Norge styrker samarbeidet med Putin i klimakampen

Statsminister Erna Solberg og Klima-og miljøminister Vidar Helgesen ser mot Russland.
Statsminister Erna Solberg og Klima-og miljøminister Vidar Helgesen ser mot Russland. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Trump trekker USA ut av Parisavtalen, diskuterer Norge og Russland klimatiltak og mer samarbeid. Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) mener Vladimir Putin sender positive signaler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et samlet EU og Kina på offensiven er klare for å ta mer ansvar for å kutte klimautslipp. Etter at Trump trakk USA ut av Parisavtalen, er det omtalt som en «gyllen sjanse» for Kina å overta rollen som global leder i kampen mot klimaendringer.

Nå ser Norge til Russland for å få med stormakten i øst i klimakampen.

– Signalet fra president Putin om at Parisavtalen er viktig, er positivt. Russland har signert, men ikke ratifisert Parisavtalen. De har gitt signal om at de sikter mot en ratifisering av Parisavtalen i 2019, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) til ABC Nyheter.

Vil utvikle samarbeidet med Statoil

I et møte mellom næringsminister Monica Mæland (H) og den russiske naturressurs- og miljøministeren, Sergej Donskoj, ble et styrket norsk-russisk samarbeid i klimakampen diskutert.

Det kommer frem i møteprotokollen som ABC Nyheter har fått innsyn i. Møtet fant sted 20. april.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Næringsminister Monica Mæland (H) og den russiske miljø- og naturressursminister Sergej Donskoj i Moskva. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet
Næringsminister Monica Mæland (H) og den russiske miljø- og naturressursminister Sergej Donskoj i Moskva. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

Blant annet ble det fra begge parter ytret ønske om å utvikle samarbeidet mellom Statoil og det offentlige, russiske aksjeselskapet Rosneft.

Fra russisk side ble det lagt frem et ønske om at det offentlige aksjeselskapet Gazprom skal samarbeide med norske selskaper om spørsmål knyttet til miljø og utvinning.

11. mai i år vedtok utenriksministermøtet i Arktisk råd at medlemslandene (de fem nordiske landene pluss Russland, USA og Canada) skal redusere sine samlede utslipp av svart karbon med mellom 25 og 33 prosent (fra 2013-nivå) innen 2025.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump-frykt åpner for tettere samarbeid med Kina

– Signalet fra Russland er positivt

Vidar Helgesen møtte sin russiske kollega, Sergej Donskoj, 30. mai i Oslo.

Helgesen uttrykte bekymring for russiske utslipp og situasjonen til de frivillige miljøorganisasjonene i Russland, men håper russerne er klare for å ta mer ansvar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge har i 25 år hatt et viktig miljøsamarbeid med Russland, men klima er ikke et sentralt tema i dette samarbeidet. Jeg håper Russland vil bidra med reelle utslippskutt fra dagens nivå, slik at vi når målene i Parisavtalen. Russland er på tredjeplass i verden når det gjelder utslipp av klimagasser, og har svært høye utslipp per innbygger.

Statsråden mener det trengs mer internasjonalt samarbeid for å nå målene i Parisavtalen.

– For å løse klimautfordringene trenger vi mer internasjonalt samarbeid. Etter at USA har gitt beskjed om at de vil melde seg ut av Parisavtalen blir det spesielt viktig å fortsette å styrke det internasjonale samarbeidet på klimaområdet. I dette perspektivet er den felles beskjeden fra EU og Kina om at de er klare til å ta større klimalederskap, svært positiv. For Norge blir samarbeidet med EU i klimapolitikken nå enda viktigere, fastslår Helgesen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helgesen møtte i forrige uke Trumps klimarådgiver Dave Banks.

Helgesen beskriver møtet med spesialrådgiver Dave Banks i Det hvite hus som «veldig godt og åpenhjertig».

– Jeg fikk gitt uttrykk for vårt syn på beslutningen om å gå ut av Parisavtalen, og samtidig ønsket vi å høre om veien videre. Den fremstår foreløpig som nokså uklar, og amerikanerne trenger åpenbart mer tid på å finne ut hva de ønsker, sa Helgesen til NTB etter møtet.

Les også: Trump kan ha gjort den verste dealen i sin karriere

SE VIDEO: Her trekker Donald Trump USA fra Parisavtalen