Nasjonal sikkerhet

Frykter «fremmede makter» vil påvirke stortingsvalget: Russland er sentral

<p>Statsminister Erna Solberg (H) og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har startet valgkampen. PST og NSM frykter valgkampen kan bli påvirket av fremmede stater.</p>
Statsminister Erna Solberg (H) og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har startet valgkampen. PST og NSM frykter valgkampen kan bli påvirket av fremmede stater. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

PST og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet er bekymret for at «fremmede stater» skal påvirke stortingsvalget. Norske politikere er fryktelig dårlige til å sikre informasjon, ifølge sikkerhetsekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I januar konkluderte amerikansk etterretning med at Russlands president Vladimir Putin ga ordre om å påvirke den amerikanske valgkampen for å svekke Hillary Clinton og støtte Trump.

Flere politiske partier har blitt hacket det siste året, og PST sin trusselvurdering viser at spionasje er blant de største truslene mot Norge.

– Sporene går utenfor landegrensene, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
– Sporene går utenfor landegrensene, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Etter det ABC Nyheter erfarer har det vært dataangrep den siste tiden rettet mot norske myndigheter, og hackere tilknyttet Russland og Kina skal stå bak.

– Det pågår angrep daglig, og vi ser nærmere på flere av de. Vår jobb er å finne ut hvem som står bak. Det er veldig utfordrende blant annet fordi sporene går utenfor landegrensene, sier seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen, til ABC Nyheter.

I februar gikk PST ut og mistenkte at de selv, UD og Forsvaret var hacket av Russland.

– Det vi jobber mye med er å gjøre bedrifter, organisasjoner og politikere bevisst på hvordan de kan sikre seg selv, sier Bernsen.

PST er spesielt bekymret for at disse målene utsettes for hackerangrep og digital spionasje, får ABC Nyheter opplyst:

  • Norges forsvarsevne, sikkerhet og beredskap.
  • Politiske beslutningstakere som storting, regjering og departementer.
  • Forhandlingsposisjoner knyttet opp til nordområdene.

Tirsdag bekrefter både PST og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet overfor ABC Nyheter at de er forberedt på at «fremmede makter» kan forsøke å påvirke valgkampen.

Bakgrunn: Rapport: – Putin beordret hacking for å hjelpe Trump

Nasjonal sikkerhetsmyndighet: – Jevnt press fra aktører

Hans Christian Pretorius, avdelingsdirektør i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM). Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Hans Christian Pretorius, avdelingsdirektør i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM). Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

– Jeg er ikke så bekymret for at valgresultatet vil bli manipulert, fordi vi ikke har et heldigitalt valg. Det er fortsatt papirstemmer, det gjør at vi i ytterste konsekvens kan telle på nytt. Det er mer interessant hvordan valgkampen kan påvirkes, sier avdelingsdirektør i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM), Hans Christian Pretorius, til ABC Nyheter.

Det siste året har det vært to eksempler på at norske partier er blitt hacket. MDG i fjor sommer og Arbeiderpartiet i februar.

I forkant av valget har PST og NSM hatt møter med alle de politiske partiene.

– Det vi ser i Norge er et det er betydelige forsøk på å få tak i informasjon. Norske myndigheter er under et jevnt press fra aktører som vil hente ut informasjon, bekrefter NSM-toppen.

Ifølge avdelingsdirektøren foregår det dataangrep daglig på norske myndigheter.

– Det er viktig at man sikrer e-post-serveren og web-løsninger. Det gjøres ikke godt nok i dag, men det gjelder ikke bare politikere, regjering og norske myndigheter, det gjelder hele Norge, sier Pretorius.

Les også: Beredskapen sviktet under cyberangrep

– Norske politikere er fryktelige dårlige på å sikre informasjon

Sikkerhetsekspert og rådgiver i Passordninja, Per Thorsheim, mener norske politiker er svake når det kommer til å sikre informasjon.

– Politikerne var forferdelig dårlige, nå er de bare fryktelig dårlige. Det er altfor enkelt å få adgang på e-postene til statsapparatet, regjeringen og folk i partiene. Det er en reell risiko for at parti og enkelte politikere vil hackes under valgkampen. Norske politikere og partier er ikke sikret godt nok mot lekkasjer, sier Thorsheim.

