LO-kongressen:Jonas Gahr Støre vil dele fengselscelle med LO-leder Hans-Christian Gabrielsen

AP OG LO: Ap-leder Jonas Gahr Støre i samtale med LOs neste leder Hans-Christian Gabrielsen på LO-kongressen.
AP OG LO: Ap-leder Jonas Gahr Støre i samtale med LOs neste leder Hans-Christian Gabrielsen på LO-kongressen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

- Fpu vil anmelde meg for korrupsjon på grunn av Aps samarbeid med LO. Havner vi i fengsel, så vil jeg ha felles celle med deg, Hans-Christian! Han lover å gi arbeidstakerrettigheter forrang foran økonomiske hensyn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sa Ap-leder Jonas Gahr-Støre i sin tale til LO-kongressen onsdag, da det faglig-politiske samarbeidet mellom Ap og LO var tema.

- Det er et sikkert tegn på at det nærmer seg stortingsvalg, at høyresiden i norsk politikk kritiserer det faglig-politiske samarbeidet. Ja, så langt er det kommet at de unge i Fremskrittspartiet i helgen besluttet å politianmelde meg for korrupsjon - politianmelde det faglig-politiske samarbeidet! sa han og la til:

- Og blir vi dømt for korrupsjon, Hans-Christian, skal vi stå sammen da også. Da går vi for delt celle!

Det var Frp-veteranen Carl I. Hagen som oppildnet FpUs sentralstyremedlem Fredrik Juel Hagen til å legge inn en slik anmeldelse.

Umiddelbart etter at Hagen lovet å levere en slik anmeldelse til et jublende Frp-landsmøte, sa han til ABC Nyheter at det kanskje ikke er sikkert han vil gjøre det likevel.

Les også: FpU vil anmelde Støre for korrupsjon

Lover lovlig arbeidsliv i Norge

Støre karakteriserte det som en skam at bruken av innleid arbeidskraft er altfor stor.

- Og aller verst: I noen bransjer er nesten all innleie ulovlig. Dette er en skam. Dette må vi komme til livs! sa Støre.

Han gjentok sitt løfte om at noe av det første han vil gjøre som statsminister, er å forby løsarbeiderkontraktene i bemanningsbransjen., og ellers stramme inn regelverket for bemanningsbyråene.

Les også: Fagforeninger med stygg rapport om innleie av arbeidskraft

Varsler forrang for arbeidstakerrettigheter

Ap-lederen slo også fast at EØS-avtalen på ingen måte hindrer å bekjempe sosial dumping og svekker arbeidstakeres rettigheter, og varsler et nytt grep for å sikre det.

- Noen sier at vi bør si opp EØS-avtalen. Det er jeg dypt uenig i. Utenfor er et dårlig sted å stå, sa Støre og kopierte det LO-ledelsen sier:

At det er Høyre og Frp i regjering som utløser sosial dumping, ikke EØS-avtalen.

Som ABC Nyheter har omtalt, har Norge forpliktet seg til å gi EU-lovverk forrang dersom det oppstår konflikt med norske arbeidslivsregler.

Nå kom Støre med et nytt signal

- I norsk lov har vi gitt visse menneskerettighetskonvensjoner en ekstra sterk stilling. Menneskerettsloven fastslår at disse internasjonale avtalene går foran norsk lov - altså, forrang.

- Nå ønsker Arbeiderpartiet at viktige arbeidstakerrettigheter skal tas inn i denne loven. Vi vil gi arbedstakerrettigheter forrang, dersom de for eksempel kommer i konflikt med økonomiske hensyn, sa Støre.

Les også: Her er LO-ledelsens lite kjente EØS-bombe