Bemanningsbyrå i Sporveien:

Byråd Lan Marie Berg: – Forventer seriøse arbeidsforhold i Clear Channel

<p>BEMANNINGSBYRÅ: Byråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) er trygg på at Sporveien følger opp hennes påpekninger.</p>
BEMANNINGSBYRÅ: Byråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) er trygg på at Sporveien følger opp hennes påpekninger. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Byråd for miljø og samferdel i Oslo reagerer på bruken av løsarbeidere i bemanningsselskap for å sikre reklameinntekter i mangemillioners-klassen til Sporveien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Alle som leverer tjenester til Oslo kommune, skal sikre et seriøst og anstendig arbeidsliv for sine ansatte. Dette har jeg påpekt til Sporveien, og jeg er trygg på at de følger opp dette med Clear Channel på en god måte.

Det slår byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Berg (MDG), fast i en epost til ABC Nyheter, etter oppslagene om forholdene til dem som fjerner gammel og setter opp ny reklame på Sporveiens busser, trikker og t-banevogner.

Reklamen gir Sporveien over 100 millioner kroner i inntekter i året, mens løsarbeiderne som gjør jobben, har 140 kroner timen i grunnlønn.

Det kommunale selskapet Sporveien har, som ABC Nyheter har avdekket, inngått en langvarig kontrakt med det amerikanske selskapet Clear Channel, som gir dem enerett til å selge reklame på Sporveiens materiell.

Den praktiske gjennomføringen sørger Clear Channel for ved hjelp av det svenskeide bemanningsbyrået Pecus. Det er medlem av NHO Service.

Pecus opererer med de omstridte «nulltimerskontraktene» som blir omtalt i diskusjonen om sosial dumping i Norge.

Det innebærer at fast arbeid ikke blir gjort av fast ansatte, men av bemanningsselskaper som bare lønner de ansatte under oppdrag.

Les også: Kommunale Sporveien tjener millioner på reklame - løsarbeidere gjør jobben

Hvem har arbeidsgiver-ansvaret?

Clear Channels PR & Communications Manager Scandinavia, Sofie Brange, forsikrer overfor ABC Nyheter at de har sikret seg at underleverandøren Pecus tar ansvaret for helse, miljø og sikkerhet (HMS) for de ansatte som beveger seg inn på Sporveiens vognhaller og andre steder for å få opp reklamen.

De ansatte i Pecus blir fortalt noe annet:

Pecus skriver i deres arbeidskontrakt, som ABC Nyheter har kopi av, at det er oppdragsgiveren som har HMS-ansvaret for dem.

Sofie Brange skriver at både Clear Channel och Pecus alltid setter sikkerheten i første rekke, og at ansatte i Pecus må gjennomføre et HMS-kurs i Sporveiens regi. Utover det må de gjennomgå et linjevisitasjonskurs, etter krav fra Sporveien. Kursene betales av Pecus.

Brange kan også fortelle at Pecus har en egen arbeidsleder med lang erfaring ansatt på heltid. Dessuten opplyser hun at Pecus ikke er hyret inn i egenskap av bemanningsselskap, men som en entreprenør som jobber på oppdrag for Clear Channel.

Sporveien erkjenner ansvar

Hovedvirksomheten selv, Sporveien, der arbeidet foregår på områder med rullende materiell og strømførende skinner og ledninger, fikk mandag spørsmål fra ABC Nyheter om hvilket ansvar de ser for seg ut fra Arbeidsmiljøloven.

Torsdag kom deres vurdering av Arbeidsmiljølovens §2.2, som sier at hovedbedriften skal ha ansvaret for samordningen av de enkelte virksomheters helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid når det er innleide arbeidere på stedet:

«Når arbeider skjer på Sporveiens område hvor Sporveien også har ansatte, har Sporveien et eget koordineringsansvar for helse, miljø og sikkerhet (HMS) for arbeidstakere hos kontraktspartnere eller deres leverandører. Dette ivaretas av Sporveien i dag, og vi jobber fortløpende med å sikre en best mulig koordinering av HMS. Koordineringsansvaret håndteres blant annet i henhold til Arbeidsmiljølovens §2-2.», skriver konserndirektør for kommunikasjon, Torgeir Kristiansen.

