AUF: – FpU er mer opptatt av tåpelige PR-stunt enn å drive med politikk

Ina Libak på landsmøtet til Arbeiderpartiet.
Ina Libak på landsmøtet til Arbeiderpartiet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Nestleder i AUF, Ina Libak, mener FpU har svekket sin troverdighet etter at de trakk sin lovnad om anmeldelse av Arbeiderpartiet. – Det ødelegger den politiske debatten å bruke tid på FpU sine stunt, sier nestlederen til ABC Nyheter. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siv Jensen brukte mye av landsmøtetalen sin fredag på å angripe Arbeiderpartiet, som nok en gang er Frps uttalte hovedmotstander ved valget.

– Valget handler ikke bare om oss selv, men også hvem vi kjemper mot. En venstrevridd regjering vil sette Norge i revers, sa Jensen til landsmøtet.

Carl I. Hagen (t.v.) og Fredrik Juel Hagen, sentralstyremedlem i FpU på Fremskrittspartiet (FrP) sitt landsmøte på Gardermoen lørdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Carl I. Hagen (t.v.) og Fredrik Juel Hagen, sentralstyremedlem i FpU på Fremskrittspartiet (FrP) sitt landsmøte på Gardermoen lørdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Partiets ungdomsparti, FpU, ville ikke være noe dårligere og fra talerstolen lovet sentralstyremedlem, Fredrik Juel Hagen, at ungdomspartiet ville anmelde Arbeiderpartiet for korrupsjon.

Onsdag kunne ABC Nyheter fortelle at FpU likevel ikke vil anmelde, men de fastholder at pengestøtten fra LO til Arbeiderpartiet «lukter politisk korrupsjon».

Bakgrunn: FpU gjør retrett: Vil ikke anmelde Arbeiderpartiet for korrupsjon

– Helt feil prioritering

Derfor sendte de onsdag et tosiders langt brev til LO-leder Gerd Kristiansen. Håpet er at påtalemyndigheten skal vurdere å ta ut offentlig påtale. Det kommer frem i brevet som ABC Nyheter har fått tilgang på.

– Dette viser at FpU er mer opptatt av tåpelige PR-stunt enn å drive med politikk.
Og selv om de nå trekker seg, så har vi fått vite hva de mener: FpU mener at politiet skal bruke tiden sin på valgkamp-stunt heller enn å gjøre Norge tryggere. Det mener jeg er en helt feil prioritering, sier AUF-nestleder, Ina Libak, til ABC Nyheter.

AUF-toppen sier FpU og Frp bør lytte til LO istedenfor å skape konflikt.

– Det er tydelig at Frp har valgt ut LO som en hovedmotstander i valgkampen. Det er et angrep på 1 million norske arbeidere som hver dag står på for å holde Norge i gang. Jeg anbefaler Frp å lytte mer til deres innspill, for de vet best hvordan norsk arbeidsliv ser ut.

– Ødelegger den politiske debatten

Selv mottar Frp betydelige summer fra rike onkler som Stein Erik Hagen. Dobbeltmoral, mener AUF.

– Skal vi følge Frp sin logikk så må de vel anmelde Siv Jensen og Erna Solberg i samme slengen? Både Høyre og Frp mottar store beløp av rike enkeltpersoner som får igjen mange millioner i skattekutt fra Høyre og Frp-regjeringen.

– Det er alvorlig å true med grunnløse politianmeldelser, og det ødelegger den politiske debatten å bruke tid på FpU sin stunt, heller enn å diskutere politikk og hvilken retning vi ønsker for Norge, fortsetter Libak, og kommer med et politisk stikk i valgkampen:

– Samtidig skjønner jeg at FrP nå gjør alt for å ta fokus vekk fra alle løftebruddene de sitter igjen med etter fire år i regjering. Bompengene skulle bort og både spriten og bensinen skulle bli billigere. I stedet har det blitt brukt rekordmye bompenger og avgiftene har gått opp. Det er på tide at FrP begynner å ta ansvar, mener Libak.

FpU: – Håpløst angrep

FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud er oppgitt over kritikken fra AUF og Libak.

FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud.
FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud.

– Dette er et meningsløst angrep på FpU, og Libak burde holde seg for god til slik meningsløse anklager. Det er alvorlig at AUF tilsynelatende ikke anser det som problematisk at en forening har inngripende mye makt i sitt eget parti. Massiv pengestøtte, egne plasser i sentralstyret og en historie med private gaver ser ikke ut til å bekymre Libak, sier Svendsrud til ABC Nyheter.

Ønsker nytt regelverk

Svendsrud sier de ønsker å endre regelverket for partistøtte.

– Årsaken til at vi ikke anmelder LO og Ap er først og fremst fordi vi etter all sannsynlighet ikke har rettslig interesse som part, og slik fungerer jussens spilleregler som vi må respektere. Vi tar heller til orde for et nytt regelverk for partistøtte, hvor et uavhengighetskrav skal stå sentralt. LO og AUF er hjertelig velkommen til å bidra i et slikt arbeid, sier FpU-lederen.

Når det gjelder AUFs politiske stikk har Svendsrud følgende å si:

– Høstens valg handler om et verdivalg: Ønsker vi et samfunn som skal skattes ihjel slik Ap ønsker, eller skal vi skape flere arbeidsplasser, sikre morgendagens velferd og ha nok sykehjemsplasser til våre eldre? Jeg velger sistnevnte.

Les også: – Arbeiderpartiet kan ikke kalle seg et parti for arbeidere

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden