Arbeiderpartiets landsmøte:Derfor vil Hadia Tajik frede noen av Siv Jensens skattekutt

NOE FORNUFTIG: - Noen av skattelettelsene dagens regjering har gjennomført, er vi enige i, sier Ap-nestleder Hadia Tajik.
NOE FORNUFTIG: - Noen av skattelettelsene dagens regjering har gjennomført, er vi enige i, sier Ap-nestleder Hadia Tajik. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Partiledelsen møtte motbør i Arbeiderpartiets landsmøte på at bare 15 av de regjeringens 21 milliarder kroner i skattekutt skal tas igjen hvis Arbeiderpartiet kommer til makten. Hadia Tajik har en forklaring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Buskeruddelegat og stortingsrepresentant Martin Kolberg frontet et ønske på Arbeiderpartiets landsmøte om å ta tilbake hver skattekrone Solberg-regjeringen har gitt i skattelette, altså å gjeninnføre 21 milliarder kroner.

Men programkomiteen under ledelse av nestleder Hadia Tajik, står på sitt.

Skatteskjerpelsen partiet skal gjennomføre hvis den overtar stafettpinnen fra dagens regjering, skal ikke være mer enn 15 milliarder.

– Er du ikke åpen for å ta tilbake hele skattelettelsen de blåblå har gitt, slik Martin Kolberg og andre går inn for?

– Forslaget er 15 milliarder. Begrunnelsen er at en del av de skattekuttene som har blitt gjennomført, har ikke Ap vært imot, sier Tajik til ABC Nyheter.

Ett eksempel på enighet, er reduksjonen av selskapsskatten.

– Vi mener at vanlige folk i noen tilfeller gjerne må betale mindre i skatt. Det vi særlig er imot, er endringene de har gjort på formuesskatten, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: AUF tapte striden om Lofoten, Vesterålen og Senja

Bort med K'en

Redaksjonskomiteen ville også reduere antall år på arbeidsavklaringspenger unge uføre kan være på, fra fire til to år. Flertallet ville beholde fire.

Så var det splittelse i spørsmålet om "K"en i faget KRLE (kristendom, religion, livssyn og etikk) skal fjernes.

Det brøt løs jubel i salen da det ble flertall for det, trass i argumentasjon fra Tajik om det motsatte:

– K'en handler først og fremst om navnet. Vi skal lære om ulike religioner og livssyn. Det skal være nøytralt, men flertallet mener vi skal anerkjenne vår tradisjon, sa hun i spørsmålet som påvirker forholdet til partiets mulige partner Kristelig Folkeparti (Krf).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen strid som begynner med "K" - kommunesammenslåing, vedtok landsmøtet et bastant krav om at det skal skje ved frivillighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Solberg sabler ned Aps skatteøkninger

Det var også stor diskusjon som endte i et kompromiss om asylpolitikk og enslige, mindreårige asylsøkere.

– Det er ikke alle som kommer til Norge, som kan få bli. Vi mener det er behov for å endre praksis innenfor dagens lov og regler. Må innføre sårbarhetskriterier.

Dette innebærer ikke en liberalisering av asylpolitikken. Det er praksisen det er grunn til å se på, forklarte Tajik.

Vedtaket endte med at "Mindreårige på flukt er en særlig sårbar gruppe. Arbeiderpartiet er bekymret for den sterke økningen i antallet barn som får innvilget midlertidig opphold i Norge. Det er innenfor dagens lovgivning behov for å endre praksis i behandlingen av søknader om opphold fra mindreårige slik at midlertidighet begrenses for denne gruppen.

Vi vil at det i behandlingen av søknader om opphold fra denne gruppen inngår en vurdering av sårbarhetskriterier som skal legges til grunn for forvaltningens vedtak i forhold til unge som mangler omsorgspersoner, nettverk og/eller ressurser i hjemlandet.”

Les også: Støre varsler innskrenkninger for bemanningsbyråer

Allemanns-seier til SV

Etter debatten endte Tajik og redaksjonskomiteen med å godta et forslag som vil glede SV.

Også Arbeiderpartiet går nå inn for å grunnlovsfeste allmennsretten. Det fremmet SV grunnlovsforslag om i september 2016.