Les også: Sp-topp krever at byrådet stanser bruk av løsarbeidere hos Sporveien

Clear Channel: MÅ være løsarbeid

Byråd Lan Marie Berg presiserer at Sporveien Oslo AS gjennom sitt datterselskap Sporveien Media AS har et kontraktsforhold med Clear Channel Norway AS. Det er Clear Channel som er hovedbedrift og har et kontraktsforhold med Pecus, og dermed ansvarlig for forholdet som ABC nyheter skriver om.

Clear Channels PR & Communications Manager for Skandinavia, Sofie Brange, understreker at arbeidet med å plassere ut reklame på vognene, i sin karakter må dreie seg om deltidsarbeid uten fast arbeidstid eller timetall.

Hun viser til en stillingsannonse der Pecus skriver at «det er viktig at du er tilgjengelig og kan ringes opp ved behov og stille opp på relativt kort varsel.»

– Det framgår tydelig at jobben er en deltidsjobb som skjer på natten, i helgene og som kan variere i tid og omfang i løpet av året, skriver hun til ABC Nyheter.

Brange viser til annonseteksten, der det står om dem som skal sikre Sporveien reklameinntekter: «passer perfekt for deg som er student eller som vil jobbe litt ekstra, samt at jobben ikke krever forhåndskunnskaper eller utdanning».

Hun skriver også at timelønna er på «minst» 196 kroner timen. Lønnsopplysninger ABC Nyheter sitter på, viser at timelønna er 140 kroner, men med 56 kroner i nattillegg.

SV: – Venter spent på byråden

Tidligere har Senterpartiet og Rødt i Oslo gått ut mot Sporveiens aksept av slike arbeidsforhold for å sikre seg reklameinntekter.

– Vi venter nå spent på hva byråd Lan Marie Berg vil si. Hvis det som har kommet fram i ABC Nyheter stemmer, er det akkurat sånn vi ikke skal ha det i Oslo kommune, sier SVs gruppeleder i bystyret, Sunniva Eidsvoll Holmås.

– Vi skal ha seriøse arbeidsforhold og en lønn å leve av. Oslomodellen sier at hovedsaken skal være faste ansettelser. Men der man bruker bemanningsbyrå, skal det være fastlønn med lønn også i perioder mellom oppdrag, sier hun.

– Clear Channel hevder at arbeidsmengden varierer så mye at det er nødt til å være deltidsarbeidere på tilkallingsvikariat. Hva sier du til det?

