Meny

Nasjonal sikkerhet

Frykter «fremmede makter» vil påvirke stortingsvalget: Russland er sentral

<p>Statsminister Erna Solberg (H) og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har startet valgkampen. PST og NSM frykter valgkampen kan bli påvirket av fremmede stater.</p>
Statsminister Erna Solberg (H) og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har startet valgkampen. PST og NSM frykter valgkampen kan bli påvirket av fremmede stater. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

PST og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet er bekymret for at «fremmede stater» skal påvirke stortingsvalget. Norske politikere er fryktelig dårlige til å sikre informasjon, ifølge sikkerhetsekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I januar konkluderte amerikansk etterretning med at Russlands president Vladimir Putin ga ordre om å påvirke den amerikanske valgkampen for å svekke Hillary Clinton og støtte Trump.

Flere politiske partier har blitt hacket det siste året, og PST sin trusselvurdering viser at spionasje er blant de største truslene mot Norge.

– Sporene går utenfor landegrensene, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
– Sporene går utenfor landegrensene, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Etter det ABC Nyheter erfarer har det vært dataangrep den siste tiden rettet mot norske myndigheter, og hackere tilknyttet Russland og Kina skal stå bak.

– Det pågår angrep daglig, og vi ser nærmere på flere av de. Vår jobb er å finne ut hvem som står bak. Det er veldig utfordrende blant annet fordi sporene går utenfor landegrensene, sier seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen, til ABC Nyheter.

I februar gikk PST ut og mistenkte at de selv, UD og Forsvaret var hacket av Russland.

– Det vi jobber mye med er å gjøre bedrifter, organisasjoner og politikere bevisst på hvordan de kan sikre seg selv, sier Bernsen.

PST er spesielt bekymret for at disse målene utsettes for hackerangrep og digital spionasje, får ABC Nyheter opplyst:

  • Norges forsvarsevne, sikkerhet og beredskap.
  • Politiske beslutningstakere som storting, regjering og departementer.
  • Forhandlingsposisjoner knyttet opp til nordområdene.

Tirsdag bekrefter både PST og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet overfor ABC Nyheter at de er forberedt på at «fremmede makter» kan forsøke å påvirke valgkampen.

Bakgrunn: Rapport: – Putin beordret hacking for å hjelpe Trump

Nasjonal sikkerhetsmyndighet: – Jevnt press fra aktører

Hans Christian Pretorius, avdelingsdirektør i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM). Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Hans Christian Pretorius, avdelingsdirektør i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM). Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

– Jeg er ikke så bekymret for at valgresultatet vil bli manipulert, fordi vi ikke har et heldigitalt valg. Det er fortsatt papirstemmer, det gjør at vi i ytterste konsekvens kan telle på nytt. Det er mer interessant hvordan valgkampen kan påvirkes, sier avdelingsdirektør i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM), Hans Christian Pretorius, til ABC Nyheter.

Det siste året har det vært to eksempler på at norske partier er blitt hacket. MDG i fjor sommer og Arbeiderpartiet i februar.

I forkant av valget har PST og NSM hatt møter med alle de politiske partiene.

– Det vi ser i Norge er et det er betydelige forsøk på å få tak i informasjon. Norske myndigheter er under et jevnt press fra aktører som vil hente ut informasjon, bekrefter NSM-toppen.

Ifølge avdelingsdirektøren foregår det dataangrep daglig på norske myndigheter.

– Det er viktig at man sikrer e-post-serveren og web-løsninger. Det gjøres ikke godt nok i dag, men det gjelder ikke bare politikere, regjering og norske myndigheter, det gjelder hele Norge, sier Pretorius.

Les også: Beredskapen sviktet under cyberangrep

– Norske politikere er fryktelige dårlige på å sikre informasjon

Sikkerhetsekspert og rådgiver i Passordninja, Per Thorsheim, mener norske politiker er svake når det kommer til å sikre informasjon.

– Politikerne var forferdelig dårlige, nå er de bare fryktelig dårlige. Det er altfor enkelt å få adgang på e-postene til statsapparatet, regjeringen og folk i partiene. Det er en reell risiko for at parti og enkelte politikere vil hackes under valgkampen. Norske politikere og partier er ikke sikret godt nok mot lekkasjer, sier Thorsheim.

– Dette dreier seg om at det trengs mer penger. Det politiske Norge bør bevilge mer penger til seg og øremerkede midler til sikringstiltak, oppfordrer sikkerhetseksperten.

