Meny

Siv Jensen i privat middag med Kinas ambassadør

De to siste månedene har Kinas ambassadør Wang Min og finansminister Siv Jensen hatt «hyggelige samtaler» over middag. Den siste fant sted i ambassadørens residens like før Erna Solberg satte seg på flyet til Kina. Jensen vil ikke opplyse hvem andre som har deltatt eller hva som konkret ble diskutert under møtene. Foto: Landbruksdepartementet/ NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansminister Siv Jensen vil ikke opplyse om andre var til stede eller hva de snakket om da hun var på privat middag i den kinesiske ambassadørens residens, uka før Erna Solberg dro på offisielt besøk til Kina.

Mandag 27. mars klokken 18.30 møtte finansminister Siv Jensen opp i Kristinelundveien 4, den kinesiske ambassadøren Wang Mins residens i Oslo.

Departementets kommunikasjonssjef Therese Riiser Wålen ønsker ikke svare på spørsmål om finansministeren tok opp menneskerettighetsspørsmål med ambassadør Wang, eller hvilke konkrete norsk-kinesiske spørsmål som ble luftet.

«Det er ikke naturlig å gå inn på hvilke temaer som ble drøftet eller hvilke andre gjester som deltok», skriver hun etter ABC Nyheters første henvendelse om saken.

Det var andre gang Siv Jensen og Wang Min traff hverandre til middag i løpet av kort tid. For i midten av februar var de begge også til stede under en privat middag i Statholdergaarden i Oslo sentrum.

Les også: Brende hyller Kinas holdning til handel og klima

«Gode venner i FrP»

Finansdepartementet nekter å opplyse hvem andre som deltok på disse middagene, men en epost fra en ansatt ved den kinesiske ambassadens politiske avdeling, Zhang Yiming, avdekker at det hovedsaklig var medlemmer av Fremskrittspartiet (FrP) som deltok på den første middagen:

«Det var veldig hyggelig å møte Finansministeren samt gode venner fra FrP på onsdag kveld», skriver Yiming til Siv Jensens politiske rådgiver den påfølgende fredagen.

Han svarer da på en henvendelse fra Julia Brännström Nordtug som arbeider for statsråden. For allerede dagen etter deres første treff, kontakter FrP-rådgiveren ambassadens norskspråklige politiske medarbeider for å bli enige om en ny middag i ambassadørens residens.

Tre timer senere er de enige om tid og sted. At finansministeren også vil stille med livvakter, er ikke noe problem for den hyggelige kineseren:

«Vi lover å ta vare på to livvakter på en god måte. =)», skriver han når avtalen er i boks.

Les også: Kina inviterer kong Harald på statsbesøk

Som kjent har forholdet mellom Norge og Kina vært på frysepunktet etter at Nobels fredspris i 2010 ble tildelt regimekritikeren Liu Xiaobo. Erna Solbergs besøk i Kina 7.-10. april hadde som hovedformål å gjenoppta det politiske og økonomiske samarbeidet med Kina.

«Hyggelige samtaler»

«Begge middagene var preget av hyggelige samtaler med ambassadør Wang», konkluderer finansministerens kommunikasjonssjef, Therese Riiser Wålen.

Men hun vil altså ikke opplyse hvilke andre personer som har deltatt under disse samtalene.

Og først etter at ABC Nyheter presiserer at det i Nordtugs kontakter med ambassaden refereres «finansminister Siv Jensen», og at henvendelsen skjer på vegne av departementet, letter Wålen ørlite på sløret når det gjelder hvilke tema som ble diskutert kort tid før statsministeren dro til Kina (uten noen FrP-statsråder):

«Det er naturlig at finansministeren har direkte kontakt med ambassadører og drøfter utviklingen i internasjonal økonomi og forhold som er viktige mellom de to land, i tilfellet med den kinesiske ambassadøren blant annet normalisering av det politiske og økonomiske samarbeidet mellom Norge og Kina», skriver Wålen.

Les også: Solberg hyller Kinas fattigdomskamp

Jensens statsansatte kommunikasjonssjef påpeker også at «Jensen har, både som finansminister og partileder, jevnlig kontakt med ulike lands ambassadører».

I et senere svar konkretiserer hun disse kontaktene til «møter med Canadas, USAs og Egypt ambassadører» i løpet av det siste året, og Wålen sier også at Jensen tidligere har holdt lunsjforedrag for alle kvinnelige ambassadører til Norge.

Den kinesiske ambassaden har ikke besvart ABC Nyheters henvendelse om saken.

Populært