– Det høres veldig rart ut. De bør ta en gjennomgang av hvordan de organiserer arbeidet. Det må da gå an å ha fast ansatte, om ikke annet på deltid. Kommunen må få på plass regelverk også for sine aksjeselskaper, som Sporveien – med krav om at det skal være tarifflønn også mellom oppdrag. Vi vil begrense bruken av bemanningsbyråer mest mulig, svarer Eidsvoll.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:46 OBOS og Nokas beklager voldsbruk ved Sotakiosken07:35 Passasjerer som har fått dra fra virusrammet skip, har symptomer07:34 Minnesota på sluttspilljakt etter seier over Columbus Blue Jackets07:32 Video ryster USA: Seksåring lagt i jern av politiet07:19 Historisk mild vinter i åtte fylker07:16 20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi07:07 Pasienter rystet over politi og fylkesmann: – Som å møte en vegg06:38 Serbia-planen klar: LSK-hallen for Lagerbäck hvis værkaoset slår til06:31 Første bekreftede forekomst av covid-19 i Brasil06:19 Norske finansmenn etterforskes for bedrageri i Frankrike06:00 Siste sjanse for Netanyahu05:50 Dette skjer i dag05:45 Case-studie: Bare 57 prosent fulgte håndvaskregler på Oslo-sykehjem05:44 Kina har satt 94 flypassasjerer i karantene05:42 Flåmsbana åpnet for trafikk etter skred05:33 Dette skjedde i natt05:03 Bernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt05:00 PFU behandler klage på NRKs Lotto-sendinger04:24 Mann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07 Demokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA03:54 Støttegruppe krever nye avhør i Kielland-saken03:52 Amerikansk soldat smittet – over 1.000 virussmittede i Sør-Korea03:34 Antallet virusdøde fortsetter å falle i Kina03:09 Busselskap krever Trondheim kommune for millioner02:18 Anklager om korrupsjon i Carlsbergs indiske datterselskap02:13 Siktede i Ranheim-saken erkjenner ikke straffbar handling02:09 Bomber regner over Idlib – ti skoler rammet på én dag01:18 Tidligere forsikringsrådgiver dømt for bedrageri00:46 Disney-sjefen går av etter 15 år00:39 Turoperatører forberedt på virusutbrudd00:23 Ferjefylkene krever mer penger til grønt skifte23:17 Rask Gnabry-dobbel ga Chelsea mesterligamareritt23:16 Griezmann reddet uavgjort for tannløst Barcelona23:02 Bil krasjet med SAS-fly på Tenerife – 180 passasjer rammet22:37 Equinor og Nordea ber ansatte om å holde seg hjemme i to uker etter reiser21:41 Studie: Utenomjordisk liv på Saturn-måne er lite sannsynlig21:35 18-åring funnet død i Bergen – rusmiddel trolig dødsårsak21:21 Barnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av eget fosterbarn20:29 Rapport: Britiske politikere lot overgrep mot barn passere19:56 Solberg mener Sivertsen bør gå ut av Frimurerlosjen19:44 Stemmer teorien, kan det være «århundrets oppdagelse»19:38 Tidligere statssekretær fra Frp fikk dobbel lønn19:11 Kina sier at fengslet forlegger ikke lenger er svensk18:54 Spiller ballen rett i fanget på klimafornekterne18:48 En mann i 30-årene kritisk skadd i arbeidsulykke i Oslo18:26 Sjefen om Solskjær: - Fundamentet for suksess er på plass18:09 Matsvinn-innlegg tar av på Facebook – problemet er at fakta ikke stemmer17:48 Folkehelseinstituttet ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi17:38 UEFA: Koronaviruset kan true fotball-EM16:26 Mann funnet død - skal ha blitt etterlatt i hjelpeløs tilstand16:00 Christian Tybring-Gjedde varsler boikott av Dagens Næringsliv-journalister15:48 Ingen særbehandling av nordmenn som har bodd på samme hotell som virussmittet italiener15:13 Filip Ingebrigtsen ble pappa15:11 Kristoffersen tatt ut til super-G-renn, kan debutere i disiplinen15:10 Opposisjonen dropper mistillit, men varsler sterk kritikk14:55 Bodø/Glimt kjøper tidligere Stabæk-spiller14:54 Kritikere får selv kritikk etter Giske-saken14:24 Nordmenn bestiller ferie som før: – Ingen frykt for å reise14:08 Smittetallene i Italia kryper opp mot 30014:05 – Tre måneders vindu for avgjørelse om Tokyo-OL14:04 Åtte menn vil bli leder for oljefondet14:03 Uefa hjelper gresk fotball å bekjempe vold og korrupsjon13:44 En av fem