– Dette dreier seg om at det trengs mer penger. Det politiske Norge bør bevilge mer penger til seg og øremerkede midler til sikringstiltak, oppfordrer sikkerhetseksperten.

(Saken fortsetter etter bildet)

BEKYMRET: Hans Christian Pretorius, avdelingsdirektør i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet og Per Thorsheim, sikkerhetsrådgiver i Passordninja. I bakgrunnen Arbeiderpartiets partikontor som er i målgruppen for angrep fra «fremmede makter». Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
BEKYMRET: Hans Christian Pretorius, avdelingsdirektør i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet og Per Thorsheim, sikkerhetsrådgiver i Passordninja. I bakgrunnen Arbeiderpartiets partikontor som er i målgruppen for angrep fra «fremmede makter». Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

Han sier norske politikere har blitt mer bevisste enn tidligere, men at det fortsatt er en lang vei å gå.

– Det vi ser er at norske politikere og partier ikke bruker enkle standarder som vil bedre sikkerhet på e-post og web. Det er ikke bare norske politikere og partier som er fryktelige dårlig, for heller ikke bedrifter og organisasjoner gjør dette. Så vi kan si at hele Norge er fryktelig dårlige.

– Det som overrasker meg er at tiltakene er veldig enkle når man først vet hva man skal gjøre. Dette er tiltak som kan gjøres på timer, sier Thorsheim og viser til sikring av mailserver og kommunikasjonskanaler som Twitter og Facebook.

– Hvor lett er det å få tilgang på e-posten til maktpersoner?

– Det avhenger av mange variabler, jeg kan ikke si det tar en time. Det som er helt klart er at jeg får til det hvis jeg vil. Si at jeg skal ta kontoen til en stortingsrepresentant, så kan det fort ta en til tre måneder. Det avhenger helt av hvor sikret informasjonen er, sier Thorsheim og fortsetter:

– Det er grenser for hvor langt IT-avdelingen kan gå i å beskytte politikerne. Det er kun hodet til en politiker som avgjør om kortstokken faller sammen.

Det mest vanlige angrepet på norske maktpersoner er at de mottar en mail med link eller vedlegg, sier de to ekspertene.

Les også: Justisdepartementet får kritikk: – De som har nøkkelroller under en krise må delta i øvelser

IKT-sikkerhet utfordrer sektorprinsippet

NSM-direktør Pretorius mener det er fullt mulig å henge med utviklingen i den digitale verdenen, men det krever endring.

– Ja, det går for treigt i Norge. Noen må ha et helhetlig ansvar. Digitaliseringen rokker ved hele sektorprinsippet i Norge, fordi den digitale plattformen går på tvers av sektorer. Men i Norge har hver sektor et dedikert ansvar. Vi har signalisert at justis- og beredskapsdepartmentet får en overordnet rolle. Det er en av mange måter å gjøre det på, men i dag har vi for lite samhandling på tvers og vi snubler i sektorprinsippet. Det blir for fragmentert uten helhetlige løsninger.

Les også: Fransk politi etterforsker hacking av Macron

Spionasje fra Russland

Da PST presenterte sin årlige trusselvurdering i februar, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland at «norske interesser utsettes for fremmed etterretningsvirksomhet som kan ha stort skadepotensial».

Blant målene som ble nevnt var politiske beslutningsprosesser, kartlegging av viktig infrastruktur og ren industrispionasje for å lære om norsk teknologi.

Metodene PST forventer er både dataangrep og «tradisjonelle metoder».

– Etterretningstrykket fra fremmed stater, og spesielt fra den russiske siden, har vært høyt og stabilt over år. Grunnen til at vi løfter det særskilt fram nå, er en skjerpet sikkerhetspolitiske situasjonen. Det betyr at etterretningsvirksomheten fra spesielt Russland har potensial i seg til å være mer farlig nå enn tidligere, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland i februar.

