Falsk nyhet om MDG delt av flere tusen

Stortingsrepresentant og talsperson for Miljøpartiet De Grøne, Rasmus Hansson, mener falske nyheter utfordrer demokratiet.
Stortingsrepresentant og talsperson for Miljøpartiet De Grøne, Rasmus Hansson, mener falske nyheter utfordrer demokratiet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Falsk informasjon om Miljøpartiet De Grønne spres på sosiale medier. Nå frykter partiet at falske nyheter vil skade partiets sjanser i valgkampen, og ber Facebook ta grep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag kveld dukket en falsk nyhet om Miljøpartiet De Grønnes (MDG) politikk opp på Facebook.

Mannen som har skrevet innlegget hevder MDG ønsker å forby alle fiskebåter i Norge.

– Det er da mer enn nok fisk i butikkene, siteres talsperson og stortingsrepresentant, Rasmus Hansson, og byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, i innlegget.

– Tenk på alle idiotene

Mandag hadde innlegget 4115 delinger på Facebook. Den falske informasjonen er også brukt i nye innlegg.

I kommentarfeltet går mange god for den falske informasjonen.

– Tenk på alle de idiotene som har stemt på dette idiotpartiet, ikke noe bedre de enn de idiotene du ser på bilde over her, skriver en Facebook-bruker som kommentar på innlegget.

Flere i kommentarfeltet er kritiske til at det spres falsk informasjon.

– Dette er en regn løgn, og det er veldig rart at så mange mennesker helt ukritisk går fem på, kommenterer en bruker.

– Kildekritikk, folkens, skriver en annen.

– Morsomt uansett

ABC Nyheter har ikke lykkes å få fatt i mannen bak innlegget, men mandag ble innlegget redigert.

– Noen få skjønner visst ikke at det handler om humor og satire her. Morsomt uansett, skriver mannen.

Les også: Høyre-topp sprer falske nyheter

Hansson: – Livsfarlig for demokratiet

Søndag kveld jobbet Rasmus Hansson sin rådgiver, Eivind Trædal, iherdig i kommentarfeltet for å informere om at innlegget er falske nyheter, men innlegget fortsetter å deles i sosiale medier.

Partiets eneste stortingsrepresentant, Rasmus Hansson, mener spredningen av dette konkrete eksempelet og liknende innlegg kan skade partiets muligheter i valgkampen.

Oslo 20160408. Miljøpartiet De Grønne avholder landsmøte. Rasmus Hansson på landsmøtet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo 20160408. Miljøpartiet De Grønne avholder landsmøte. Rasmus Hansson på landsmøtet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det kan være svært skadelig for vår mulighet til å nå flere velgere inn mot et nytt valg, sier Hansson til ABC Nyheter.

Hansson mener spredningen av falske nyheter er «livsfarlig for demokratiet».

– Falske nyheter svekker det som er forutsetningen for demokratisk meningsutveklsing om at man er enige om å forholde seg til fakta.

– Skremmende

– Det er skremmende fordi det er en egenskap ved den nye informasjonsteknologien, og særlig Facebook, som er farlig for demokratiet. Det er mange som skjønner at det er tøys å tillegge meg et slikt sitat, men det vil alltid, og særlig for et lite parti, være flere som ikke skjønner det og lagrer en slik opplysning i bakhodet, sier Hansson.

– Er det ubehagelig?

– Man skulle tro at man kunne trekke på skuldrene, men det er ubehagelig å måtte innse at dette faktisk kan ha en effekt som skader MDGs muligheter i valget. Det er rett og slett utrivelig. Det er heldigvis lenge nok til valget for at vi kan rette det opp, og de fleste som er interessert i MDG vil klø seg i hodet når de leser dette. Vi må bare jobbe for at dette ikke skal påvirke valget, men det er en reell fare for at folk som ikke vet mye om MDG eller som er skepsis, og som vi ønsker å fortelle hva vi står for, blir mer skeptiske til MDG ved å få med seg en slik falsk nyhet.

Hansson: Facebook bør ta grep

Hansson mener Facebook bør ta grep for å hindre falske nyheter i å spre seg som sanne.

– Vi er et parti som overhodet ikke ønsker at det skal legges inn sensurfunksjoner på Facebook, men dette er et av mange eksempler på at de store sosiale mediene må ta sin egen makt mye mer alvorlig og ta mer ansvar for å hindre at dette kan skje. For eksempel burde det være enkelt å melde inn at falske nyheter er under spredning, og at Facebook setter inn ordentlige ressurser for å følge det opp.

– Så trenger man en diskusjon for hvordan dette skal gjøres, men det er uholdbart at vår eneste mulighet når noe sånn skjer er å gå ut og ta til motmæle vel vitende om at mulighet for at dette spres like mye som den falske nyheten er liten, fastslår Hansson og mener at MDG er ekstra utsatt som et lite parti.

– For et lite parti med små ressurser er falske nyheter ekstra farlig fordi man er så forsvarsløs mot det enorme spredningsrommet i sosiale medier. Det er fordi det ikke finnes en mulighet til å svare for seg i samme omfang. Teknisk sett så burde Facebook på ett aller annet vis tilby oss å svare alle de som ser den falske nyheten, men det kanskje vel idealistisk å be om.