innsatte i norske fengsler er over 50 år13:21 Takk for stemmen. Takk for musikken. Takk for smilet12:53 29-åring frifunnet for forsøk på barneekteskap12:51 Flere nordmenn bodde på samme hotell som virussmittet italiener12:42 Millionbot etter eksplosjon på gjenvinningsanlegg12:37 Kvinne mistet livet i frontkollisjon med trailer12:01 Politiaksjon mot regnskapsførere i Oslo og Viken12:01 Egypts tidligere president Hosni Mubarak er død11:08 Opptøyer i India samtidig som Trump er på besøk11:07 Beste resultat i Folketrygdfondets historie10:29 Weinstein brakt til sykehus etter dommen10:29 Regnet fortsetter i et stadig mer oversvømt Jakarta10:28 Svenske myndigheter krever at Kina slipper fri dømt forlegger10:13 Kjendisene sørger over Teigens bortgang: – Ingen kan erstatte deg09:43 Thiago Silva mister returkampen mot Dortmund09:42 Tre nye virusdødsfall i Iran09:31 Jahn Teigen er død09:30 Nordmenn forbrukte nest mest i Europa09:18 Fra høsten tilbyr Lånekassen lån til du er 5009:17 Oslo Børs åpnet med oppgang – men faller09:17 18 barn blant de skadde i bilangrepet i Tyskland08:36 Listhaug reagerer på regjeringens nye returpolitikk08:28 Verdens eldste mann (112) er død i Japan08:15 Kvinne fremstilles for fengsling, siktet for boligbrann i Nord-Troms07:47 790 sandstrandede Norwegian-passasjerer hentet hjem07:09 Ny norsk barnevernssak til behandling i Strasbourg07:08 Klimabekymring: Enorm avstand mellom mellom MDG og Frp07:05 Ni av ti foreldre er fornøyd med barnehagen07:00 Rapport: Medienes dekning av fylkene er svekket06:59 VM-kongen Thingnes Bø er helt avhengig av broren06:00 Keeper-Solberg klar for kamp etter sykdomsalarm06:00 Høyre-topper uenige om Frp-kritikk05:59 Svensk forlegger dømt til fengsel i Kina05:52 Dette skjer i dag05:45 Rapport: Brannene ødela en femdel av Australias skog05:30 Dette skjedde i natt05:30 Oslo kommunes Hafslund-bud opp for retten på nytt05:29 Skipper dømt etter at inspektør falt i sjøen
Siste nytt
07:46NorgeOBOS og Nokas beklager voldsbruk ved Sotakiosken07:35VerdenPassasjerer som har fått dra fra virusrammet skip, har symptomer07:34SportMinnesota på sluttspilljakt etter seier over Columbus Blue Jackets07:32VerdenVideo ryster USA: Seksåring lagt i jern av politiet07:19NorgeHistorisk mild vinter i åtte fylker07:16Verden20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi07:07Helse og livsstilPasienter rystet over politi og fylkesmann: – Som å møte en vegg06:38SportSerbia-planen klar: LSK-hallen for Lagerbäck hvis værkaoset slår til06:31VerdenFørste bekreftede forekomst av covid-19 i Brasil06:19NorgeNorske finansmenn etterforskes for bedrageri i Frankrike06:00VerdenSiste sjanse for Netanyahu05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeCase-studie: Bare 57 prosent fulgte håndvaskregler på Oslo-sykehjem05:44VerdenKina har satt 94 flypassasjerer i karantene05:42NorgeFlåmsbana åpnet for trafikk etter skred05:33NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenBernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt05:00NorgePFU behandler klage på NRKs Lotto-sendinger04:24NorgeMann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07VerdenDemokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA03:54NorgeStøttegruppe krever nye avhør i Kielland-saken03:52VerdenAmerikansk soldat smittet – over 1.000 virussmittede i Sør-Korea03:34VerdenAntallet virusdøde fortsetter å falle i Kina03:09NorgeBusselskap krever Trondheim kommune for millioner02:18VerdenAnklager om korrupsjon i Carlsbergs indiske datterselskap02:13NorgeSiktede i Ranheim-saken erkjenner ikke straffbar handling02:09VerdenBomber regner over Idlib – ti skoler rammet på én dag01:18NorgeTidligere forsikringsrådgiver dømt for bedrageri00:46VerdenDisney-sjefen går av etter 15 år00:39NorgeTuroperatører forberedt på virusutbrudd00:23NorgeFerjefylkene krever mer penger til grønt skifte23:17SportRask Gnabry-dobbel ga Chelsea mesterligamareritt23:16SportGriezmann reddet uavgjort for tannløst Barcelona23:02VerdenBil krasjet med SAS-fly på Tenerife – 180 passasjer rammet22:37NorgeEquinor og Nordea