VIDEO: – Russisk spionasje har stort skadepotensial

Les også: PST advarer norske talenter om spionpress

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:46 Setesdals kulturtradisjon på UNESCOs verdensarvliste19:17 EU-parlamentet mener Maltas statsminister må gå av19:00 Asylsøkere tapte ankesak om beviskrav ved fastsettelse av alder18:55 Mann dømt til 30 års fengsel for knivangrep i Nice18:19 Kritikken hagler mot regjeringens forslag: – Rett og slett en katastrofe18:07 Menneskehandeltiltalt ektepar frifunnet i lagmannsretten17:55 16 måneder gammel jente fra Tromsø er overført fra Rikshospitalet til UNN17:52 Deila signerte ny kontrakt med Vålerenga17:36 Trump-tweet ga opptur på Oslo Børs17:35 VG: Fotballspillere utestengt for vold, spilte likevel17:31 Trump: USA og Kina svært nær en handelsavtale17:29 To personer skutt i Hässleholm i Sverige17:13 PST bekrefter norsk kobling til terrorsaken i Danmark16:41 Chile bekrefter vrakfunn fra savnet militærfly16:35 Profilert realitydeltaker dømt til fengsel for voldtekt16:34 12. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 200916:30 Hauglie: – Jeg tar Nav-rapporten på alvor15:58 90 dagers fengsel for elgjeger som skjøt ulv15:58 Aviser: Napoli med muntlig bud på Berge15:36 Abelprisen økes med 1,5 millioner kroner15:35 Politiet henlegger sak etter funn av dødt foster14:52 Moxnes: – Nav-skandalen er et resultat av en villet politikk14:28 Riksrettsdebatten i Washington er i gang14:10 Det er blitt billigere å fly enn å ta buss, taxi og båt14:09 Trump ber Thunberg slappe av14:06 Haaland planlegger egen framtid, spiller ikke for Salzburg lørdag14:06 Mattilsynet: – Vi ser svært alvorlig på funnene i rapporten12:23 Det politiske kaoset i Israel fortsetter12:09 Italiensk opposisjonsleder etterforskes for maktmisbruk12:08 Ansettelsesstopp hos Nordea11:43 Nordlie: – Det ville vært en ære å få fortsette11:39 Slutt for Drammen travbane etter 64 år11:29 Presidentvalg til store protester i Algerie11:28 Seks menn og to kvinner terrorsiktes i Danmark11:03 To politibetjenter avhørt etter å ha skutt kvinne i Halden11:02 Valget som vil avgjøre Storbritannias framtid10:44 Hergeirsson kan tangere Marit Breivik10:43 Seier over Spania gir norsk OL-jackpot10:43 Flyteknikere kan ha funnet ambulansefly-feilen10:19 To siktede erkjenner å være involvert i drapet i Sola10:16 Trygg Trafikk advarer mot kjøring i bakrus i julestria10:09 Drapssiktet mann i Kristiansand fremstilles for varetekt10:01 Flere skadd i brann på russisk hangarskip09:59 Sjåfør døde etter påkjørsel på E6 i Trondheim09:46 Syklist påkjørt i Stavanger09:29 Granskning: Flere interne Nav-varsler ble ikke fulgt opp09:26 To menn skadd i arbeidsulykke i Sande – luftambulanse på stedet09:00 – Liten grunn til moralsk panikk etter #MeToo08:33 Norske allmennleger mer fornøyd med jobben enn utenlandske kolleger08:05 USA og Sverige har gjort det allerede – følger Ola-Kari etter?07:06 Fiasko-satsing: Derfor havnet Elbil-Sverige i bakleksa06:57 Verdens eldste jegertegninger funnet i hule06:55 Zlatan-statue vandalisert igjen – sto i fare for å velte06:34 Solbergs suksessoppskrift: Slik skal hun holde VM-løpet og sikre norsk gull06:30 Videregående skoler i Hedmark og Møre og Romsdal bidrar mest til at elevene fullfører06:00 Cubanere tar hesten i arbeid igjen06:00 Venstre-kamp for langt mer liberal asylpolitikk05:56 Feilaktige Nav-anmeldelser for 36 millioner kroner05:52 Dette skjer i dag05:45 EU-toppmøte med ny president og uten Boris Johnson05:31 Dette skjedde i natt05:19 Levninger på vulkanøy på New Zealand hentes fredag05:01 USA advarer Nord-Korea om konsekvensene av våpentest05:00 Motstandere vil stanse brexit med taktisk stemmegivning04:59 20-åring tiltalt for å ha delt samleievideo på Snapchat04:22 To bilbranner i Sandefjord – politiet mistenker ildspåsettelse03:41 NHH beklager – private sensorkommentarer lekket til studenter03:21 Colombia ber om erstatning