Opphetet debatt om Ungarn i EU-parlamentetNå koker det rundt Ungarn og Viktor Orbán i EU

– Orbán vil ha Europas penger, men ikke Europas verdier, var blant rasende angrep på Ungarns statsminister i EU-parlamentet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-kommisjonen reiste onsdag sak mot Ungarn i et spørsmål som har utløst mye raseri innenlands og utenlands:

En ny lov om høyere utdanning, som anklages for å føre til nedleggelse av Det sentraleuropeiske universitetet (CEU) i Budapest, som finansieres av den amerikanske milliardæren George Soros.

Kommisjonen raser også mot en spørreundersøkelse kalt «La oss stoppe Brussel», som Viktor Orbáns Fidesz-regjering har sendt til alle husstander i landet.

Flere tar også til orde for å ekskludere hans parti Fidesz fra EPP, som også Høyre og KrF er med i.

Les: EU varsler rettslige skritt mot Ungarn

Bak de formelle snublesteinene Viktor Orbáns parti har lagt for CEU, og et forslag til lov om åpenhet rundt utenlandsk finansiering av frivillige organisasjoner, ligger trolig en motstand mot innflytelsen ungarskfødte Soros har på nasjonal politikk.

Soros sees på som en globaliseringens og masseinnvandringens mann, mens Orbán har erklært seg selv som «illiberal». Soros bruker store penger på å støtte bevegelser i det sivile samfunn i Øst-Europa, også i samarbeid med Norge.

Orbán i løvens hule

Senere på ettermiddagen onsdag stilte statsminister Viktor Orbán i løvens hule, EU-parlamentet, som i plenum diskuterte situasjonen i Ungarn.

– Orbán, du lyver for oss. Du vet at EU-parlamentet ikke forsvarer interessene til en amerikansk milliardær, men unge studenter og alle universiteter, kultur og forskning, alt som har med demokrati å gjøre, sa lederen for den sosialdemokratiske gruppa i EU-parlamentet, Gianni Pittella.

Han forlangte at EU-kommisjonen skal ty til det sjeldne virkemiddelet det har, å utløse Artikkel 7 i EU-traktaten mot Ungarn.

Artikkel 7 skal sikre at alle medlemslandene respekterer EUs verdier, og foreskriver sanksjoner som å frata et land stemmeretten.

Les også: Orbán: – Europa må avslutte den liberale epoken og gjeninnføre demokrati

Ikke bare Ungarn?

– Vi lar oss ikke lure. Vi kan ikke unnlate å se hva som skjer med mediemangfold, frivillige organisasjoners arbeid og at du ikke oppfyller planene om å ta imot flyktninger som skal omplasseres, sa Pittella.

I videoen øverst kan du se Orbáns svar, blant annet på Ungarns avvisning av EUs fordeling av flyktningekvoter på de enkelte land.

– Det er ikke bare Ungarn som lar være å ta imot disse kvotene. For Ungarns del snakker vi bare om 1000 mennesker. Men bare 10 prosent av hele programmet er blitt omplassert. Det er åpenbart at programmet har mislykkes, og motarbeidet også av land som ikke har reist sin røst mot det, framholdt Orbán.

Les også: Krise for EUs avtale om fordeling av asylsøkere

Han fikk støtte i parlamentet av noen nasjonalistiske røster, som den kjente UKIP-politikeren Nigel Farage:

– Disse menneskene vil aldri slutte å blande seg inn ditt lands anliggende, sa han om EU-parlamentet.

– De vil alltid være mot deg, ikke bare for å ville stenge Soros sin propagandamaskin, men også på grunn av Merkels flyktningekvoter, sa Farage.

Setter press på Høyres søsterpartier

Den italienske sosialdemokraten Pittella oppfordret paraplyorganisasjonen for kristne og konservative organisasjoner, EPP, som er størst i EU, til umiddelbart å ekskludere Fidesz.

Det spørsmålet kan komme opp allerede lørdag. Da avholder EPP et formøte foran det ekstraordinære EU-toppmøtet som skal behandle Storbritannias utmelding. Det sies at «Ungarn-problemet» nå er så presserende at EPP vil ta seg tid også til det. Spørsmålet om Fidesz ser ut til å komme opp

– Jeg kjenner igjen denne salamitaktikken fra kommunistene i Ungarn, som brukte splittelse til å svekke motstanderne, svarte Orbán i sitt sluttinnlegg på Pittellas oppfordring om eksklusjon fra EPP.

Fra Norge er altså både Høyre og KrF tilsluttet EPP. Høyre besvarte ikke torsdag ABC Nyheters spørsmål om partiet går inn for eksklusjon av sitt ungarske søsterparti.

– Du har brutt hver eneste av dem

Lederen for ALDE, grupperingen for de liberale partiene i EU, er belgiske Guy Verhofstadt. Han minnet om Orbán som en av de opposisjonelle som kjempet for å avslutte kommunistpartiets makt fram mot 1989 i Ungarn.

– Da jeg først møtte deg i 1989, fikk du støtte av Soros. Du var sosialliberal den gangen, omtrent som Macron er i Frankrike i dag. Men du har forandret deg. Du har dumpet dine demokratiske ideer, sa en oppglødd Verhofstadt.

Les: Sammenlikner Brussel med Moskva

– Du sier jo rett ut at du vil ha en illiberal stat. Og nå har du besluttet å stenge et universitet. Hva blir ditt neste skritt – å brenne bøker? utbrøt han.

– Du framstår ikke som en stolt konservativ, men som en kommunist. Du ser fiender overalt. Akkurat som Stalin og Bresjnevs paranoia. Det er ikke nok å ha flertall. Du må forfølge dine motstandere, sa Verhofstadt.

– Du underskrev på Unionens verdier. Du brutt hver eneste en av dem. Og så vil du ha Ungarn til å forbli medlem av EU. Du vil ha EUs penger, men ikke EUs prinsipper, anklaget han.

Sammenlikningen med Sovjet fyker fram og tilbake som en pingpongball mellom Verforstadt og Orbán. Sistnevnte har for lengst sammenliknet EU med Sovjet.

EU irritert på «konsultasjon»

EU-kommissæren Frans Timmermans tok også opp Kommisjonens kritikkpunkter mot en «nasjonal konsultasjon» den ungarske regjeringen i disse dager gjennomfører.

I denne spørreundersøkelsen har hver husstand fått seks ledende spørsmål i stridssaker Ungarn har gående med EU.

Ett av dem er EUs krav om å fjerne energisubsidiene til husholdningene. Et annet hevder at EU trass i terroraksjon etter terroraksjon i Europa ønsker å tvinge Ungarn til å slippe inn illegale innvandrere.

Innbyggerne får også spørsmål om hva Ungarn bør gjøre med de stadig flere utenlandskstøttede organisasjoner som virker i Ungarn med formålet på fordekt vis å påvirke ungarsk innenrikspolitikk.

Så det ikke skal herske noen tvil om skyld føyer regjeringen til at dette kan sette uavhengigheten i fare. Spørsmålet lyder om man er enig i at organisasjonene bør oppgi hvilket land eller organisasjon som står bak dem, og hva deres formål er, eller uten kontroll få fortsette sin risikable aktivitet.

– Lovforslaget om frivillige organisasjoner kan bryte med våre regler om fri flyt av kapital og menneskerettigheter. Vi vil ikke være sterke demokratier uten velfungerende sivilt samfunn, sa Timmermans, som tok et oppgjør med alle spørsmålene.

– Ja, organisasjonene må være transparente. Men vi er sterkt uroet over lovforslaget. Det er også på vår radarskjerm, varslet EU-kommissæren.