LO-kongressen:Nå er EØS-bataljen i gang på LO-kongressen

Trine Lise Sundnes, forbundsleder i Handel og Kontor. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter
Trine Lise Sundnes, forbundsleder i Handel og Kontor. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

De på LO-kongressen som vil si opp EØS-avtalen, blir beskyldt for å sette arbeidsplasser på spill av ideologiske grunner, mens tilhengerne forsikrer at en ny regjering vil stoppe sosial dumping i EØS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi i Handel og Kontor er selvfølgelig for handel. Men EØS-avtalen er så mye mer.

Slik fyrte første taler i EØS-striden på LO-kongressen, leder Trine Lise Sundnes i Handel og Kontor, i gang en av de store debattene om LOs handlingsprogram for kommende fire år.

Både til forrige LO-kongress i 2013 og denne er det kommet en rekke forslag om utmelding av EØS, som kritikerne mener fører til sosial dumping og begynnende oppløsning av den norske arbeidslivsmodellen.

Sundnes listet opp forskningssamarbeid og mye annet EØS bringer med seg i tillegg til adgang til EUs indre marked, før hun fortsatte:

– Noen tenker at tida er inne for å si opp EØS-avtalen og slå seg sammen med Storbritannia som er på vei ut av EU. Men i Norge er det regjeringen som har ansvaret for høy ledighet og svekkelse av arbeidslivets regler. Det var ikke EU som forlangte flere midlertidige ansettelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sundnes har heller ikke tro på noen alternativ måte å handle med EU på, enn ved at Norge følger alle EUs markedslover, som EØS-avtalen innebærer.

– Enkelte argumenterer for at det ligger en frihandelsavtale i bunn fra tida før EØS. Den ble inngått før mange næringer hadde oppstått, og mot seks EU-land, ikke 28 som de er nå, argumenterte hun.

Les også: Påtroppende LO-leder Hans-Christian Gabrielsen kjemper for EØS

Eggum vil gjenta og stryke

Roy Pedersen som leder LO Oslo, var av dem som tok til motmæle mot EØS-tilhengerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– NHO ser at EØS kan brukes til å undergrave faglige rettigheter. EØS ga oss Holship-dommen. EØS må ut, en handelsavtale inn, sa han.

LO i Oslo foreslår et krav om å bruke reservasjonsretten mot EU-direktiv som innskrenker nasjonale virkemidler mot sosial dumping.

Det blir anbefalt strøket av LO-ledelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fellesforbundets leder Jørn Eggum sa seg forundret over hvor sterke oppfatninger enkelte har om det europeiske samarbeidet.

– Jeg tror det er mye bedre at land kommer sammen enn å bygge murer, og at EØS-avtalen er bra, sa Eggum.

Hans forbund ønsker å gjenta vedtaket fra forrige LO-kongress, som sier at ILO-konvensjoner, norske tariffavtaler og norsk arbeidslivslovgivning må gis forrang foran EU-regler, vel vitende om at Arbeiderparti-regjeringen i 1992 forpliktet Norge til det motsatte - å la EU-regler ha forrang hvis det oppstår konflikt.

Forrige gang la LO-kongressen til at «En slik forrang må avklares mellom EØS-avtalenes parter.» Det varsler Eggum at han ønsker strøket nå.

Les også: Her er LO-ledelsens lite kjente EØS-bombe

– Motstandere bruker EØS i ideologisk kamp

– Vi kan ikke la regjeringen slippe unna at de utformer arbeidslivspolitikken. Vi må rette skytset mot dem som har kontrollen, det er Stortinget og den blåblå regjeringen, med eller uten EØS, sa Roar Abrahamsen, også fra Fellesforbundet, fra talerstolen og hevdet:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingenting i EØS-avtalen som hindrer oss i tiltak mot sosial dumping og bemanningsbyråer. EØS er garantien for like handelsvilkår for industrien vår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men noen bruker dessverre kampen mot sosial dumping i en ideologisk kamp mot EU og EØS, anklaget Abrahamsen.

Dermed fyker ideologiske anklager fortsatt, 23 år etter at daværende Ap-leder Gro Harlem Brundtland for åpent kamera i 1994 skjelte ut Sp's «nei-dronning» Anne Enger Lahnstein som løgner. Grunnen var Lahnsteins påstand om at EU-medlemskap ville påvirke norsk arbeidsliv. Det benektet Brundtland, som fikk gjennom EØS-avtalen med nåværende Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin stab.

Les også: Fagforeninger med stygg rapport om innleie av arbeidskraft

LO mot et kompromiss?

En mange timer lang debatt om handlingsprogrammet, som også behandler den såre splittelsen mellom forbundene som vil ha konsekvensutredning av oljeutvinning ved Lofoten, Vesterålen og Senja, og forbund som Fagforbundet, som vil ha en grønnere utvikling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fristen er fredag, da redaksjonskomiteene skal legge fram forslag til endelig vedtak.

Et flertall for krav om utmelding av EØS-avtalen ville komme som en bombe. De stridende parter må nå vurdere om de skal stå fast på en kampavstemning for eller mot, eller prøve å krydre EØS-avtalen med noen skarpere formuleringer enn sist.

Selv forslag om å reforhandle EØS-avtalen slik at man forkaster dagens avtale om at EUs lovverk i alle tilfeller skal ha forrang, vil sitte langt inne.

Det kunne sette en eventuell Ap-styrt regjering i forlegenhet ved at det ikke blir innfridd av EU.

Ledelsen og mange i LO vil uansett holde fast på at en ny regjering vil løse de graverende problemene med undergraving av norske lover og avtaler som følge av EØS-avtalens frie flyt av arbeidskraft inn i landet, trass i at de alarmerende forholdene til fulle var til stede også i 2013, etter åtte år med rødgrønn regjering.

Les også: – Dramatisk om flertall i LO vil velte EØS-avtalen