fra supermarkedkjede02:21 Vulkanskadde sendes til Australia for å få behandling02:02 New Jersey-skyttere mistenkt i en annen drapssak01:36 De konservatives forsprang til Labour krymper00:56 SSB-forsker vil finne ut hvorfor krona svekkes00:38 Israel utskriver nok et nyvalg00:20 Haaland i samtaler med Dortmund00:01 To menn i 20-åra siktet etter påkjørsel i Sandnes23:50 Supertalentet Felix bidro til Atletico-avansement23:48 Bayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen23:43 Jesus-målrush snudde kampen for City23:40 PSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray23:29 Helse Nord: Babcock kan ikke lastes for alle hendelser alene23:25 Prisdobbel til Warholm, Grøvdal ble årets forbilde23:24 Bayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen22:56 Supertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56 PSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47 Vrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33 New York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04 Lørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35 To nedrykk for Nordlie på en drøy måned21:16 Sju siktet i to grove kidnappingssaker21:03 LSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54 Jesus-målrush snudde kampen for City20:24 Fannemel operert igjen, fikk gode nyheter20:09 Dinosaurene hadde også sine plageånder19:59 Helse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44 Høie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20 Ranssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17 Signalfeil på Gardermobanen rettet18:57 Gattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34 Fiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33 – Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker
Siste nytt
19:46NorgeSetesdals kulturtradisjon på UNESCOs verdensarvliste19:17NorgeEU-parlamentet mener Maltas statsminister må gå av19:00NorgeAsylsøkere tapte ankesak om beviskrav ved fastsettelse av alder18:55VerdenMann dømt til 30 års fengsel for knivangrep i Nice18:19PengerKritikken hagler mot regjeringens forslag: – Rett og slett en katastrofe18:07NorgeMenneskehandeltiltalt ektepar frifunnet i lagmannsretten17:55Norge16 måneder gammel jente fra Tromsø er overført fra Rikshospitalet til UNN17:52SportDeila signerte ny kontrakt med Vålerenga17:36PengerTrump-tweet ga opptur på Oslo Børs17:35SportVG: Fotballspillere utestengt for vold, spilte likevel17:31PengerTrump: USA og Kina svært nær en handelsavtale17:29VerdenTo personer skutt i Hässleholm i Sverige17:13NorgePST bekrefter norsk kobling til terrorsaken i Danmark16:41VerdenChile bekrefter vrakfunn fra savnet militærfly16:35NorgeProfilert realitydeltaker dømt til fengsel for voldtekt16:34Kultur12. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 200916:30PengerHauglie: – Jeg tar Nav-rapporten på alvor15:58Norge90 dagers fengsel for elgjeger som skjøt ulv15:58SportAviser: Napoli med muntlig bud på Berge15:36NorgeAbelprisen økes med 1,5 millioner kroner15:35NorgePolitiet henlegger sak etter funn av dødt foster14:52PolitikkMoxnes: – Nav-skandalen er et resultat av en villet politikk14:28PolitikkRiksrettsdebatten i Washington er i gang14:10PengerDet er blitt billigere å fly enn å ta buss, taxi og båt14:09VerdenTrump ber Thunberg slappe av14:06SportHaaland planlegger egen framtid, spiller ikke for Salzburg lørdag14:06NorgeMattilsynet: – Vi ser svært alvorlig på funnene i rapporten12:23PolitikkDet politiske kaoset i Israel fortsetter12:09PolitikkItaliensk opposisjonsleder etterforskes for maktmisbruk12:08PengerAnsettelsesstopp hos Nordea11:43SportNordlie: – Det ville vært en ære å få fortsette11:39SportSlutt for Drammen travbane etter 64 år11:29PolitikkPresidentvalg til store protester i Algerie11:28VerdenSeks menn og to kvinner terrorsiktes i Danmark11:03NorgeTo politibetjenter avhørt etter å ha skutt kvinne i Halden11:02PolitikkValget som vil avgjøre