Falsk nyhet om MDG delt av flere tusen

Stortingsrepresentant og talsperson for Miljøpartiet De Grøne, Rasmus Hansson, mener falske nyheter utfordrer demokratiet.
Stortingsrepresentant og talsperson for Miljøpartiet De Grøne, Rasmus Hansson, mener falske nyheter utfordrer demokratiet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Falsk informasjon om Miljøpartiet De Grønne spres på sosiale medier. Nå frykter partiet at falske nyheter vil skade partiets sjanser i valgkampen, og ber Facebook ta grep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag kveld dukket en falsk nyhet om Miljøpartiet De Grønnes (MDG) politikk opp på Facebook.

Mannen som har skrevet innlegget hevder MDG ønsker å forby alle fiskebåter i Norge.

– Det er da mer enn nok fisk i butikkene, siteres talsperson og stortingsrepresentant, Rasmus Hansson, og byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, i innlegget.

– Tenk på alle idiotene

Mandag hadde innlegget 4115 delinger på Facebook. Den falske informasjonen er også brukt i nye innlegg.

I kommentarfeltet går mange god for den falske informasjonen.

– Tenk på alle de idiotene som har stemt på dette idiotpartiet, ikke noe bedre de enn de idiotene du ser på bilde over her, skriver en Facebook-bruker som kommentar på innlegget.

Flere i kommentarfeltet er kritiske til at det spres falsk informasjon.

– Dette er en regn løgn, og det er veldig rart at så mange mennesker helt ukritisk går fem på, kommenterer en bruker.

– Kildekritikk, folkens, skriver en annen.

– Morsomt uansett

ABC Nyheter har ikke lykkes å få fatt i mannen bak innlegget, men mandag ble innlegget redigert.

– Noen få skjønner visst ikke at det handler om humor og satire her. Morsomt uansett, skriver mannen.

Les også: Høyre-topp sprer falske nyheter

Hansson: – Livsfarlig for demokratiet

Søndag kveld jobbet Rasmus Hansson sin rådgiver, Eivind Trædal, iherdig i kommentarfeltet for å informere om at innlegget er falske nyheter, men innlegget fortsetter å deles i sosiale medier.

Partiets eneste stortingsrepresentant, Rasmus Hansson, mener spredningen av dette konkrete eksempelet og liknende innlegg kan skade partiets muligheter i valgkampen.

Oslo 20160408. Miljøpartiet De Grønne avholder landsmøte. Rasmus Hansson på landsmøtet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo 20160408. Miljøpartiet De Grønne avholder landsmøte. Rasmus Hansson på landsmøtet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det kan være svært skadelig for vår mulighet til å nå flere velgere inn mot et nytt valg, sier Hansson til ABC Nyheter.

Hansson mener spredningen av falske nyheter er «livsfarlig for demokratiet».

– Falske nyheter svekker det som er forutsetningen for demokratisk meningsutveklsing om at man er enige om å forholde seg til fakta.

– Skremmende

– Det er skremmende fordi det er en egenskap ved den nye informasjonsteknologien, og særlig Facebook, som er farlig for demokratiet. Det er mange som skjønner at det er tøys å tillegge meg et slikt sitat, men det vil alltid, og særlig for et lite parti, være flere som ikke skjønner det og lagrer en slik opplysning i bakhodet, sier Hansson.

– Er det ubehagelig?

– Man skulle tro at man kunne trekke på skuldrene, men det er ubehagelig å måtte innse at dette faktisk kan ha en effekt som skader MDGs muligheter i valget. Det er rett og slett utrivelig. Det er heldigvis lenge nok til valget for at vi kan rette det opp, og de fleste som er interessert i MDG vil klø seg i hodet når de leser dette. Vi må bare jobbe for at dette ikke skal påvirke valget, men det er en reell fare for at folk som ikke vet mye om MDG eller som er skepsis, og som vi ønsker å fortelle hva vi står for, blir mer skeptiske til MDG ved å få med seg en slik falsk nyhet.

Hansson: Facebook bør ta grep

Hansson mener Facebook bør ta grep for å hindre falske nyheter i å spre seg som sanne.

– Vi er et parti som overhodet ikke ønsker at det skal legges inn sensurfunksjoner på Facebook, men dette er et av mange eksempler på at de store sosiale mediene må ta sin egen makt mye mer alvorlig og ta mer ansvar for å hindre at dette kan skje. For eksempel burde det være enkelt å melde inn at falske nyheter er under spredning, og at Facebook setter inn ordentlige ressurser for å følge det opp.