Les også: Facebook må møte i retten etter falsk terror-nyhet

– Vi er maktesløse

Representant for MDG i bystyret i Oslo og rådgiver for Rasmus Hansson , Eivind Trædal, twitret søndag at «denne valgkampen blir slitsom».

Falske nyheter er en av sakene som bekymrer MDG frem mot valget.

Rådgiver for Rasmus Hansson, Eivind Trædal, er bekymret for hvordan falske nyheter påvirker valget. Foto: Privat
Rådgiver for Rasmus Hansson, Eivind Trædal, er bekymret for hvordan falske nyheter påvirker valget. Foto: Privat

– Vi er strengt tatt ganske maktesløse for å håndtere dette. Feilaktige påstander sprer seg omtrent like godt som ekte nyheter fra etablerte medier, uten at det finnes noen direkte måte å holde avsenderen ansvarlig. Vi deltar i kommentarfelter for å oppklare feilinformasjon eller misforståelser, og sprer informasjon i egne kanaler slik at følgere og medlemmer ikke blir skremt av feilaktig informasjon, men sosiale medier-hverdagen gjør at en løgn kan komme seg jorda rundt før sannheten har fått på seg skoa, skriver Trædal i en e-post til ABC Nyheter.

I likhet med Hansson etterlyser han handlekraft fra Facebook.

– Det er problematisk at Facebook ikke har noen funksjon for å melde inn falske nyheter eller blank løgn når man ønsker å rapportere en sak.

Tyskland vil straffe Facebook for falske nyheter

I forrige uke la justisminister i Tyskland, Heiko Mass, frem et lovforslag, om bøter på opp til 50 millioner euro (ca 450 millioner kroner) som eierne bak sosiale nettsteder må betale dersom de ikke rydder opp i falske nyheter som er ærekrenkende.

Tyskland mener at de samme selskapene må offentliggjøre kvartalsvise rapporter som viser hvordan de har håndtert ulovlige innlegg.

Les saken: Tyskland vil straffe sosiale medier som ikke rydder opp

Trædal håper den norske regjeringen tar opp problemstillingen med Facebook.

– Vi håper at regjeringen er i dialog med Facebook om hvordan de kan bidra til å motvirke den farlige trenden med falske nyheter, slik andre land også har. Erna Solberg tok for eksempel affære da Facebook sensurerte hennes deling av det ikoniske bildet av «napalm-jenta» Kim Phuc fra vietnamkrigen.

– Både Frp og Høyre ønsker å drive valgkamp via Facebook, og både befolkningen og partiene har en sterk interesse av at vi ikke har en offentlig debatt preget av falske påstander og virale nyheter uten grunnlag i virkeligheten. Facebook har tidligere signalisert at de ønsker å bekjempe dette problemet. For ytringsfrihetens skyld er det naturligvis mange fallgruver her, og vi ønsker ikke en situasjon der det blir lett å sensurere legitime politiske ytringer i sosiale medier, skriver Trædal.

Facebook: – Tester muligheter for å sikre ekte innhold

Facebook opplyser at de jobber med løsninger for å luke bort falske nyheter. Foto: Justin Tallis / AFP
Facebook opplyser at de jobber med løsninger for å luke bort falske nyheter. Foto: Justin Tallis / AFP

Overfor ABC Nyheter opplyser Facebook sin kommunikasjonsavdeling i Skandinavia at de jobber med å bekjempe falske nyheter.

– Vi tester for øyeblikket ulike muligheter for å sikre at brukerne mottar ekte innhold på Facebook og har annonsert samarbeid med uavhengige faktasjekkere i USA, Tyskland og Frankrike. I øyeblikket har vi ingen planer for Norge, skriver kommunikasjonsavdelingen i en e-post til ABC Nyheter.

Samtidig understreker kommunikasjonsavdelingen at det er et vanskelig felt:

– Vi tror på å gi folk en stemme, og at vi ikke kan ta kontroll over sannheten selv, så vi tilnærmer oss problemet med falske nyheter forsiktig. Vi har satt fokus på vår innsats mot de verste av de verste, på svindlere som kun for sin egen vinning, og på å engasjere både samfunnet vårt og tredjeparts organisasjoner.

I desember 2016 tok Facebook grep for å begrense spredningen av falske nyheter i USA. I januar rullet de ut initiativet i Tyskland, ifølge NRK.

Offensiven mot falske nyheter går på at Facebook skal merke nyhet som de mener er falske. Når Facebook skal flagge nyheter blir faktasjekken utført av blant annet Politifact og Snopes.

Les også: Falsk nyhet setter Israel og Pakistan mot hverandre

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre17:56 Manchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23 Thomas Cook på randen av konkurs17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 René Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU13:00 Haaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53 Rundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43 Minst to døde i uvær i Texas12:39 Bjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53 Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53 Bompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51 Norge går inn i europeisk forsvarssamarbeid
Siste nytt
20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre17:56SportManchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23ReiseThomas Cook på randen av konkurs17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26NorgeRené Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU13:00SportHaaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53PengerRundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43VerdenMinst to døde i uvær i Texas12:39SportBjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53PolitikkRopstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53PolitikkBompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51NorgeNorge går inn i europeisk forsvarssamarbeid
Populært