Storbritannias framtid10:44SportHergeirsson kan tangere Marit Breivik10:43SportSeier over Spania gir norsk OL-jackpot10:43NorgeFlyteknikere kan ha funnet ambulansefly-feilen10:19NorgeTo siktede erkjenner å være involvert i drapet i Sola10:16Helse og livsstilTrygg Trafikk advarer mot kjøring i bakrus i julestria10:09NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand fremstilles for varetekt10:01VerdenFlere skadd i brann på russisk hangarskip09:59NorgeSjåfør døde etter påkjørsel på E6 i Trondheim09:46NorgeSyklist påkjørt i Stavanger09:29NorgeGranskning: Flere interne Nav-varsler ble ikke fulgt opp09:26NorgeTo menn skadd i arbeidsulykke i Sande – luftambulanse på stedet09:00Helse og livsstil– Liten grunn til moralsk panikk etter #MeToo08:33Helse og livsstilNorske allmennleger mer fornøyd med jobben enn utenlandske kolleger08:05NorgeUSA og Sverige har gjort det allerede – følger Ola-Kari etter?07:06MotorFiasko-satsing: Derfor havnet Elbil-Sverige i bakleksa06:57VerdenVerdens eldste jegertegninger funnet i hule06:55SportZlatan-statue vandalisert igjen – sto i fare for å velte06:34SportSolbergs suksessoppskrift: Slik skal hun holde VM-løpet og sikre norsk gull06:30NorgeVideregående skoler i Hedmark og Møre og Romsdal bidrar mest til at elevene fullfører06:00PengerCubanere tar hesten i arbeid igjen06:00PolitikkVenstre-kamp for langt mer liberal asylpolitikk05:56PolitikkFeilaktige Nav-anmeldelser for 36 millioner kroner05:52NorgeDette skjer i dag05:45PolitikkEU-toppmøte med ny president og uten Boris Johnson05:31NorgeDette skjedde i natt05:19VerdenLevninger på vulkanøy på New Zealand hentes fredag05:01VerdenUSA advarer Nord-Korea om konsekvensene av våpentest05:00PolitikkMotstandere vil stanse brexit med taktisk stemmegivning04:59Kultur20-åring tiltalt for å ha delt samleievideo på Snapchat04:22NorgeTo bilbranner i Sandefjord – politiet mistenker ildspåsettelse03:41NorgeNHH beklager – private sensorkommentarer lekket til studenter03:21VerdenColombia ber om erstatning fra supermarkedkjede02:21VerdenVulkanskadde sendes til Australia for å få behandling02:02VerdenNew Jersey-skyttere mistenkt i en annen drapssak01:36PolitikkDe konservatives forsprang til Labour krymper00:56PengerSSB-forsker vil finne ut hvorfor krona svekkes00:38PolitikkIsrael utskriver nok et nyvalg00:20SportHaaland i samtaler med Dortmund00:01NorgeTo menn i 20-åra siktet etter påkjørsel i Sandnes23:50SportSupertalentet Felix bidro til Atletico-avansement23:48SportBayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen23:43SportJesus-målrush snudde kampen for City23:40SportPSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray23:29NorgeHelse Nord: Babcock kan ikke lastes for alle hendelser alene23:25SportPrisdobbel til Warholm, Grøvdal ble årets forbilde23:24SportBayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen22:56SportSupertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56SportPSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47VerdenVrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33PengerNew York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04NorgeLørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35SportTo nedrykk for Nordlie på en drøy måned21:16NorgeSju siktet i to grove kidnappingssaker21:03NorgeLSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54SportJesus-målrush snudde kampen for City20:24SportFannemel operert igjen, fikk gode nyheter20:09VerdenDinosaurene hadde også sine plageånder19:59NorgeHelse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44NorgeHøie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20NorgeRanssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17NorgeSignalfeil på Gardermobanen rettet18:57SportGattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34PengerFiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33Politikk– Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker
Populært