LO mot Israel:

Israels ambassade med sterk reaksjon mot LO

ISRAELBOIKOTT: Mot sin vilje må den nyvalgte LO-lederen Hans-Christian Gabrielsen fronte krav om boikott av Israel - i strid med ønsket til Arbeiderpartiet.
ISRAELBOIKOTT: Mot sin vilje må den nyvalgte LO-lederen Hans-Christian Gabrielsen fronte krav om boikott av Israel - i strid med ønsket til Arbeiderpartiet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Representanter for LO kan heretter bli nektet adgang til Israel etter kongressvedtak om boikott mot Israel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Ved å vedta dette standpunktet, plasserer LO seg skulder ved skulder med Israels verste fiender.

Det sier Israels ambassadør til Norge, Raphael Schutz.

Den israelske ambassaden fordømmer på det sterkeste LO-kongressens vedtak om å jobbe for en internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel, heter det i en pressemelding.

– Denne umoralske uttalelsen reflekterer dypt rotfestede holdninger som viser partiskhet, diskriminering og dobbeltmoral når det gjelder den jødiske staten, sier ambassadør Raphael Schutz.

– Det ser ut til å være en besettelse mot Israel innen fagorganisasjoner, særlig LO, som vi så i Oslo 1. mai, der krav om boikott av Israel var den eneste internasjonale parolen, legger han til.

Han mener LO-kongressens krav om å la alle landflyktige palestinere returnere, ikke til en palestinsk stat, men til Israel, innebærer en oppløsning av den jødiske staten.

Mot LO-lederens vilje

Reaksjonen kommer etter at et flertall på LO-kongressen vedtok å støtte boikott av Israel - noe som selvsagt er et svært følsomt tema i Israel.

Vedtaket ble gjort mot den nyvalgte leder Hans-Christian Gabrielsens ønske. Gabrielsen sitter også i sentralstyret i Arbeiderpartiet, som ikke liker dette LO-vedtaket.

Det er ulik praksis i LO-/Ap-familien på oppfølging av vedtak, slik ABC Nyheter omtalte om opptredenen til et annet sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet, Fagforbundets leder Mette Nord.

Israel forbyr adgang

6.mars i år vedtok Israel en ny lov som forbyr innreise for mennesker som støtter boikott, desinvesteringer og sanksjoner av staten Israel (BDS).

Den nye innreiseloven rammer også dem som tar til orde for boikott av varer Israel produserer på det som er definert som palestinske områder.

Også ledelsen i LO er sterkt kritisk til Israels behandling av palestinerne, men Gabrielsen advarte i debatten om at representanter for LO kan bli nektet adgang til Israel og palestinske områder hvis boikott ble vedtatt.

ABC Nyheter har spurt den israelske ambasaden om LO-representanter vil bli utestengt.

– På dette tidspunktet er det for tidlig å si hva konsekvensene vil bli, får vi til svar.

LOs vedtak kommer kort etter at Fremskrittspartiets landsmøte gikk inn for forbud i Norge mot rituell omskjæring av guttebarn , noe som også utløste sterke reaksjoner i Israel. Det fikk Jewish Press til å kalle Norge «den mest antisemittiske nasjonen i Europa».

Les også: LO-Gerd får kritikk etter Israel-refs: – Burde ha kommet til oss først

Flere reaksjoner mot LO

Boikott av Israel slik LO vedtok fredag, er ikke veien å gå, mener også utenriksminister Børge Brende (H), melder NTB.

– Skammelig, sier Fremskrittspartiets Erlend Wiborg til NTB om LOs vedtak om å jobbe for en internasjonal boikott av Israel.

– Jeg har ikke registrert at LO går inn for boikott av andre land som begår grove brudd på menneskerettigheter, men de velger altså å boikotte Midtøstens eneste demokrati, sier Wiborg til NTB.

Les: LO vedtok boikott av Israel

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden