LO-kongressen:

LO vedtok boikott av Israel

ISRAELBOIKOTT: - Nok er nok! sa Jan Olav Andersen, og fikk det som han ville på LO-kongressen.
ISRAELBOIKOTT: - Nok er nok! sa Jan Olav Andersen, og fikk det som han ville på LO-kongressen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Flertallet på LO-kongressen går inn for en internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kampavstemning på LO-kongressen fredag gikk, mot ledelsens vilje, inn for å støtte boikottkampanjen mot Israel. Stemmetallene var 193 mot 117.

Ifølge LOs nyvalgte leder Hans-Christian Gabrielsen vil et slikt vedtak skade palestinske arbeidere og fagbevegelse.

Men et mindretall i redaksjonskomiteen bestående av Jan Olav Andersen (leder i forbundet EL og IT), Mette Henriksen (Fagforbundet) og Tove Elise Frøland (Rogaland) vant flertallet i salen etter en kort debatt.

Dermed gikk LOs nyvalgte leder på sitt første nederlag en dag etter at han ble valgt.

– Nok er nok!

– I år er det femti år siden Israels folkerettsstridige okkupasjon. Israel forholder seg rett og slett ikke til internasjonal rett. Og diplomati har heller ikke gjort situasjonen bedre. Hva står det internasjonale samfunnet igjen med av virkemidler? spurte Jan Olav Andersen i debatten.

– Vi behandlet spørsmålet på LO-kongressen for åtte år siden og for fire år siden. Begge gangene vedtok vi å avstå fra boikott og støtte dialog. Situasjonen har bare blitt verre. Nok er nok! sa Andersen - og fikk det altså som han ville i salen.

– LO og revisoren blir utetstengt

LO-leder Gabrielsen advarte om at et boikott-vedtak vil skade palestinske arbeidere og fagbevegelse.

– Situasjonen for de palestinske arbeiderne er skjør. Veldig mange er avhengige av å jobbe i Israel. Palestinsk fagbevegelse er avhengig av israelsk fagbevegelse for at kontingentpengene blir innbetalt til dem, sa Gabrielsen, som understreket at de alle støtter sterkt opp om den palestinske saken.

– En boikott vil sette palsestinske arbeidere og fagbevegelse i mye, mye vanskerligere situasjon enn i dag. En boikott fremmet av LO vil sette samarbeidet med palestinere i fare. Da vil vi bli nekta innreise, og våre revisorer vil bli nekta innreise. Da faller grunnlaget for vårt samarbeid bort. Vi MÅ fortsette å jobbe politisk, framholdt Gabrielsen.

Les også: Israels ambassade med sterk reaksjon mot LO

KrF: Vedtaket demoniserer Israel

Vedtaket vil ikke fremme fred og forsoning, men bidra til det motsatte, mener KrFs Hans Fredrik Grøvan.

– Dette er et forslag som bidrar til å demonisere den ene parten i konflikten. Å stigmatisere og isolere det eneste demokratiet i Midtøsten vil ikke tjene til noe annet enn å styrke hat og uforsonlighet, sier Grøvan til NTB.

Han mener LO-vedtaket avdekker en stor inkonsekvens.

– Det er mange andre land, ikke minst i Midtøsten, som scorer langt dårligere på menneskerettighetsindeksen enn Israel.

Skammelig, sier Fremskrittspartiets Erlend Wiborg om LOs vedtak om å jobbe for en internasjonal boikott av Israel.

– Jeg har ikke registrert at LO går inn for boikott av andre land som begår grove brudd på menneskerettigheter, men de velger altså å boikotte Midtøstens eneste demokrati, sier Wiborg til NTB.

– LO har tre plasser i Aps sentralstyre. Dette bør være en vekker for alle som støtter Israels eksistens og rett til å forsvare seg, tilføyer han.

Arbeiderpartiet har tatt avstand fra LOs boikottvedtak.