa statsråden.

Fylkesleder i Hedmark Bondelag, Erling Aas-Eng, bemerket i debatten etterpå at bønder og minister står nærmere,  enn det Dale og regjeringskollega klima- og miljøminister Vidar Helgesen gjør.

Les også:   Ulvejaktområde i Oppland utvides

– Regjeringa har ansvaret fullt og helt for at vi har kommet i den situasjonen vi er i. Det er avgjørende at rovdyr tas ut før beitesesongen, understreket Bondelagets leder Lars Petter Bartnes på Bondetinget.

Det er enighet om at streifulven som rammer sauebøndene nå, skal skytes. Men når det ikke er sporsnø, viser den jakten seg å være vanskelig.

Under det hele ulmet store uenigheter om årets kaotiske jordbruksoppgjør, og Dales syn på landbrukssamvirket og reguleringen av de norske jordbruksmarkedene.

– I de ett og et halvt år jeg har hatt gleden av å være landbruksminister - og de kommende fire - er den største gleden å møte dere på reiser rundt i landet, sa Dale og la til:

– Enten jeg møter bønder med framtidstru eller får en real overhøvling.

Les også:

Jon Georg Dale: – Vi kan ikke ødelegge moderasjonslinja

Jon Georg Dale (Frp) sjarmerte landbrukstoppene

Populært