– Så trenger man en diskusjon for hvordan dette skal gjøres, men det er uholdbart at vår eneste mulighet når noe sånn skjer er å gå ut og ta til motmæle vel vitende om at mulighet for at dette spres like mye som den falske nyheten er liten, fastslår Hansson og mener at MDG er ekstra utsatt som et lite parti.

– For et lite parti med små ressurser er falske nyheter ekstra farlig fordi man er så forsvarsløs mot det enorme spredningsrommet i sosiale medier. Det er fordi det ikke finnes en mulighet til å svare for seg i samme omfang. Teknisk sett så burde Facebook på ett aller annet vis tilby oss å svare alle de som ser den falske nyheten, men det kanskje vel idealistisk å be om.

Les også: Facebook må møte i retten etter falsk terror-nyhet

– Vi er maktesløse

Representant for MDG i bystyret i Oslo og rådgiver for Rasmus Hansson , Eivind Trædal, twitret søndag at «denne valgkampen blir slitsom».

Falske nyheter er en av sakene som bekymrer MDG frem mot valget.

Rådgiver for Rasmus Hansson, Eivind Trædal, er bekymret for hvordan falske nyheter påvirker valget. Foto: Privat
Rådgiver for Rasmus Hansson, Eivind Trædal, er bekymret for hvordan falske nyheter påvirker valget. Foto: Privat

– Vi er strengt tatt ganske maktesløse for å håndtere dette. Feilaktige påstander sprer seg omtrent like godt som ekte nyheter fra etablerte medier, uten at det finnes noen direkte måte å holde avsenderen ansvarlig. Vi deltar i kommentarfelter for å oppklare feilinformasjon eller misforståelser, og sprer informasjon i egne kanaler slik at følgere og medlemmer ikke blir skremt av feilaktig informasjon, men sosiale medier-hverdagen gjør at en løgn kan komme seg jorda rundt før sannheten har fått på seg skoa, skriver Trædal i en e-post til ABC Nyheter.

I likhet med Hansson etterlyser han handlekraft fra Facebook.

– Det er problematisk at Facebook ikke har noen funksjon for å melde inn falske nyheter eller blank løgn når man ønsker å rapportere en sak.

Tyskland vil straffe Facebook for falske nyheter

I forrige uke la justisminister i Tyskland, Heiko Mass, frem et lovforslag, om bøter på opp til 50 millioner euro (ca 450 millioner kroner) som eierne bak sosiale nettsteder må betale dersom de ikke rydder opp i falske nyheter som er ærekrenkende.

Tyskland mener at de samme selskapene må offentliggjøre kvartalsvise rapporter som viser hvordan de har håndtert ulovlige innlegg.

Les saken: Tyskland vil straffe sosiale medier som ikke rydder opp

Trædal håper den norske regjeringen tar opp problemstillingen med Facebook.

– Vi håper at regjeringen er i dialog med Facebook om hvordan de kan bidra til å motvirke den farlige trenden med falske nyheter, slik andre land også har. Erna Solberg tok for eksempel affære da Facebook sensurerte hennes deling av det ikoniske bildet av «napalm-jenta» Kim Phuc fra vietnamkrigen.

– Både Frp og Høyre ønsker å drive valgkamp via Facebook, og både befolkningen og partiene har en sterk interesse av at vi ikke har en offentlig debatt preget av falske påstander og virale nyheter uten grunnlag i virkeligheten. Facebook har tidligere signalisert at de ønsker å bekjempe dette problemet. For ytringsfrihetens skyld er det naturligvis mange fallgruver her, og vi ønsker ikke en situasjon der det blir lett å sensurere legitime politiske ytringer i sosiale medier, skriver Trædal.

Facebook: – Tester muligheter for å sikre ekte innhold

Facebook opplyser at de jobber med løsninger for å luke bort falske nyheter. Foto: Justin Tallis / AFP
Facebook opplyser at de jobber med løsninger for å luke bort falske nyheter. Foto: Justin Tallis / AFP

Overfor ABC Nyheter opplyser Facebook sin kommunikasjonsavdeling i Skandinavia at de jobber med å bekjempe falske nyheter.