ber ansatte om å holde seg hjemme i to uker etter reiser21:41VerdenStudie: Utenomjordisk liv på Saturn-måne er lite sannsynlig21:35Norge18-åring funnet død i Bergen – rusmiddel trolig dødsårsak21:21NorgeBarnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av eget fosterbarn20:29VerdenRapport: Britiske politikere lot overgrep mot barn passere19:56PolitikkSolberg mener Sivertsen bør gå ut av Frimurerlosjen19:44VerdenStemmer teorien, kan det være «århundrets oppdagelse»19:38NorgeTidligere statssekretær fra Frp fikk dobbel lønn19:11VerdenKina sier at fengslet forlegger ikke lenger er svensk18:54NorgeSpiller ballen rett i fanget på klimafornekterne18:48NorgeEn mann i 30-årene kritisk skadd i arbeidsulykke i Oslo18:26SportSjefen om Solskjær: - Fundamentet for suksess er på plass18:09NorgeMatsvinn-innlegg tar av på Facebook – problemet er at fakta ikke stemmer17:48Helse og livsstilFolkehelseinstituttet ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi17:38SportUEFA: Koronaviruset kan true fotball-EM16:26NorgeMann funnet død - skal ha blitt etterlatt i hjelpeløs tilstand16:00PolitikkChristian Tybring-Gjedde varsler boikott av Dagens Næringsliv-journalister15:48ReiseIngen særbehandling av nordmenn som har bodd på samme hotell som virussmittet italiener15:13SportFilip Ingebrigtsen ble pappa15:11SportKristoffersen tatt ut til super-G-renn, kan debutere i disiplinen15:10PolitikkOpposisjonen dropper mistillit, men varsler sterk kritikk14:55SportBodø/Glimt kjøper tidligere Stabæk-spiller14:54KulturKritikere får selv kritikk etter Giske-saken14:24ReiseNordmenn bestiller ferie som før: – Ingen frykt for å reise14:08Helse og livsstilSmittetallene i Italia kryper opp mot 30014:05Sport– Tre måneders vindu for avgjørelse om Tokyo-OL14:04PengerÅtte menn vil bli leder for oljefondet14:03SportUefa hjelper gresk fotball å bekjempe vold og korrupsjon13:44NorgeEn av fem innsatte i norske fengsler er over 50 år13:21StemmerTakk for stemmen. Takk for musikken. Takk for smilet12:53Norge29-åring frifunnet for forsøk på barneekteskap12:51ReiseFlere nordmenn bodde på samme hotell som virussmittet italiener12:42NorgeMillionbot etter eksplosjon på gjenvinningsanlegg12:37NorgeKvinne mistet livet i frontkollisjon med trailer12:01NorgePolitiaksjon mot regnskapsførere i Oslo og Viken12:01VerdenEgypts tidligere president Hosni Mubarak er død11:08VerdenOpptøyer i India samtidig som Trump er på besøk11:07PengerBeste resultat i Folketrygdfondets historie10:29KulturWeinstein brakt til sykehus etter dommen10:29VerdenRegnet fortsetter i et stadig mer oversvømt Jakarta10:28KulturSvenske myndigheter krever at Kina slipper fri dømt forlegger10:13KulturKjendisene sørger over Teigens bortgang: – Ingen kan erstatte deg09:43SportThiago Silva mister returkampen mot Dortmund09:42Helse og livsstilTre nye virusdødsfall i Iran09:31KulturJahn Teigen er død09:30PengerNordmenn forbrukte nest mest i Europa09:18PengerFra høsten tilbyr Lånekassen lån til du er 5009:17PengerOslo Børs åpnet med oppgang – men faller09:17Verden18 barn blant de skadde i bilangrepet i Tyskland08:36PolitikkListhaug reagerer på regjeringens nye returpolitikk08:28Helse og livsstilVerdens eldste mann (112) er død i Japan08:15NorgeKvinne fremstilles for fengsling, siktet for boligbrann i Nord-Troms07:47Reise790 sandstrandede Norwegian-passasjerer hentet hjem07:09NorgeNy norsk barnevernssak til behandling i Strasbourg07:08PolitikkKlimabekymring: Enorm avstand mellom mellom MDG og Frp07:05NorgeNi av ti foreldre er fornøyd med barnehagen07:00KulturRapport: Medienes dekning av fylkene er svekket06:59SportVM-kongen Thingnes Bø er helt avhengig av broren06:00SportKeeper-Solberg klar for kamp etter sykdomsalarm06:00PolitikkHøyre-topper uenige om Frp-kritikk05:59KulturSvensk forlegger dømt til fengsel i Kina05:52NorgeDette skjer i dag05:45VerdenRapport: Brannene ødela en femdel av Australias skog05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerOslo kommunes Hafslund-bud opp for retten på nytt05:29NorgeSkipper dømt etter at inspektør falt i sjøen
Populært