Meny

Falsk nyhet om MDG delt av flere tusen

Stortingsrepresentant og talsperson for Miljøpartiet De Grøne, Rasmus Hansson, mener falske nyheter utfordrer demokratiet.
Stortingsrepresentant og talsperson for Miljøpartiet De Grøne, Rasmus Hansson, mener falske nyheter utfordrer demokratiet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Falsk informasjon om Miljøpartiet De Grønne spres på sosiale medier. Nå frykter partiet at falske nyheter vil skade partiets sjanser i valgkampen, og ber Facebook ta grep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag kveld dukket en falsk nyhet om Miljøpartiet De Grønnes (MDG) politikk opp på Facebook.

Mannen som har skrevet innlegget hevder MDG ønsker å forby alle fiskebåter i Norge.

– Det er da mer enn nok fisk i butikkene, siteres talsperson og stortingsrepresentant, Rasmus Hansson, og byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, i innlegget.

– Tenk på alle idiotene

Mandag hadde innlegget 4115 delinger på Facebook. Den falske informasjonen er også brukt i nye innlegg.

I kommentarfeltet går mange god for den falske informasjonen.

– Tenk på alle de idiotene som har stemt på dette idiotpartiet, ikke noe bedre de enn de idiotene du ser på bilde over her, skriver en Facebook-bruker som kommentar på innlegget.

Flere i kommentarfeltet er kritiske til at det spres falsk informasjon.

– Dette er en regn løgn, og det er veldig rart at så mange mennesker helt ukritisk går fem på, kommenterer en bruker.

– Kildekritikk, folkens, skriver en annen.

– Morsomt uansett

ABC Nyheter har ikke lykkes å få fatt i mannen bak innlegget, men mandag ble innlegget redigert.

– Noen få skjønner visst ikke at det handler om humor og satire her. Morsomt uansett, skriver mannen.

Les også: Høyre-topp sprer falske nyheter

Hansson: – Livsfarlig for demokratiet

Søndag kveld jobbet Rasmus Hansson sin rådgiver, Eivind Trædal, iherdig i kommentarfeltet for å informere om at innlegget er falske nyheter, men innlegget fortsetter å deles i sosiale medier.

Partiets eneste stortingsrepresentant, Rasmus Hansson, mener spredningen av dette konkrete eksempelet og liknende innlegg kan skade partiets muligheter i valgkampen.

Oslo 20160408. Miljøpartiet De Grønne avholder landsmøte. Rasmus Hansson på landsmøtet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo 20160408. Miljøpartiet De Grønne avholder landsmøte. Rasmus Hansson på landsmøtet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det kan være svært skadelig for vår mulighet til å nå flere velgere inn mot et nytt valg, sier Hansson til ABC Nyheter.

Hansson mener spredningen av falske nyheter er «livsfarlig for demokratiet».

– Falske nyheter svekker det som er forutsetningen for demokratisk meningsutveklsing om at man er enige om å forholde seg til fakta.

– Skremmende

– Det er skremmende fordi det er en egenskap ved den nye informasjonsteknologien, og særlig Facebook, som er farlig for demokratiet. Det er mange som skjønner at det er tøys å tillegge meg et slikt sitat, men det vil alltid, og særlig for et lite parti, være flere som ikke skjønner det og lagrer en slik opplysning i bakhodet, sier Hansson.

– Er det ubehagelig?

– Man skulle tro at man kunne trekke på skuldrene, men det er ubehagelig å måtte innse at dette faktisk kan ha en effekt som skader MDGs muligheter i valget. Det er rett og slett utrivelig. Det er heldigvis lenge nok til valget for at vi kan rette det opp, og de fleste som er interessert i MDG vil klø seg i hodet når de leser dette. Vi må bare jobbe for at dette ikke skal påvirke valget, men det er en reell fare for at folk som ikke vet mye om MDG eller som er skepsis, og som vi ønsker å fortelle hva vi står for, blir mer skeptiske til MDG ved å få med seg en slik falsk nyhet.

