Palestina og Israel:Hamas med nytt og mildere program - Israel ser ingen endring

FASTHOLDER: Hamas, her med sine militære al Qassam-soldater, fastholder at hele Palestina er arabisk land, men går med på grensene Israel opprettet i 1967.
FASTHOLDER: Hamas, her med sine militære al Qassam-soldater, fastholder at hele Palestina er arabisk land, men går med på grensene Israel opprettet i 1967. Foto: Hamas
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hamas, den palestinske frigjøringsbevegelsen som styrer Gaza, vil ikke lenger kaste alle jøder på sjøen, ifølge deres nye politiske program som ble presentert 1. mai. – Bare kosmetikk, sier Israels ambassadør til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var på en pressekonferanse i Qatars hovedstad Doha 1. mai, at eksillederen Khaled Meshal for den omstridte «Islamske frigjøringsbevegelsen Hamas» la fram sitt nye prinsipprogram - et program med noe mildere ordlyd enn deres opprinnelige charter.

For første gang aksepterer Hamas realitetene som ble opprettet med grensene for en palestinsk stat langs den «grønne linja» fra 1967, selv om erklæringen prinsipielt ikke oppgir kampen mot den sionistiske okkupasjonsmakten Israel.

Hamas avviser ethvert alternativ til full og hel frigjøring av Palestina, fra Jordan-elva til Middelhavet, og avviser Osloavtalen.

Ambassadør ser ingen endring

Men - heter det i artikkel 20 i det nye programmet - uten å oppgi prinsippene, ser Hamas det som en løsning for nasjonal enhet å opprette en palestinsk stat side om side med Israel, med Jerusalem som sin hovedstad og med rett for alle fordrevne palestinere til å returnere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israels ambassadør til Norge, Raphael Schutz, ser ingen endring av betydning fra Hamas sin side.

– Ser du tegn til kompromiss i det nye Hamas-dokumentet?

– Det korte svaret er nei. Det lange svaret er et forsøk på å forklare at dette er en øvelse i kosmetiske endringer, sier Schutz til ABC Nyheter.

Les også: Ambassadør slakter okkupasjons-boikott

Kampen mot Israel fortsetter

– Det Hamas gjør, er å endre språket. Motivet har lite å gjøre med Israel, mer å gjøre med Hamas' forsøk på å bedre sitt inntrykk i det internasjonale samfunnet, mener ambassadøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
KOSMETISK: – Hamas er blitt et uselgelig produkt som har behov for et bedre image. Det er alt, sier ambassadør Raphael Schutz. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
KOSMETISK: – Hamas er blitt et uselgelig produkt som har behov for et bedre image. Det er alt, sier ambassadør Raphael Schutz. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Erklæringen kommer to dager før den 82 år gamle palestinske presidenten Mahmoud Abbas, tilhørende Hamas' politiske konkurrent Fatah, onsdag møter USAs president Donald Trump.

Trump har blant annet antydet at Jersulam bør bli Israels hovedstad - i strid med internasjonale avtaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I det nye programmet slår Hamas fast at kampen mot det sionistiske, kolonialistiske prosjektet Israel vil fortsette.

Men man vil ikke krige mot jødene på grunn av deres religion. Tvert imot er det sionistene som hele tiden jødene med deres eget kolonialistiske prosjekt, framholdes det.

Les også: Kilder: Trump vil stille en rekke krav til Abbas

Slutt på jødedrap?

I sitt opprinnelige charter siterer Hamas Profeten på at jødene skal drepes. I en annen artikkel i samme charter står det riktignok at under islamsk styre skal også kristne og jøder få leve i fred.

– Dette er ingen forbedring av betydning, sier ambassadør Schutz og legger til:

– Om det å unnlate å drepe alle jøder anses som en forbedring, overlater jeg til leserne å vurdere. De ønsker fortsatt å ødelegge Israel.

– Men er ikke det nye charteret i virkeligheten en aksept av en tostatsløsning, at Israel og Palestina skal leve side om side, for første gang fra Hamas sin side?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nei. Det er selvmotsigende. På den ene siden viser de til 1967-grensene. På den andre siden avviser de Israel innenfor noen som helst grenser. Dessuten har ulike Hamas-ledere i intervjuer de siste dagene insisterer på at det nye charteret ikke innebærer endring av deres holdninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De ønsker bare å bedre imaget til et produkt som har mistet sin appell, mener Schutz.

Les også: – Spredning av israelske bosettinger er en menneskerett

Tapere i krig mister sitt land

Alle jøder er velkomne til å bosette seg i Israel.

– Men hva sier Israel til kravet fra Hamas om at alle de fordrevne palestinerne etter opprettelsen av staten Israel, og deres etterkommere, skal få komme tilbake?

– Vis meg ett annet tilfelle av at en aggressiv part har tapt krigen, og den tapende part har fått komme tilbake. Tyskland vil aldri drømme om å komme tilbake til Polen og Tsjekkia, er sammenlikningen Schutz trekker til den arabiske motstanden mot å opprette en jødisk stat på deres leveområder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ideen om rett til retur vil bety ødeleggelse av Israel. De måtte flykte fordi de var aggressorer. Men deres barn og barnebarn har ingen tilhørighet her, sier han og legger til:

– Har jøder som er utvist fra arabiske land rett til å vende tilbake? Og hva med de 750.000 palestinske flyktningene som ble absorbert over hele verden som likeverdige borgere, med ett unntak: Arabiske land som Libanon. Der får de ikke borgerrettigheter, men blir brukt som kort i et politisk spill, sier Raphael Schutz.