(Saken fortsetter etter bildet)

BEKYMRET: Hans Christian Pretorius, avdelingsdirektør i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet og Per Thorsheim, sikkerhetsrådgiver i Passordninja. I bakgrunnen Arbeiderpartiets partikontor som er i målgruppen for angrep fra «fremmede makter». Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
BEKYMRET: Hans Christian Pretorius, avdelingsdirektør i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet og Per Thorsheim, sikkerhetsrådgiver i Passordninja. I bakgrunnen Arbeiderpartiets partikontor som er i målgruppen for angrep fra «fremmede makter». Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

Han sier norske politikere har blitt mer bevisste enn tidligere, men at det fortsatt er en lang vei å gå.

– Det vi ser er at norske politikere og partier ikke bruker enkle standarder som vil bedre sikkerhet på e-post og web. Det er ikke bare norske politikere og partier som er fryktelige dårlig, for heller ikke bedrifter og organisasjoner gjør dette. Så vi kan si at hele Norge er fryktelig dårlige.

– Det som overrasker meg er at tiltakene er veldig enkle når man først vet hva man skal gjøre. Dette er tiltak som kan gjøres på timer, sier Thorsheim og viser til sikring av mailserver og kommunikasjonskanaler som Twitter og Facebook.

– Hvor lett er det å få tilgang på e-posten til maktpersoner?

– Det avhenger av mange variabler, jeg kan ikke si det tar en time. Det som er helt klart er at jeg får til det hvis jeg vil. Si at jeg skal ta kontoen til en stortingsrepresentant, så kan det fort ta en til tre måneder. Det avhenger helt av hvor sikret informasjonen er, sier Thorsheim og fortsetter:

– Det er grenser for hvor langt IT-avdelingen kan gå i å beskytte politikerne. Det er kun hodet til en politiker som avgjør om kortstokken faller sammen.

Det mest vanlige angrepet på norske maktpersoner er at de mottar en mail med link eller vedlegg, sier de to ekspertene.

Les også: Justisdepartementet får kritikk: – De som har nøkkelroller under en krise må delta i øvelser

IKT-sikkerhet utfordrer sektorprinsippet

NSM-direktør Pretorius mener det er fullt mulig å henge med utviklingen i den digitale verdenen, men det krever endring.

– Ja, det går for treigt i Norge. Noen må ha et helhetlig ansvar. Digitaliseringen rokker ved hele sektorprinsippet i Norge, fordi den digitale plattformen går på tvers av sektorer. Men i Norge har hver sektor et dedikert ansvar. Vi har signalisert at justis- og beredskapsdepartmentet får en overordnet rolle. Det er en av mange måter å gjøre det på, men i dag har vi for lite samhandling på tvers og vi snubler i sektorprinsippet. Det blir for fragmentert uten helhetlige løsninger.

Les også: Fransk politi etterforsker hacking av Macron

Spionasje fra Russland

Da PST presenterte sin årlige trusselvurdering i februar, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland at «norske interesser utsettes for fremmed etterretningsvirksomhet som kan ha stort skadepotensial».

Blant målene som ble nevnt var politiske beslutningsprosesser, kartlegging av viktig infrastruktur og ren industrispionasje for å lære om norsk teknologi.

Metodene PST forventer er både dataangrep og «tradisjonelle metoder».

– Etterretningstrykket fra fremmed stater, og spesielt fra den russiske siden, har vært høyt og stabilt over år. Grunnen til at vi løfter det særskilt fram nå, er en skjerpet sikkerhetspolitiske situasjonen. Det betyr at etterretningsvirksomheten fra spesielt Russland har potensial i seg til å være mer farlig nå enn tidligere, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland i februar.

VIDEO: – Russisk spionasje har stort skadepotensial

Les også: PST advarer norske talenter om spionpress

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer02:29 To personer antas å være alvorlig skadd etter en båtulykke i Arendal02:17 Mann til sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord01:33 Ingen mistenkte etter voldtekt i Frognerparken01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:51 Fotgjenger fløyet til sykehus etter påkjørsel i Rørvik00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise
Siste nytt
03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer02:29NorgeTo personer antas å være alvorlig skadd etter en båtulykke i Arendal02:17NorgeMann til sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord01:33NorgeIngen mistenkte etter voldtekt i Frognerparken01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:51NorgeFotgjenger fløyet til sykehus etter påkjørsel i Rørvik00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise
Populært