Russlands utenriksminister om FBI-sakenLavrov: – Fikk han sparken? Du tuller!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da den russiske utenriksministeren fikk spørsmål om avskjedigelsen av FBI-sjef James Comey, ble han irritert og avfeide spørsmålet ved å si: – Dere tuller!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sergej Lavrov ble onsdag den mest høytstående russiske tjenestemannen som har møtt Trump etter at han overtok presidentembetet etter Barack Obama. Det er første gang på flere år at en så profilert russisk politiker er gjest i Det hvite hus på flere år.

– Vi hadde et veldig, veldig godt møte, sa Trump til pressen etter samtalene, som varte i rundt 40 minutter, ifølge AP.

Samme dag hadde Lavrov også samtaler med USAs utenriksminister Rex Tillerson. Begge parter signaliserte at forholdet mellom Moskva og Washington er på bedringens vei.

Etter møtet var det medienes tur til å stille spørsmål.

Idet pressekonferansen skulle avsluttes ble den russiske utenriksministeren utfordret til å si hva han mener om avsettelsen av FBI-sjefen James Comey.

– Fikk han sparken? Du tuller!, sa en noe brydd Lavrov før han trakk på skuldrene og forsvant ut av lokalet sammen med Tillerson, ifølge BBC og CNN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump: Godt møte med Lavrov

Det hvite hus: FBI kan fullføre Russland-gransking

– Dette er ikke seriøst

FBI-sjef James Comey fikk sparken av USAs president Donald Trump
FBI-sjef James Comey fikk sparken av USAs president Donald Trump

Lavrov kommenterte også påstandene om russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget. Lavrovs konklusjon var at påstandene måtte betegnes som «falske nyheter. Han la også til at det ville være ydmykende for det amerikanske folket dersom USAs innenrikspolitikk skulle blitt styrt av Russland.

– Ingen fakta er presentert for oss, heller ikke i Senatet hvor det finnes en spesiell kommisjon for dette. Godtfolk, dette er ikke seriøst, sa Lavrov, og la til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvordan kan en så fantastisk nasjon spekulere på denne måten? Politikere forårsaker store skader på hele det amerikanske systemet ved å påstå at USA styres utenfra.

Les også: Trump sier opp FBI-sjef grunnet Clintons epostsak

Pence forsvarer oppsigelsen av Comey

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingenting å gjøre med Russland

Lavrov møtte senere russiske journalister hvor nyheten om FBI-sjefens avgang igjen sto på dagsorden.

President Vladimir Putins talsmann, Dmitrij Peskov Foto: NTB scanpix
President Vladimir Putins talsmann, Dmitrij Peskov Foto: NTB scanpix

– Dette er ikke et spørsmål for meg i det hele tatt. Jeg kan gi dere mange eksempler på folk som blir ansatt og sparket i Russland, Frankrike, Storbritannia. Dette er en intern sak, sa den russiske utenriksministeren.

Tidligere på dagen kom det en offisiell russisk uttalelse om avskjedigelsen.

– Dette er en suveren beslutning fra den amerikanske presidenten. Det har absolutt ingenting å gjøre med Russland, sa Kreml-talsmannen Dmitry Peskov, ifølge CBS.

Reuters meldte at Russland håpet at FBI-saken ikke vil påvirke forbindelsene mellom Kreml og Washington.

Les også: Senat-leder: Sparkingen er et stort feiltrinn

– Obama advarte Trump mot Flynn-ansettelse

Fakta om folk Trump har sparket

Sally Yates: Fungerende justisminister i overgangen mellom Obama- og Trump-administrasjonen. Avsatt før den nye justisministeren var på plass, etter at hun nektet å sette i verk Trumps innreiseforbud, som senere ble kjent grunnlovsstridig.

* Mike Flynn: Nasjonal sikkerhetsrådgiver. Måtte trekke seg etter å ha løyet til visepresident Mike Pence om sine samtaler med den russiske ambassadøren.

* Craig Deare: Direktør for Det nasjonale sikkerhetsrådets avdeling for den vestlige halvkule. Måtte gå etter å ha kritisert Trump i en privat tale.

* Preet Bharara: Førstestatsadvokat i New York. Sparket etter å ha nektet å trekke seg sammen med alle andre Obama-oppnevnte førstestatsadvokater.

* Angella Reid: Sjef for husholdningen og tjenerstaben i Det hvite hus. Hun var oppnevnt av Obama, men stillingen regnes som upolitisk, og innehaveren har vanligvis tjenestegjort under flere presidenter.

* James Comey: Sjef for FBI. Han var kontroversiell etter at han kort tid før valget først offentliggjorde at Hillary Clintons eposter var under etterforskning, og noen dager senere at saken var henlagt. Han hadde også ansvaret for etterforskning av Trump-administrasjonens mulige forbindelser til Russland.

(Kilde: Time)