Kohn: – Dette er et overgrep mot jøder i Norge

Forstander i Det Mosaiske Trossamfund Ervin Kohn.
Forstander i Det Mosaiske Trossamfund Ervin Kohn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder i Det mosaiske trossamfunn, Ervin Kohn, mener Israel-støtten fra Frp ikke lenger har noen verdi etter at partiet i helgen vedtok at de vil forby rituell omskjæring av guttebarn. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter en følelsesladd debatt på landsmøtet om å forby rituell omskjæring av guttbarn, ble det til slutt flertall for å forby omskjæring av guttebarn. Mot Siv Jensens vilje.

– Forslaget vil føre til at Norge mister jødiske innbyggere. Denne saken er det verste som har skjedd siden tiden før Wergeland fjernet jødeparagrafen i grunnloven, sa Ingelin Lossius-Skeie fra Aust-Agder Frp under debatten om programmet.

Ledelsen i partiet forsøkte lenge å inngå et kompromiss om å fjerne offentlig støtte til slik omskjæring, men forslaget falt.

Den jødiske skikken om omskjæring av guttebarn kalles «brit milah» og blir gjort den åttende dagen etter fødsel. Også muslimer omskjærer guttebarn, men helst når gutten er eldre.

Kohn: – Frp taler med to tunger

Ervin Kohn som er leder i Det mosaiske trossamfundet twitret følgende etter landsmøtet:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg håper Frp kommer under sperregrensa og får så få representanter på Stortinget som mulig, sier Ervin Kohn til ABC Nyheter.

Han reagerer sterkt på landsmøtets vedtak i helgen.

– Det er et forferdelig vedtak. Det strider mot religionsfriheten. Vi misjonerer ikke at alle skal omskjæres, men man bør ha respekt for at vi gjør dette og at dette er vår religion.

Han tror vedtaket er et forsøk på å skaffe seg velgere.

– Når det går dårlig på meningsmålingene, har Frp en agenda om å ta muslimene, og så blir jødene dratt med i dragsuget.

Lederen i Det mosaiske trossamfundet sier støtten til Israel mister sin verdi med vedtaket om å forby rituell omskjæring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Israel-støtten fra landsmøtet blir helt irrelevant. Dette er et overgrep mot jøder i Norge. Om man noen gang kan si at noen taler med to tunger, er dette eksempelet. Israel vil betakke seg støtten fra Frp med dette vedtaket, fastslår Kohn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Israels ambassadør ber Frp droppe omskjæringsforbud

Tybring-Gjedde: – All grunn til å stemme Frp

Christian Tybring-Gjedde på landsmøtet til Fremskrittspartiet på Gardermoen Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Christian Tybring-Gjedde på landsmøtet til Fremskrittspartiet på Gardermoen Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Christian Tybring-Gjedde, en av partiets mest aktive Israel-vennlige, sier «jøder i Norge har all grunn til å stemme Frp».

– Vedtaket i helgen var splittet. Frp endte med å mene at religiøse, kirurgiske inngrep hos barn ikke kan aksepteres. Så var spørsmålet om man skal bøye seg for religionspraksis, men det valgte landsmøtet å ikke gjøre. Det er fattet en prinsipiell beslutning, sier Tybring-Gjedde til ABC Nyheter.

Stortingsrepresentanten har ingen forståelse for at Kohn mener velgere ikke bør stemme på Frp hvis «det fortsatt skal være organisert jødisk liv i Norge».

– Uttalelsen fra Kohn viser at han setter kirurgiske inngrep foran Frps enorme støtte til Israel. Vi kan ikke gjøre forskjell på muslimer og jøder. Så har også konklusjonene hans kanskje andre politiske motiver, sier Tybring-Gjedde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle vet at Frp er Israels største forsvarer i Norge, svarer Carl I. Hagen på kritikken fra Ervin Kohn.

Selv var Hagen en del av mindretallet under voteringen, men forsvarer ønske om et forbud:

– Alle visste om reaksjonene på forhånd, men dette er prinsipielt. Man skal ikke gjøre unødvendige kirurgiske inngrep hos barn. Jeg mente vi kunne ha respekt for tradisjonen og historien, men jeg respekterer landsmøtet vedtak, sier Hagen til ABC Nyheter.

Les også: Listhaug vil ha flere asylsøkere i lukkede mottak

PS! I løpet av regjeringsperioden har Frp og Høyre åpnet for at omskjæring kan utføres innenfor det norske helsevesenet. De fleste omskjæringene i Norge gjøres på gutter med muslimske foreldre.

– Fremskrittspartiet har i regjering bidratt til at omskjæring foregår i ordnede former. Det setter vi pris på. Nå går de tilbake på arbeidet deres eget parti har gjennomført, sa Imam Hamid Ali Farooq ved Islamic Cultural Centre til Aftenposten etter vedtaket.