Meny

Pårørende raser mot Voss kommune:

– Alt pappa ønsker seg er sykehjemsplass

Trygve Styve (90) falt over rullatoren og slo ansiktet rett i bakken. Hans største ønske er å få fast plass på sykehjem, men kommunen sier han er "for frisk og velfungerende". Foto: Privat

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trygve Styve (90) er ifølge kommunen «for frisk og velfungerende» til å få fast plass på sykehjemmet. Det får sønnen og dattera til å se rødt.

– Her er faren min. Han er 90 år. Det eneste han trenger og ønsker seg er en sykehjemsplass, men kommunen mener han får forsvarlig hjelp hjemme, skriver sønnen Erlend Styve på Facebook.

Søndag snublet faren over rullatoren og smalt ansiktet i bakken. Til alt hell fikk han hjelp av en nabo, som tilkalte ambulanse.

– Han ble sydd sammen igjen, utskrevet etter to dager, og skal nå klare seg det meste av tiden alene hjemme, med hjemmesykepleier til det aller nødvendigste, skriver sønnen til 90 år gamle Trygve Styve.

Les også: Full stopp for stoppeklokken i norsk eldreomsorg

Må høre på de eldres ønsker

At faren hans nektes fast plass på sykehjemmet, der også kona bor etter et slag, syns han er forferdelig. Han stiller seg spørsmål ved om det er sånn det skal være i et velferdssamfunn som Norge.

– Skal vi ikke høre på ønskene til de eldre? Skal vi ikke tenke på den mentale helsa deres? Selv om han er plastra og lappet sammen, ser de ikke hva øynene hans sier om det indre nå?

Innlegget er delt 3245 ganger og har over 600 kommentarer.

Også dattera til Trygve reagerer.

– Jeg vet at ekstremsport er populært i Voss, og det er flott. Men jeg syns pappa blir utsatt for feil type ekstremsport, skriver Solgun Styve i et innlegg på Facebook.

Les også: – Må ta penger fra skole og eldreomsorg for å bygge turistdoer

– Jeg vil på sykehjem

Ifølge lokalavisa Hordaland startet marerittet til Trygve Styve og familien allerede rundt påsketider. Da falt Trygve hjemme og fikk et kortere opphold på sykehjemmet. Etter to uker måtte han reise hjem igjen.

Erlend og Solgun Styve syns det er trist at faren deres ikke får fast plass på sykehjemmet etter flere fall og sviktende helse. De har nå gått ut i sosiale medier for å få oppmerksomheten kommunen ikke vil gi saken. Foto: Privat

Trygve sliter med dårlig balanse, svimmelhet og mye smerter i kroppen. Allikevel får han til mye selv og lager blant annet sin egen mat.

Dattera Solgun sier til lokalavisa at det er alle kreftene og tiden det tar som er problemet.

Selv vil Trygve ingenting annet enn å få fast plass på sykehjemmet.

– Jeg syns det er helt umulig og uforståelig at jeg skal bo alene her i denne store leiligheten og at jeg skal stelle meg selv. Jeg vil på sykehjem, sier han til avisa Hordaland.

Kommunen revurderer saken

Nå har tildelingskontoret i Voss kommune fått i oppgave å revurdere saken til Trygve og hvor stort omsorgsnivået hans er.

Kjersti Nordanger, sjef for helse og omsorg i kommunen, sier det er naturlig at de velger å revurdere tilbudet når saken har fått så mye oppmerksomhet.

Ordføreren i Voss kommune karakteriserer saken som trist.

– Dette er selvsagt ikke noe en ordfører ønsker å lese. Derfor vil det være naturlig at vi i formannskapet nå får en orientering om tildeling av sykehjemsplasser og annen hjelp i eldreomsorgen, sier ordfører Hans Erik Ringkjøb til NRK.

Hoksrud reagerer

15.3 Kriterier for tildeling av tenesta

• Pasientar som for ei tidsavgrensa periode treng døgnkontinuerlig observasjon, vurdering, pleie, behandling, tilsyn og/eller opptrening/ rehabilitering eller omsorg ved livets slutt. Det vil alltid verta vurdert om nødvendig helsehjelp kan givast på ein fagleg forsvarlig måte i heimen. Ved behov for observasjon og vurdering må det først avklarast om behovet er av ein slik art at nødvendig helsehjelp må ytast av spesialisthelsetenesta.

• Brukarar som har ein kronisk sjukdom med dødeleg utgang, og har behov for eit kortare/lengre opphald i forbindelse med:

o Observasjon og vurdering av medisinsk behandling.

o Observasjon og oppfølging av palliativ (lindrande) behandling.

o Eige ynskje om å avslutta livet på sjukeheim.

Kilde: Voss kommune

Flere politiske partier har sterke meninger om eldreomsorgen i landet. Stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) sier til ABC Nyheter at han reagerer kraftig på den arrogante holdningen han mener Voss kommune viser Trygve Styve. Han har selv snakket med sønnen til den 90 år gamle mannen.
– Neste fall kan være rett rundt neste sving. Sønnen har prøvd i lang tid å få en plass til faren sin, og nå var grensa nådd. Her må kommunen sørge for at han får en plass. Det her er ikke akseptabelt, sier Hoksrud til ABC Nyheter.
Han er tydelig engasjert i at de eldre skal bli hørt.
– Denne saken gjør meg sint. Det åpenbart at Trygve har et stort behov for en sykehjemsplass, og etter kommunens forskrifter har han også krav på det slik jeg oppfatter ordlyden, forklarer stortingsrepresentanten.
Hoksrud viser til forskrift 15.3 i Voss kommunes tildelingskriterier for 2017 (se faktaboks).

Les også:

Ap med tredelt eldrerefs av regjeringen

Forskning: – Eldre svindelofre er dårligere til å regne og huske enn andre

Eldre nordmenn i Spania bruker reiseforsikringen hyppigst i vinterhalvåret

Populært