PST advarer norske talenter om spionverveforsøk

«ARKETYPEN»: Eirik Mofoss (til høyre) var aktiv i norsk-russisk samarbeid da han var i Barents Ungdomsråd. I Kirkenes møtte han statsministerne Jens Stoltenberg (Ap) og russiske Dmitrij Medvedev.
«ARKETYPEN»: Eirik Mofoss (til høyre) var aktiv i norsk-russisk samarbeid da han var i Barents Ungdomsråd. I Kirkenes møtte han statsministerne Jens Stoltenberg (Ap) og russiske Dmitrij Medvedev. Foto: Thomas Nilsen, Barents Observer
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere land bedriver sjarmoffensiv mot unge nordmenn de i fremtiden tror vil innta maktposisjoner. Hensikt: Verve dem til spionasje. – De har en veldig lang horisont, 15-20 år, bekrefter PST.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik opererer de

I sin åpne trusselvurdering beskriver PST hvordan utenlandske etterretningstjenester opererer i Norge. Spesielt sosiale medier benyttes som sted for å knytte kontakt:

* En viktig del av etterretningspersonellets oppgave er å bygge vennskap og få fortrolige kontakter som etter hvert kan bli kilder – altså spionere - innenfor prioriterte virksomheter i Norge. Disse personene opererer ofte under dekke for å få folk til å senke terskelen for samarbeid.

* Sosiale medier legger til rette for deling av personopplysninger, og ikke minst opplysninger om kompetanse og arbeid. Dette kan tjenestene bruke til å identifisere og kartlegge potensielle mål for en rekrutteringsoperasjon. Etter å ha etablert kontakt, kan tjenestene gi oppdrag og utvikle samarbeidet.

* Noen stater er spesielt ute etter folk med utenlandsk bakgrunn fra land Norge ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med som jobber i virksomheter de mener er viktige. De benytter flere metoder for å få disse til å samarbeide og bruke sin tilgang, som trusler og press, enten mot personen selv eller deres familier.

* Spioner opererer under diplomatisk dekke ved ambassader og konsulater, i kommersielle selskap og som deltagere i forretnings- og forskningsdelegasjoner.

* Flere regimer bruker store ressurser på digital spionasje. Russiske og kinesiske aktører forsøker regelmessig å ramme datasystemer hos virksomheter som forvalter nasjonale verdier og store kommersielle interesser. PST forventer at de vil foreta flere avanserte operasjoner mot både norske myndigheter og kritisk infrastruktur.

Finlands hemmelige politi advarer eksplisitt i sin årsrapport om at fremmede makter har trappet opp arbeidet med å rekruttere unge finske politikere og forretningsfolk, skrev ABC Nyheter nylig.

– Kultivering, kaller vi det i etterretningen. Alle land driver med en eller annen form for virksomhet. Men noen er mer aggressive enn andre, sier kommunikasjonsrådgiver Martin Bernsen i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) til ABC Nyheter, og legger til at de åpent har advart om at spesielt Kina og Russland er aktive.

PST oppsøker talenter de anser som aktuelle objekter.

– Vi driver forebyggende virksomhet. Vi snakker med folk som kan være utsatt for den type virksomhet. Undersøker hvem de snakker med, og hvem de har en relasjon til, sier Bernsen.

Bakgrunn: Vår nabo slår spionalarm: Forsøker å verve unge finner

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hatt møte med PST

Flere i målgruppen bekrefter til ABC Nyheter at de har hatt møter med PST om dette, eller at de på annen måte er advart:

– Jeg er kjent med dette, og Unge Høyre har også hatt møte med PST og blitt gjort oppmerksom på at dette er noe spesielt russerne jobber med, sier Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise til ABC Nyheter.

– Kan hende jeg ikke er først på listen over dem de vil rekruttere eller kultivere. Jeg har vært ganske kritisk til Russland i flere artikler, spesielt hva angår deres fremferd i Øst-Ukraina, legger Riise til.