Hansson: Facebook bør ta grep

Hansson mener Facebook bør ta grep for å hindre falske nyheter i å spre seg som sanne.

– Vi er et parti som overhodet ikke ønsker at det skal legges inn sensurfunksjoner på Facebook, men dette er et av mange eksempler på at de store sosiale mediene må ta sin egen makt mye mer alvorlig og ta mer ansvar for å hindre at dette kan skje. For eksempel burde det være enkelt å melde inn at falske nyheter er under spredning, og at Facebook setter inn ordentlige ressurser for å følge det opp.

– Så trenger man en diskusjon for hvordan dette skal gjøres, men det er uholdbart at vår eneste mulighet når noe sånn skjer er å gå ut og ta til motmæle vel vitende om at mulighet for at dette spres like mye som den falske nyheten er liten, fastslår Hansson og mener at MDG er ekstra utsatt som et lite parti.

– For et lite parti med små ressurser er falske nyheter ekstra farlig fordi man er så forsvarsløs mot det enorme spredningsrommet i sosiale medier. Det er fordi det ikke finnes en mulighet til å svare for seg i samme omfang. Teknisk sett så burde Facebook på ett aller annet vis tilby oss å svare alle de som ser den falske nyheten, men det kanskje vel idealistisk å be om.

Les også: Facebook må møte i retten etter falsk terror-nyhet

– Vi er maktesløse

Representant for MDG i bystyret i Oslo og rådgiver for Rasmus Hansson , Eivind Trædal, twitret søndag at «denne valgkampen blir slitsom».

Falske nyheter er en av sakene som bekymrer MDG frem mot valget.

Rådgiver for Rasmus Hansson, Eivind Trædal, er bekymret for hvordan falske nyheter påvirker valget. Foto: Privat
Rådgiver for Rasmus Hansson, Eivind Trædal, er bekymret for hvordan falske nyheter påvirker valget. Foto: Privat

– Vi er strengt tatt ganske maktesløse for å håndtere dette. Feilaktige påstander sprer seg omtrent like godt som ekte nyheter fra etablerte medier, uten at det finnes noen direkte måte å holde avsenderen ansvarlig. Vi deltar i kommentarfelter for å oppklare feilinformasjon eller misforståelser, og sprer informasjon i egne kanaler slik at følgere og medlemmer ikke blir skremt av feilaktig informasjon, men sosiale medier-hverdagen gjør at en løgn kan komme seg jorda rundt før sannheten har fått på seg skoa, skriver Trædal i en e-post til ABC Nyheter.

I likhet med Hansson etterlyser han handlekraft fra Facebook.

– Det er problematisk at Facebook ikke har noen funksjon for å melde inn falske nyheter eller blank løgn når man ønsker å rapportere en sak.

Tyskland vil straffe Facebook for falske nyheter

I forrige uke la justisminister i Tyskland, Heiko Mass, frem et lovforslag, om bøter på opp til 50 millioner euro (ca 450 millioner kroner) som eierne bak sosiale nettsteder må betale dersom de ikke rydder opp i falske nyheter som er ærekrenkende.

Tyskland mener at de samme selskapene må offentliggjøre kvartalsvise rapporter som viser hvordan de har håndtert ulovlige innlegg.

Les saken: Tyskland vil straffe sosiale medier som ikke rydder opp

Trædal håper den norske regjeringen tar opp problemstillingen med Facebook.

– Vi håper at regjeringen er i dialog med Facebook om hvordan de kan bidra til å motvirke den farlige trenden med falske nyheter, slik andre land også har. Erna Solberg tok for eksempel affære da Facebook sensurerte hennes deling av det ikoniske bildet av «napalm-jenta» Kim Phuc fra vietnamkrigen.

– Både Frp og Høyre ønsker å drive valgkamp via Facebook, og både befolkningen og partiene har en sterk interesse av at vi ikke har en offentlig debatt preget av falske påstander og virale nyheter uten grunnlag i virkeligheten. Facebook har tidligere signalisert at de ønsker å bekjempe dette problemet. For ytringsfrihetens skyld er det naturligvis mange fallgruver her, og vi ønsker ikke en situasjon der det blir lett å sensurere legitime politiske ytringer i sosiale medier, skriver Trædal.

