Regjeringen mener andre land skaper asyltrøbbel for Norge

Statsråd Per Sandberg.
Statsråd Per Sandberg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg (Frp) mener flere land skaper vanskeligheter når Norge vil returnere asylsøkere. Med drahjelp fra EU, jobber regjeringen for å få til raskere returer. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rekordfå asylsøkere bodde på norske mottak ved utgangen av mai.

ABC Nyheter har avslørt at halvparten av de aldri skulle vært der.

4.573 av 9.730 asylsøkere på norske mottak skulle enten reist ut av landet eller blitt bosatt. 486 av dem har hatt plikt til å forlate landet i fire år.

Konstituert innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg (Frp) liker ikke tallene som viser at asylsøkere blir værende i lang tid på mottak etter endelig avslag på asylsøknaden.

Statsråden mener «flere land» skaper problemer når Norge skal returnere asylsøkere.

– Grunnløse asylsøkere skal ut. Får du avslag eller begår kriminalitet, har du ingenting i Norge å gjøre og skal reise hjem. Det har vi også fått gjennomslag for i FN, en plikt for alle land om at de skal ta imot egne borgere. Det må vi jobbe etter, og det er flere land som gjør det vanskelig å returnere asylsøkere. Det skaper problemer for oss, sier Sandberg til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Halvparten av asylsøkerne i norske mottak skulle ikke vært der

Presser på i EU

Fredag deltar statssekretær i justis- og beredskapdepartementet, Torkil Åmland (Frp), på EU-rådsmøte i Luxembourg. Der står asylreturer på dagsordenen.

– Det er bred enighet i EU om at returarbeidet må forsterkes nå. På møtet vil det blant annet bli diskutert ulike virkemidler for å få til et enda mer effektivt returarbeid, og hvordan man skal samarbeide med opprinnelseslandene til de asylsøkerne som skal returneres, sier Sandberg som er tydelig på at dagens internasjonale konvensjoner i flyktningpolitikken er utdaterte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingen tvil om at konvensjonene ikke er godt nok tilpasset dagens situasjon. De ble skrevet i en helt annen tid, og må tilpasses vår tids flyktningsituasjon hvor det er i praksis er en folkevandring mot Europa og Vesten, sier innvandrings- og integreringsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen gjennomgår konvensjonene

Før jul i 2015 vedtok Stortinget med overveldende flertall å be regjeringen ta initiativ til å gjennomgå de internasjonale konvensjonene for å se om de kan tilpasses dagens situasjon bedre.

I et intervju med VG i september sa Solberg at «regjeringen er ikke der nå» på spørsmålet om Norge vil støtte endringer av flyktningkonvensjonen.

Sandberg kan overfor ABC Nyheter, ni måneder senere, bekrefte at regjeringen jobber med en gjennomgang av konvensjonene.

– Det er en nøysom prosess å endre internasjonale konvensjoner. Men som vi fikk gjennom i asylforliket på Stortinget, jobber regjeringen med en gjennomgang av konvensjonene. Det viktigste for oss er at vi har handlingsrom til å føre en så streng politikk som nødvendig for å sikre en streng og bærekraftig innvandring til Norge.

Hemmelige dokumenter: – 6 millioner flyktninger til Europa

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil satse på returer

Regjeringen har siden de kom til makten i 2013 satset tungt på tvangsreturer. I 2016 ble det satt rekord med 8.078 tvangsreturer.

– Vi kommer ikke til å gi oss, og satser beinhardt på å få ut utlendinger som ikke skal være her. De ødelegger først og fremst for flyktninger som faktisk trenger beskyttelse, ved å legge beslag på ressurser vi heller skulle brukt på dem, sier Sandberg.

Tallene for assistert retur, hvor asylsøkere kan få praktisk og økonomisk støtte til å returnere, har sunket de siste årene.

I tillegg kuttet regjeringen i statsbudsjettet for assistert retur i 2017. Et paradoks med tanke på at Listhaug og regjeringen gang på gang har gjentatt at frivillig retur er bedre enn tvangsretur.

Les også: NOAS: – Regjeringen bryter asylforliket

Finn ut hva du skal stemme til høsten: Dette går partiene til valg på