Leder i Stortingets justiskomité, Hadia Tajik (Ap) sier:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er kjent med at fremmede makter kan forsøke å rekruttere unge mennesker med lang tidshorisont. Men jeg har ikke vært kjent med at det har vært en opptrapping, slik denne rapporten beskriver, opplyser Hadia Tajik til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen for at sikkerhetstjenesten i vårt naboland Finland nå advarer, er at antallet forsøk på rekruttering blant unge har økt.

– Dette er et eksempel på at statlige etterretningsvirksomheter har langsiktige horisonter, skriver de i rapporten, og forklarer stegvis hvordan statene går frem.

– Jeg vil ikke kommentere detaljene, men det er pågående operasjoner på denne delen av etterretningstjenester til utenlandske regjeringer, sa Supo-direktør Antti Pelttari til YLE da rapporten ble lagt frem – der de også skriver at «de har blitt tvunget til å gripe inn» i aktivitetene til visse etterretningsorganisasjoner.

Les også: PST: Nordmenn presses av russisk etterretning

PST: – Enig med Finland

Norske PST har ikke eksplisitt advart unge mot rekrutteringsforsøk i sin åpne trusselvurdering, der de beskriver fremgangsmåter (se faktaboks). Det forklarer Martin Bernsen slik:

Artikkelen fortsetter under annonsen
ENIG MED FINLAND: – Vi driver forebyggende virksomhet. Vi snakker med folk som kan være utsatt for den type virksomhet, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ENIG MED FINLAND: – Vi driver forebyggende virksomhet. Vi snakker med folk som kan være utsatt for den type virksomhet, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Vi forsøker å beskrive trusselsituasjonen i Norge mest mulig presis. Vi har to land vi har nevnt spesifikt: Kina og Russland, og Iran i forbindelse med spredning av massedødelighetsvåpen. Men det er også andre land som bedriver den type virksomhet. Blant annet driver en del land flyktningespionasje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bernsen sier de har kontakt med «veldig mange», men at det er vanskelig å finne personer som vil snakke om at de er blitt kontaktet.

– Kanskje har de vært uforsiktige på en eller annen måte, og blitt lurt. Da er de ikke så villige til å snakke om det, utdyper PST-rådgiveren.

Han understreker at det ikke er straffbart dersom man ikke har gitt ut gradert informasjon.

PST deler finske Supos beskrivelse av at utenlandske tjenester jobber langsiktig:

– Det er det de gjør. De har veldig lang horisont. Det bygger på deres etterretning: Hvem tror de blir innflytelsesrike personer om 15-20 år. Det er per definisjon et langsiktig arbeid. Der er vi helt enig med det finnene sier, opplyser Bernsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Beredskapen sviktet under cyberangrep

Camp i Russland

Tidligere leder av ungdomspartiet til Sannfinnene, Sebastian Tynkkynen (28), sier ifølge finske presse at han skal ha vært gjenstand for «svært aggressive forsøk» på beiling fra Russland. Det skjedde blant annet på en arktisk camp arrangert i Russland for noen år siden.

– Jeg var den eneste deltakeren fra Finland. Det var nok av andre fra Sverige, Norge, USA og Canada. Vi diskuterte emner som fremtiden for Nordishavet, og argumenter for og ulemper med oljeboring i regionen, sa han.

Norske Eirik Mofoss (24) er tidligere styremedlem og leder i Barents Ungdomsråd (Barents Regional Youth Council), en organisasjon som skal fremme samarbeidet mellom unge i Barentsregionen. De arrangerer hyppige konferanser der landene Norge, Sverige, Finland og Russland stiller med 10-25 deltagere hver. Campen Tynkkynen viser til, er ukjent for ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

24-åringen innrømmer at han fremstår som arketypen på en som vil bli forsøkt rekruttert.

Mofoss har en CV til å miste pusten av: Han er i ferd med å avslutte mastergrad i industriell økonomi med spesialisering på kunstig intelligens fra NTNU, har vært på utveksling i München, gått sommerskole ved prestisjeuniversitetet Harvard, vært praktikant i Utenriksdepartementet, deltatt på eliteprogrammet til Unge Høyre og har vært med på å grunnlegge organisasjonen Effektiv Altruisme NTNU, som har fått besøk av kongehuset – for å nevne noe.

