Arbeiderpartiets valgstrategi: Snakke minst mulig om asylpolitikk

Partileder Jonas Gahr Støre på talerstolen under åpningen av Arbeiderpartiets landsmøte.
Partileder Jonas Gahr Støre på talerstolen under åpningen av Arbeiderpartiets landsmøte. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Ikke siden 10. august har Arbeiderpartiet frontet en sak om innvandring på sin Facebook-side. Helt etter planen, ifølge kilder. Sakene som skal frontes er arbeid til alle, eldreomsorg og skole.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Partiet har som strategi å snakke minst mulig om asylpolitikk i valgkampen, sier en kilde i partiet.

Etter det ABC Nyheter erfarer skal det være partiets strategi å tone ned asyldebatten, for å få mer fokus på «arbeid til alle, eldreomsorg og skole».

Partiet frykter mye fokus på asylpolitikk vil gi Fremskrittspartiet unødvendig mye oppmerksomhet rundt en av sine viktigste saker.

Ifølge en lokalpolitiker i partiet, skal Ap-topp Trond Giske, ha rådet et lokallag til å snakke minst mulig om asylpolitikk i valgkampen.

Fokus på skole, eldreomsorg og arbeid

PARTIPROGRAM: Disse sakene fra partiprogrammet frontet Arbeiderpartiet på Facebook 9. februar. Ikke et ord om asylpolitikk. Foto: Skjermdump / Facebook
PARTIPROGRAM: Disse sakene fra partiprogrammet frontet Arbeiderpartiet på Facebook 9. februar. Ikke et ord om asylpolitikk. Foto: Skjermdump / Facebook

ABC Nyheter har gått igjennom Arbeiderpartiets Facebook-side for å se hvilke saker partiet har hatt fokus på. Ingen av de siste 100 postene omhandler asyl- eller innvandringspolitikk. Gjengangerne er eldreomsorg, kritikk av Solberg-regjeringen, arbeid til alle og forsøk på å verve medlemmer.

Den siste posten som fronter innvandring eller integrering er fra 10. august. Da handler det om integreringspolitikk. Saken som ble delt er fra Dagbladet med tittelen «Politikere fra fem partier presenter forslag til ny integreringspolitikk»

Til sammenlikning har 24 av de siste 100 Facebook-innleggene til Fremskrittspartiet handlet om innvandring.

(Saken fortsetter etter bildet)

Disse fire sakene frontes som Arbeiderpartiets hovedsaker i valgkampen. Foto: Skjermpdump Arbeiderpartiet.no
Disse fire sakene frontes som Arbeiderpartiets hovedsaker i valgkampen. Foto: Skjermpdump Arbeiderpartiet.no

Sandberg: – Vil holde velgerne for narr

Ifølge en undersøkelse fra Dagbladet i fjor, mener over halvparten av nordmenn at Frp har passe eller for liten innflytelse på regjeringens asyl- og flyktningepolitikk.

Les saken: Nordmenn støtter Frps innflytelse på norsk asylpolitikk

Vikarierende innvandrings- og integreringsminister, Per Sandberg, sier Arbeiderpartiet ikke «tør å snakke om vanskelig temaer».

Konstitutert innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Konstitutert innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Det er ikke noe nytt at Ap ikke tør å snakke om vanskelige temaer. Nok en gang vil de holde velgerne for narr ved å tie ihjel diskusjonen om innvandring- og integreringspolitikk. Når vi vet de store konsekvensene av høy innvandring til Norge og hvordan dette kan gå utover vårt velferdssamfunn, bør vi ha en stor og viktig debatt om dette temaet i valgkampen. Det er helt avgjørende at folk vet hva Ap vil gjøre og ikke hvis de skulle komme til makten, sier Sandberg til ABC Nyheter.

– Selv om ledelsen i Ap synes det er ubehagelig å snakke om, trenger velgerne en avklaring. Med tåkepraten fra Støre vil de aldri få den.

– Frp derimot, tør å snakke om de vanskelige sakene, og om Ap ikke vil, får vi gjøre det, avslutter Sandberg.

Les også: FN med skarp kritikk av regjeringen: – Kan være i strid med menneskerettighetene

Fikk dempet internt opprør

Før Arbeiderpartiets landsmøte startet i april gikk flere i partiet inn for en mer liberal asyl- og flyktningpolitikk.

Sterke skikkelser i partiet som Martin Kolberg og flere delegasjoner tok til orde for å gjeninnføre rimelighetsvilkåret og myke opp regelverket for enslige mindreårige asylsøkere.

Rimelighetsvilkåret gjorde at mange enslige mindreårige flyktninger tidligere ikke ble sendt på internflukt i hjemlandet, for eksempel Afghanistan, men fikk opphold i Norge fordi hjemsendelse ble sett på som urimelig. Dette vilkåret var Ap og Sp med å fjerne.

For å kvele et gryende asylopprør i partiets egne rekker snekret Ap sammen et kompromiss som ble vedtatt uten innvendinger av landsmøtet.

Det ble vedtatt at det ikke foreslås noen lov- eller regelendring, men at dagens regler vil bli praktisert på en annerledes måte. På den måten har har partiet klart å unngå krav om lov- eller forskriftsendring i tråd med partileder Jonas Gahr Støres ønske.

– Stortinget endrer praksis ved å endre lovgivningen. Aps bekymringer blir derfor fort bare tomme ord, sa KrFs innvandringspolitiske talsmann Geir S. Toskedal etter kompromisset.

Les også: KrF til angrep på regjeringens asylpolitikk

– En streng asylpolitikk

Camilla Ryste, pressekontakt for partileder Jonas Gahr Støre, sier til ABC Nyheter at innvandringspolitikk ikke er et stort stridstema.

– Hovedsakene for oss i valgkampen er der det er størst forskjell mellom oss og FrP- og Høyre-regjeringen: En større innsats mot de økende forskjellene, god skole og trygg eldreomsorg fremfor skattekutt til de som har mest fra før og en mye mer kraftfull innsats for å skape nye arbeidsplasser, få flere i jobb og et tryggere arbeidsliv, sier Ryste.

Hun sier følgende om partiets strategi i asyldebatten i valgkampen:

– Vi vil videreføre en streng, rettferdig og human asyl- og flyktningpolitikk, sørge for kontroll med ankomstene til Norge og at Norge skal følge internasjonale konvensjoner og regler.

– Hvilke saker ønsker Ap å fronte?

– Vi fronter de sakene der det er størst forskjell på oss og FrP- og Høyre-regjeringen, større innsats mot økende forskjeller, slutt på skattekuttene til de som har mest fra før, større satsning på en god skole og trygg eldreomsorg og en langt mer kraftfull politikk for flere nye jobber slik at flere kan komme inn i arbeidslivet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:20 USAs energiminister går av00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag
Siste nytt
00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:20VerdenUSAs energiminister går av00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag
Populært