Meny

Etter Brennpunkt-avsløringen:

– Rumenske tiggere oppholder seg her ulovlig

EØS-BRUDD: Heidi Nordby Lunde (H) mener tilreisende tiggere bryter forutsetningene for fri flyt i EØS-avtalen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
EØS-BRUDD: Heidi Nordby Lunde (H) mener tilreisende tiggere bryter forutsetningene for fri flyt i EØS-avtalen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Høyres stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde er enig med Arbeiderpartiet: Tiggerforbud løser ikke problemet med tilreisende rumeneres kriminalitet, avdekket i NRK Brennpunkts «Lykkelandet».

Prostitusjon, menneskehandel og tyverier, delvis i ly bak tigging og salg av romfolks-blader. Det var budskapet i Brennpunkts gravesak «Lykkelandet», som har vakt sterke reaksjoner.

Høyres stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde mener innføring av det hennes eget parti har gått inn for i Oslo, tiggerforbud, ikke er løsningen.

Hun påpeker derimot at tilreisende tiggere fra EØS-land bryter med reglene i EØS-avtalen:

– Dette er jo EØS-borgere. De har krav på innreise til Norge, men forutsetningen for den frie flyten er at de tilreisende må klare seg selv og ikke belaste det offentlige i landet de kommer til, sier Lunde til ABC Nyheter.

– Det betyr ikke at du skal sitte med en kopp i hånda. Det burde være lett for politiet å identifisere, sier hun.

Les også:  Tiggere forteller om hets og vold etter NRK-dokumentar

Høyre-politiker vil ikke ha et tiggerforbud. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Høyre-politiker vil ikke ha et tiggerforbud. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Dustete dusjer

Heidi Nordby Lunde mener det er «dustete» å tilby rumenerne, hovedsakelig romfolk, dusj, toaletter og overnatting.

– Få snakker om at til tross for at de bryter forutsetningene for å være i Norge, er det frivillige organisasjoner og kommuner som skal legge til rette for at de skal være her. Også Oslo kommune mens vi styrte, gir penger til frivillige organisasjoner for hjelpetiltak til borgere som ikke har lovlig opphold, sier hun.

Ifølge Høyre-politikeren er det forskjell på asylsøkere som oppholder seg ulovlig og kanskje trenger overgangshjelp, og tilreisende EØS-borgere.

– Det er supert med offentlige doer til turgjengere, men ikke med mål om å gi tilbud til folk som ikke har lovlig opphold.

Les også:   Tre rumenere pågrepet for eldretyverier

– Viser organisering bak tiggingen

Men forbud mot tigging er Heidi Nordy Lunde imot som virkemiddel mot den organiserte omsetningen av narkotika, menneskehandel og sexsalg som kom fram i Brennpunkt-dokumentaren.

– Salg av narkotika og kjøp av sex er ulovlig, menneskehandel er grov kriminalitet. Dette er handlinger som er kriminalisert – og så mener noen at man skal løse dette med tiggerforbud! utbryter hun.

Samtidig slår Lunde fast at NRK-rapporten tilbakeviser påstander om at tigging ikke er organisert.

– Fafo leverte en rapport der de betalte informanter i rom-miljøet for å spørre om folk  var tilknyttet noe slikt. For meg framstår det som merkelig forskningsmetodikk, sier hun, men presiserer at alle tiggere ikke er tilknyttet slike nettverk.

– Mitt forslag er at Oslo kommune, i samarbeid med politiet, oppretter bymiljøvakter som sammen stiller opp og bortviser folk når de kommer til de områdene vi nå ser tilstrømming til, sier hun.

– I Bergen er det en litt annen situasjon. Der påviste NRK et organisert nettverk som livnærer seg på handlinger som allerede er kriminelle, som narkotikasalg, menneskehandel og tyveri. Det er litt naivt å tro at et tiggerforbud løser dette, men dette vil nok aktualisere den debatten, sier Lunde og konkluderer:

– Politiet bør jo først og fremst konsentrere seg om det som allerede er kriminelt, før de ber om nye virkemidler.

Les også:  To rumenske menn anklaget for menneskehandel i Bergen

TIGGING: Jorodd Asphjell (Ap) mener NRK-dokumentaren handlet lite om tigging. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TIGGING: Jorodd Asphjell (Ap) mener NRK-dokumentaren handlet lite om tigging. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Asphjell skiller

Arbeiderpartiets justispolitiker Jorodd Asphjell understreker at det vi så gjennom Brennpunkt, handlet lite om tigging, men mer om menneskehandel, prostitusjon og salg av narkotika og rusmidler.

– Det er viktig å skille mellom de som kommer til Norge for å overleve, og det vi fikk avslørt om organisert kriminalitet, sier han til ABC Nyheter.

– Der må politiet og Justisdepartementet følge opp sakene og avsløre det som foregår, legger han til.

– Man fikk inntrykk av at noen på dagtid tigget penger og solgte bladet Folk er Folk, som en portal for å gjøre andre ulovligheter. Hvis det medfører riktighet, må politiet ta tak i dette på en riktig måte. Men da må fattiges og rusavhengiges tigging holdes utenfor, sier Asphjell.

– Nå har politiet åpenbart gjort en del. Bortimot 1000 rumere skal ha blitt utvist. Men er det ikke fritt fram med EØS for utviste å komme tilbake?

– Det er et problem hvis folk oppholder seg i Norge ulovlig og returnerer til Norge etter å ha blitt utvist. Det må slås hardt ned på, sier Asphjell og fortsetter:

– Vi må ta dem som står bak og utnytter jenter og damer på det groveste. Å forby tigging vil ikke bidra til å hjelpe dette. Det er helt andre typer handel bakmennene tjener store penger på.

Les også:   God årslønn i Folk er Folk

Populært