Ytterliggående militsgrupper med stor makt i Ukraina:Ukrainas visestatsminister: «Populister» har avskåret oss fra befolkningen i øst

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainas regjering må hjelpeløst se at radikale nasjonalister nå har isolert de opprørskontrollerte områdene i strid med regjeringens ønsker, bekrefter visestatsministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg takker Norge for TV-serien «Okkupert».

Det sa Ukrainas visestatsminister Ivanna Klympush-Tsintsadze da hun sist fredag holdt foredrag i Norsk utenrikspolitisk institutt, Nupi.

TV2-serien hun viser til, handlet om en tenkt russisk okkupasjon av Norge.

– Serien forteller mer enn politiske analyser om hva vi opplever selv i Ukraina, ulovlig annektering av Krim og aggresjon fra Russland i Øst-Ukraina, sa visestatsministeren.

Men landet har også interne problemer med ytterliggående nasjonalister. De har med lav oppslutning ved valg, likevel oppnådd stor makt i dagens Ukraina. Så stor makt at regjeringen må avfinne seg med deres avgjørelser, bekreftet visestatsministeren.

De paramilitære gruppene har blant annet klart å skape en total blokade mellom de opprørskontrollerte områdene i Øst-Ukraina og resten av landet, ved å stanse all transport ut og inn av områdene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Staten ønsket ikke det. Vi ser dem som del av den ukrainske befolkningen som vi bryr oss om, sa visestatsminister Klympush-Tsintsadze på spørsmål fra ABC Nyheter.

Les også: Norge: Viktig at høyreekstrem militsleder er tatt inn i Ukrainas forsvar

– Gjorde noe vi ikke hadde lyst til

Trass i krigstilstanden mellom utbryterne og resten av Ukraina, som fører til at det daglig drepes ukrainere, har noe paradoksalt nok gått sin gang:

Fabrikker og kullgruver i opprørskontrollerte områder har fortsatt sin produksjon, solgt sine varer, fraktet dem ut og betalt skatt til Kiev.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette mente nasjonalistene er uhørt, og fikk med sine fysiske aksjoner satt en stopper for utvekslingen.

I neste omgang førte det til at utbryterne tok kontroll med selskapene i sine områder.

– Hvordan oppsto blokaden mot de østlige områdene og hvordan vurderer du den?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det dreier seg om populistene. Ja, det har vært en rekke forsøk også inne i landet på å dytte landet i retning av å skille ut de okkuperte østlige territoriene. Først da den andre siden besluttet å ekspropriere ukrainske selskaper, måtte også regjeringen reagere på en måte som ikke var ønsket, svarer Ivanna Klympush-Tsintsadze.

– Vi er klare til å gjenopprette denne forbindelsen med vårt folk. Men det ser ikke ut til å være mulig med det første, legger hun til.

Les også: Kongressen stoppet støtte til Azov-bataljonen i Ukraina

– Høyesterett skal følge loven

Visestatsministeren understreker at regjeringen i Kiev kjemper to kriger.

– En varm krig mot russisk aggresjon. Og en kald krig mot korrupsjon, institusjonell tilbakeliggenhet og en autoritær kultur.

Arbeidet for å reformere en gjennomkorrupt statskultur dominert av rike oligarker, må skje parallelt med krigføring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– 10.000 ukrainske liv har gått tapt. Vi har 22.500 sårede og over 1,8 millioner internt fordrevne. Og jeg minner om at vi ikke har bidratt til noen migrasjonsbølge i Europa, framholder Klympush-Tsintsadze.

Hun forteller at landet har vedtatt nye lover mot korrupsjon, satt av penger til et antikorrupsjonsbyrå som nå er fullt operasjonelt. 12.000 nye politifolk er i ferd med å bli utdannet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har startet en juridisk reform og nye dommere vil snart være på plass. Neste måned vil vi ha Høyesterett fullt funksjonsdyktig. De vil opptre etter loven og ikke etter andre interesser, slik tilfellet har vært i foregående år, fortsetter hun.

Også banksektoren er reformert.

– Vi har blant annet stengt 87 banker. Det har skapt sosial uro, sier Klympush-Tsintsadze.

For ett år siden var Det internasjonale pengefondet IMF misfornøyd med reformprosessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Brende & co. fortsetter pengestøtten til Ukraina

Blokaden svekker veksten

Ivanna Klympush-Tsintsadze hadde positive nyheter å komme med om den økonomiske utviklingen i Ukraina:

– Reformene skaper ikke umiddelbart resultater. Men i 2016 hadde vi 2,2 prosent vekst i brutto nasjonalprodukt, BNP, mot 9,9 prosent fall i 2015. I år venter vi 2,3 prosent vekst, sier hun.

I tillegg til lidelsene har krigen også sine økonomiske omkostninger:

– Vi betaler 5,65 prosent av BNP til forsvarssektoren, opplyser hun.

Statsbudsjettet i Ukraina er avhengig av støtte blant annet fra IMF, som deler utbetalingen av sine lån opp i fire «trancher». Utbetaling av den siste fjerdedelen krever at betydelige reformer er gjennomført.

Nå har den totale blokaden av utbryterregionene rammet økonomien alvorlig.

– Hvordan tror du blokaden vil påvirke den forventede veksten på 2,3 prosent av Ukrainas brutto nasjonalprodukt i år?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må revurdere den forventede veksten. Likevel har IMF besluttet å fortsette med 4. tranche av IMF-støtte. Det er første gang det har hendt for oss. Vi håper derfor på at det ikke vil innvirke dramatisk på vår vekst, svarer visestatsministeren.

Ifølge Verdens handelsorganisasjon WTO var fallet i ukrainsk økonomi i 2015 hele 16 prosent i 2015, noe som gjorde Ukraina til Europas fattigste land.

Les også: Katastrofalt fall i Ukrainas økonomi