Les også: Frykter russisk hybridkrig mot Norge

– Innså alvoret

For flere år siden, mens han fortsatt var aktiv i norsk-russisk samarbeid, leste han en artikkel i Dagens Næringsliv om at fremmede makter, og da spesielt Russland, trolig ville forsøke å rekruttere unge, fremadstormende nordmenn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette gav meg umiddelbart en følelse av spenning, men det gikk ikke mange sekunder før jeg innså alvoret i dette. Dette hverken var eller er en situasjon jeg ønsker å havne i, sier Eirik Mofoss til ABC Nyheter.

Gjennom vervene sine har han fått stort internasjonalt nettverk og møtt en rekke maktmennesker. I 2012 deltok han på et arrangement i Kirkenes i Finnmark. På et bilde derfra gliser unge Mofoss mellom regjeringssjefene fra Norge og Russland: Jens Stoltenberg og Dmitrij Medvedev.

– Det var i 2012, tema for møtene var grenseboerbevis, fiskerisamarbeid og delelinje. Forholdene ble diskutert mellom EU, NATO, Russland, Finland og Sverige. Jeg var i Barents Ungdomsråd, og fikk hilse på statsministerne og utenriksministerne, forteller Mofoss.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I møtene i ungdomsrådet diskuterte de selvsagt sikkerhetspolitiske interesser. Mofoss sier han har vært oppmerksom på at noen kan forsøke å kultivere ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men jeg har aldri vært utsatt for det, eller hatt bekjente som er utsatt for det. Jeg har vært veldig observant. Jeg har jo vært praktikant i UD, og naturligvis hørt historier om hvordan det ble jobbet i Russland og tidligere Sovjetunionen den gang KGB var frempå.

Mofoss sier han ville tatt kontakt med PST dersom han merket at noen forsøkte å kultivere ham.

AUF: – Skummel utvikling

Leder i AUF, Mani Hussaini, sier de ikke har hatt forebyggingssamtaler med PST mens han har vært leder.

– Vi har gjennom media blitt gjort kjent med at fremmedmakter forsøker å kultivere unge politikere og næringslivstopper, og synes det er en skummel utvikling. Vår organisasjon har imidlertid ikke blitt utsatt for noe slikt, i hvert fall ikke som vi har kjennskap til. Vi har heller ikke blitt briefet av PST om dette, sier Hussaini til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De er heller ikke advart av moderpartiet. Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik sier:

INFORMERT: – Jeg er kjent med at fremmede makter kan forsøke å rekruttere unge mennesker med lang tidshorisont, sier Hadia Tajik til ABC Nyheter. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
INFORMERT: – Jeg er kjent med at fremmede makter kan forsøke å rekruttere unge mennesker med lang tidshorisont, sier Hadia Tajik til ABC Nyheter. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er naturlig at slike samtaler med aktuelle ungdomsorganisasjoner gjennomføres av PST, som er de som kjenner trusselbilde, metoder og faresignaler best, og jeg er glad for at de gjennomfører slike samtaler når de finner det nødvendig. Jeg er ikke kjent med at Arbeiderpartiet har tatt dette opp med AUF spesielt, opplyser Hadia Tajik, men legger til at hun selv har hatt møter med PST:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke bare unge

– I min tid i regjeringsapparatet og på Stortinget har jeg hatt samtaler med PST om sikkerhetsspørsmål. Det har jeg også hatt med embetsverk i de ulike departementer hvor jeg har arbeidet. Jeg mener det ikke er riktig av meg å gå nærmere inn på innholdet i disse samtalene, sier den tidligere statsråden, som nå er leder av justiskomiteen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Martin Bernsen i PST understreker at norsk sikkerhetstjeneste ikke bare snakker med unge. Mange personer som sitter i sentrale posisjoner er mål:

– Fremtredende politikere og journalister må være klar over at de kan bli utsatt for dette. Og selvfølgelig personer som sitter på sensitiv informasjon i enkelte etater. Det er ikke et nytt fenomen, sier Martin Bernsen.