– Vi tester for øyeblikket ulike muligheter for å sikre at brukerne mottar ekte innhold på Facebook og har annonsert samarbeid med uavhengige faktasjekkere i USA, Tyskland og Frankrike. I øyeblikket har vi ingen planer for Norge, skriver kommunikasjonsavdelingen i en e-post til ABC Nyheter.

Samtidig understreker kommunikasjonsavdelingen at det er et vanskelig felt:

– Vi tror på å gi folk en stemme, og at vi ikke kan ta kontroll over sannheten selv, så vi tilnærmer oss problemet med falske nyheter forsiktig. Vi har satt fokus på vår innsats mot de verste av de verste, på svindlere som kun for sin egen vinning, og på å engasjere både samfunnet vårt og tredjeparts organisasjoner.

I desember 2016 tok Facebook grep for å begrense spredningen av falske nyheter i USA. I januar rullet de ut initiativet i Tyskland, ifølge NRK.

Offensiven mot falske nyheter går på at Facebook skal merke nyhet som de mener er falske. Når Facebook skal flagge nyheter blir faktasjekken utført av blant annet Politifact og Snopes.

Les også: Falsk nyhet setter Israel og Pakistan mot hverandre

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:58 Nytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51 Salvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48 Go-Ahead like punktlig som Vy21:16 – Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15 Fastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47 Basketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43 Rekordmange har kjøpt sin første bolig20:24 Etterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01 Shrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter19:55 Håpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05 Spansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43 Forsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20 Folkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58 Solskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48 SAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38 Palestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02 Lindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02 Mellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48 – Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24 Auschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57 Olsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54 Virusutbruddet øker i omfang15:47 Mot snøfri rekord i Oslo14:48 Suverene Riiber har VM-planen klar14:47 Lundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36 200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05 Høyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44 Vinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28 Klæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20 Appelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11 Thingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35 Snøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21 Høie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16 UD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58 Listhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55 Lucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45 Dødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30 Tore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03 – Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53 Sovende mann berget ut av brennende bil09:53 Kim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29 Rødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24 Stor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05 At samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42 Fjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08 Kun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05 Politiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30 Sundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02 Dødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54 Mann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13 Mons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02 Operaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:34 Godstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05 Bilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35 Treåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35 Iran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04 Morales ber om et fritt og rettferdig valg03:30 Hareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39 Mann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16 FN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50 Brexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13 Vellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12 Rekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55 Minst 30 døde i uvær i Brasil22:22 15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06 Ocean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09 Syk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31 Norsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28 Rein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29 Røthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27 Politiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10 Torp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45 Haaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39 Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd
Siste nytt
21:58PengerNytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51VerdenSalvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48NorgeGo-Ahead like punktlig som Vy21:16Helse og livsstil– Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15NorgeFastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47VerdenBasketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43PengerRekordmange har kjøpt sin første bolig20:24SportEtterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01SportShrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter19:55VerdenHåpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05SportSpansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43Helse og livsstilForsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20NorgeFolkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58SportSolskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48ReiseSAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38VerdenPalestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02SportLindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02NorgeMellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48Norge– Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24VerdenAuschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57SportOlsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54VerdenVirusutbruddet øker i omfang15:47NorgeMot snøfri rekord i Oslo14:48SportSuverene Riiber har VM-planen klar14:47SportLundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36Helse og livsstil200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05PolitikkHøyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44NorgeVinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28SportKlæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20SportAppelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11SportThingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35NorgeSnøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21NorgeHøie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16ReiseUD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58PolitikkListhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55SportLucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45VerdenDødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30SportTore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03Verden– Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53NorgeSovende mann berget ut av brennende bil09:53VerdenKim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29PolitikkRødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24NorgeStor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05KulturAt samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42NorgeFjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08VerdenKun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05NorgePolitiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30SportSundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02VerdenDødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54NorgeMann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13SportMons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02VerdenOperaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:34NorgeGodstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05SportBilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35NorgeTreåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35VerdenIran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04VerdenMorales ber om et fritt og rettferdig valg03:30NorgeHareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39NorgeMann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16VerdenFN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50VerdenBrexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13ReiseVellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12NorgeRekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55VerdenMinst 30 døde i uvær i Brasil22:22Norge15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06VerdenOcean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09SportSyk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31SportNorsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28KulturRein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29SportRøthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27VerdenPolitiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10NorgeTorp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45SportHaaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39PolitikkRopstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd
Populært