Israels ambassade reagerer på trakassering-utspill

LO-Gerd får kritikk etter Israel-refs: – Burde ha kommet til oss først

LO-leder Gerd Kristiansen.
LO-leder Gerd Kristiansen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Den israelske ambassaden i Norge misliker uttalelsene til LO-leder Gerd Kristiansen om trakassering fra Israel, og mener LO «behandler palestinerne som små barn.»

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO ønsker at Arbeiderpartiet skal skynde seg med å anerkjenne Palestina som stat.

– Israel blir man trakassert av, fortalte LO-leder Gerd Kristiansen på LO-kongressen onsdag.

– Mange av oss har vært der nede og sett – og til og med blitt trakassert! sa LO-lederen onsdag etter at Saed Shaher, generalsekretæren i den palestinske fagorganisasjonen PGFTU, hilste LO-kongressen og ba om støtte.

Bakgrunn: – Mange av oss har vært der og sett - og til og med blitt trakassert!

Nå reagerer den israelske ambassaden på uttalelsen fra Kristiansen.

Dan Poraz, visestasjonsjef ved Israels ambassade i Oslo. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Dan Poraz, visestasjonsjef ved Israels ambassade i Oslo. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

– Det er vanskelig for oss å relatere til det Kristiansen forteller ettersom det ikke er blitt formidlet noen klager, hverken fra Kristiansen eller noen andre, i forkant. Vi skulle gjerne sett at de hadde kommet til oss før de gikk ut i media, sier førstesekretær Dan Poraz ved Israels ambassade til ABC Nyheter.

– Jeg kan ikke se for meg en liknende reaksjon på en flyplassen i et annet land bli omtalt på denne måten. Israel er det eneste landet som vil bli nevnt i en slik sammenheng. Igjen, jeg vil oppfordre til å komme til oss og dele opplevelsen, ikke gå til media først.

– Omfattende forhør

Kilder på LO-kongressen fortalte onsdag til ABC Nyheter om omfattende forhør og ransaking på flyplassen i Israel når personalet der får greie på at tilreisende utlendinger skal besøke palestinske områder.

– En av oss ble holdt tilbake i sju timer i sikkerhetskontrollen uten noen grunn. Og da vi skulle fly ut igjen, ble vi holdt i sikkerhetsslusen i tre timer uten forklaring, sa en fagforeningsveteran som følger kongressen til ABC Nyheter.

– I artikkelen antydes det at tilreisende behandles dårlig, men jeg vil si sikkerhetskontrollen i Israel er nærmere den man møter i Norge sammenliknet med for eksempel USA eller Storbritannia, sier Poraz.

Les også: FN: Israel har ignorert krav om stans av utbygging

– Palestinere behandles som små barn

I forslaget til uttalelse fra LO-kongressen går sekretariatet inn for å be norske myndigheter om å anerkjenne Palestina som egen stat innenfor grensene av 1967.

«En anerkjennelse av Palestina vil styrke palestinernes forhandlingsposisjon og bidra til at en tostatsløsning kan bli mulig.», heter det videre.

Det mottas ikke overraskende med kritikk fra Israels ambassade.

– Vi mener det vil være en grov feil å velge en slik fremgangsmåte. Eneste måte å løse denne langvarige koflikten på mellom partene og oppnå fred, er ved forsoning. Signalet som sendes fra LO-kongressen, er at palestinerne ikke trenger å gå til forhandlingsbordet, mener Dan Poraz ved Israels ambassade. Han fortsetter:

– Et annet poeng er at det internasjonale samfunnet støtter en tostatsløsning basert på forhandlinger mellom partene. Norge burde derfor ikke skille seg ut ved å ikke støtte opp om direkte forhandlinger mellom palestinere og israelere. Det er både unødvendig og uønsket.

– Israel er villig til å starte forhandlinger uten forbehold. Men så lenge palestinerne behandles som små barn og ikke pushes til å gå inn i direkte fora, og samtidig anerkjenne Israel, vil fred fremdeles være langt utenfor rekkevidde, sier førstesekretæren.

Les også: Utenriksminister Børge Brende er på besøk i Israel og Palestina

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden