Valgkamp i Storbritannia:Theresa May motsier Jonas Gahr Støre

THERESA MAY: Nå frir britenes statsminister, her på valgkamp utenfor Oxford mandag, til arbeidervelgerne. Ifølge Jonas Gahr Støre er de britiske konservative opptatt av å skape skatteparadis og en fattig underklasse.
THERESA MAY: Nå frir britenes statsminister, her på valgkamp utenfor Oxford mandag, til arbeidervelgerne. Ifølge Jonas Gahr Støre er de britiske konservative opptatt av å skape skatteparadis og en fattig underklasse. Foto: Pool / Reuters/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konservative Theresa May presenterer 11 punkter for arbeidsfolk foran det britiske valget. Ifølge Jonas Gahr Støre skaper hennes politikk sosial dumping, mens en Ap-regjering takler EØS-innvandringen så man unngår det i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Hver stemme til meg vil styrke min forhandlingsposisjon i Brexit-forhandlingene så jeg kan få det beste utfallet for din familie», skriver den konservative statsminister Theresa May foran valget i Storbritannia og Nord-Irland 8. juni.

Mandag gjorde hun for alvor et framstøt for også å vinne arbeiderklassevelgere fra det hardt pressede sosialdemokratiske partiet Labour. Da offentliggjorde May et ellevepunkts program for arbeidstakerrettigheter.

De konservative garanterer blant annet at arbeidstakere skal ha de samme rettighetene etter Brexit, som de har nå, innenfor EUs regelverk.

– Dette er den største utvidelsen av arbeidstakerrettigheter noensinne fra en konservativ regjering, skryter Tory'ene, det konservative partiet i Storbritannia.

Det skal kanskje ikke mye til, kan deres politiske motstandere hevde. Men May lover nå blant annet å styrke ansattes representasjon i selskapsstyrene og gi de ansatte tilgang til samme informasjon som aksjonærene får.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pensjonsordninger skal vernes mot uansvarlige grep fra arbeidsgivernes side. Ansatte får rett til ett års permisjon uten lønn for å pleie syke slektninger, uten å miste jobben.

Les også: May anklager EU-politikere for trusler

Danse med de konservative, vi?

Men ifølge Jonas Gahr Støres tale til LO-kongressen forrige uke, vil britene, som potensielle EØS-partnere for Norge etter at de er utmeldt fra EU, bare stå for dårlige ting:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skal vi danse med de konservative, vi? Med Toryene som lokker med at Storbritannia skal bli et skatteparadis som har helt andre interesser i arbeidspolitikken, velferdspolitikken, i landbrukspolitikken, sa Støre.

Bakgrunnen var debatten foran LO-kongressen om Norge bør si opp EØS-avtalen for å få bukt med oppløsning av det norske arbeidslivet som følge av billig arbeidskraft fra Øst-Europa.

Les også: Støres gave til LO-kongressen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke sosial dumping i Norge?

Ap-lederen polemiserte mot dem som hevder at Norge kan tjene på å få en stor alliert som Storbritannia i forhandlinger om en mindre omfattende avtale med EU.

For ifølge Støre gjør ulik politisk ideologi at det er store forskjeller på virkningen av arbeidsinnvandringen i Storbritannia og Norge.

– Takket være høyrepolitikken har innvandringen bidratt til skape en hel klasse av arbeidende fattige Storbritannia, i motsetning til Norge, som også har hatt stor arbeidsinnvandring fra nye EU-land, sa han.

– Men det er ikke innvandringen i seg selv som er grunnen, det er høyrepolitikken som er grunnen, som har knust fagbevegelsen, privatisert og svekket arbeidsfolks rettigheter – som har latt markedet få rå. I Norge fikk ikke høyrepartiene det som de ville. Sammen med Senterpartiet og SV kjempet vi gjennom lov om allmenngjøring til intens motstand fra høyresiden, sa Støre om de åtte rødgrønne årene i regjeringsposisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Jonas Gahr Støre beholder EØS-avtalens forrang i arbeidslivs-strider

LO bekymret likevel

Inntrykket av at sosial dumping som følge av EØS-innvandring ble nedkjempet i Norge takket være Stoltenberg-regjeringene, deles imidlertid ikke av LO og medlemsforbundene.

For fire år siden, rett før Høyre og Frp inntok regjeringskontoren, kom det tvert imot en svært bekymret uttalelse om virkningene av EØS fra LO-kongressen den gang.

Ja, det største forbundet av dem alle, Fagforbundet, forlangte på sitt landsmøte like etterpå, at EØS måtte ut av norsk arbeidsliv.

Det vedtaket fulgte ikke Fagforbundets nåværende leder Mette Nord opp på LO-kongressen forrige uke. I likhet med Støre hevdet hun i stedet at Norge kan regulere bort uheldige EØS-forhold ved hjelp av nasjonalt lovverk bare vi får et regjeringsskifte.

Les: Her ser du Fagforbundets leder gå imot forbundets vedtak mot EØS

Les Det konservative partiets valgprogram, Conservative Manifesto (engelsk)