92 mindreårige forsvunnet fra norske asylmottak på 59 dager

Illustrasjonfoto: UDI bekrefter at norske mottak rapporterer om en forverret situasjon for enslige mindreårige.
Illustrasjonfoto: UDI bekrefter at norske mottak rapporterer om en forverret situasjon for enslige mindreårige. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antallet forsvunne mindreårige per måned bare øker. I januar og februar forlot 92 enslige mindreårige asylmottaket, og norske myndigheter vet ikke hvor de er. – En varslet tragedie, sier Trine Skei Grande (V).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utlendingdirektoratets tall for januar og februar viser at 92 enslige mindreårige asylsøkere forsvant fra norske mottak.

I 2016 forsvant 161 som fortsatt har ukjent oppholdssted, ifølge tall ABC Nyheter har fått dra direktoratet.

Totalt forlot 618 personer mottak i januar og februar.

Les også: Omstridt asylpraksis gir rekordtall

Skei Grande: – En varslet tragedie

Barneombudet og organisasjoner har pekt på at økningen av begrensede oppholdstillatelser til enslige mindreårige gir økte forsvinninger.

ABC Nyheter har tidligere omtalt de rekordmange midlertidige oppholdstillatelsene som er gitt de to første månedene i 2017.

Venstre-leder Trine Skei Grande er rystet over tallene fra UDI.

– Dette er en helt varslet virkning. En varslet tragedie. Det er akkurat dette vi har advart mot, sier Skei Grande til ABC Nyheter.

Partileder Trine Skei Grande (V) er rystet. – Dette er en sak som engasjerer meg sterkt, sier Grande. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Partileder Trine Skei Grande (V) er rystet. – Dette er en sak som engasjerer meg sterkt, sier Grande. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Venstre og KrF har de siste månedene forsøkt å overtale Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet til å endre regelverket som gir myndighetene adgang til å gi mindreårige midlertidig opphold - uten hell.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skei Grande håper tallene skal føre til at de tre partiene «forstår alvoret i situasjonen».

– Det er på tide at Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet snur seg mot en ordning som er helt forferdelig. Du trenger ikke et studiepoeng i barnepsykologi for å forstå at midlertidighet påfører alvorlige skader, sier Skei Grande og fortsetter:

– Jeg forstår godt at de stikker av fra mottak. Hadde jeg vært barn og blitt fortalt at jeg hadde fått midlertidig opphold og skulle sendes ut, hadde jeg også gjort det samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun er overrasket over at Senterpartiet, Høyre og Arbeiderpartiet fortsetter «å støtte Frp sin politikk».

– Jeg er ikke overrasket over at Frp ønsker dette, men at Senterpartiet og Arbeiderpartiet fortsetter å backe regjeringen er uforståelig. Det er en fortvilende situasjon.

Avslo rapport om forsvinninger

I 2015 bestilte regjeringen og innvandrings- og integreringsminister, Sylvi Listhaug (Frp), en rapport om forsvinninger fra norske mottak og hva som gjøres for å forebygge og følge opp forsvinningene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les saken: Regjeringen avviser anbefalinger - vil heller stramme til

I februar omtalte ABC Nyheter rapporten. Forskerne bak rapporten mener det er «grunn til bekymring» og ba departementet få forsvinninger høyere opp på dagsordenen.

Forskerne bak rapporten kommer blant annet med følgende anbefalinger:

  • Bruken av midlertidig opphold for enslige, mindreårige asylsøkere mellom 16 og 18 år bør fjernes, og barna bør gis permanent opphold.
  • Barnevernet bør også få ansvaret for enslige mindreårige mellom 15 og 18 år, blant annet for å «forebygge forsvinninger» og «for å sikre den nødvendige omsorg og oppfølging av barna og forebygge forsvinninger». I dag har UDI ansvaret for barna over 15 år, mens Barnevernet har ansvar for de yngre.

Regjeringen forkastet de to forslagene.

– Det er ikke aktuelt. Her har regjeringen en tydelig holdning og avklart politikk, sa statssekretær i departementet, Torkil Åmland (Frp), til ABC Nyheter.

– Vi står på de midlertidige tillatelsene for dem over 16 som ikke har et beskyttelsesbehov, og hvor vi ikke finner omsorgspersoner i hjemlandet. Det er to viktige momenter knyttet til det. Det ene er at asylinstituttet er for dem som har beskyttelsesbehov, og hvis de ikke har det så skal de jo sendes tilbake. For det andre er signaleffekten – man skal ikke sende barn på en farefull reise over hele Europa for å få beskyttelse, forklarte Åmland.

Avslaget fikk SV og regjeringens samarbeidspartier til å reagere:

Les sakene:

SV ber statsministeren komme på banen etter Listhaug-nei

Skei Grande mener Listhaug ikke viser respekt for kunnskap