Facebook: – Tester muligheter for å sikre ekte innhold

Facebook opplyser at de jobber med løsninger for å luke bort falske nyheter. Foto: Justin Tallis / AFP
Facebook opplyser at de jobber med løsninger for å luke bort falske nyheter. Foto: Justin Tallis / AFP

Overfor ABC Nyheter opplyser Facebook sin kommunikasjonsavdeling i Skandinavia at de jobber med å bekjempe falske nyheter.

– Vi tester for øyeblikket ulike muligheter for å sikre at brukerne mottar ekte innhold på Facebook og har annonsert samarbeid med uavhengige faktasjekkere i USA, Tyskland og Frankrike. I øyeblikket har vi ingen planer for Norge, skriver kommunikasjonsavdelingen i en e-post til ABC Nyheter.

Samtidig understreker kommunikasjonsavdelingen at det er et vanskelig felt:

– Vi tror på å gi folk en stemme, og at vi ikke kan ta kontroll over sannheten selv, så vi tilnærmer oss problemet med falske nyheter forsiktig. Vi har satt fokus på vår innsats mot de verste av de verste, på svindlere som kun for sin egen vinning, og på å engasjere både samfunnet vårt og tredjeparts organisasjoner.

I desember 2016 tok Facebook grep for å begrense spredningen av falske nyheter i USA. I januar rullet de ut initiativet i Tyskland, ifølge NRK.

Offensiven mot falske nyheter går på at Facebook skal merke nyhet som de mener er falske. Når Facebook skal flagge nyheter blir faktasjekken utført av blant annet Politifact og Snopes.

Les også: Falsk nyhet setter Israel og Pakistan mot hverandre

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:07 Maur setter livet på spill for å redde søsken09:06 Bomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03 Støtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30 Raymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23 Havprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14 Sterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12 Pakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05 Bompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54 Trump truer med å deportere millioner ulovlige innvandrere07:51 Legeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43 Raymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35 Miljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33 EVRY og Tieto fusjonerer07:22 NRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20 Tolv døde i jordskjelv i Kina07:11 Offensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56 Alle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41 Fire biler brant på Hovseter i Oslo06:36 Tankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35 Hjelmseth imponert av innsats og vilje06:30 Ap ønsker ikke å endre asylforliket06:26 Asiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05 Retten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50 Dette skjer i dag05:42 Geolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30 Dette skjedde i natt05:06 HRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00 FN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54 Norge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35 NHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06 Tvangslovutvalget legger fram innstilling03:17 Brasiliansk entreprenørkjempe søker konkursbeskyttelse02:19 Swedbank fjerner toppledere i Estland01:57 Mann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33 USA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27 Abbasi-søsknene returneres til Norge01:07 Sør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40 Sjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30 Menn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09 Optimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33 Skytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20 DN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16 Amnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54 Caro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30 Mystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08 USA advarer mot å gi etter for Iran21:58 SV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55 Kristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33 Jordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02 To trakk seg da Giske fikk styreverv21:00 Østfoldbanen åpnet for trafikk20:59 Kassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30 Trump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50 Norge klaget USA inn til WTO – men USA blokkerer dommerne19:17 Kallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35 Regjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21 Ekspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09 FNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08 Kristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06 Stor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58 Brann ved toglinje i Østfold17:42 – Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32 Vinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08 Båret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00 Norge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54 Dansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44 Hagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40 Tidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38 Drapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18 Iran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05 Airbnb vokste kraftig i 201816:04 Mann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53 «Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33 Sylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15 Ny rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27 Vy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52 Mine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38 Mann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38 Trump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37 Lekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36 30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24 Famling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20 Iran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13 Inn i midnattssolas rike10:58 Golfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43 Equinor fant olje i Norskehavet10:29 Advarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25 Mattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn10:17 Huaweis grunnlegger venter milliardtap10:16 Paraply-aktivist løslatt før tiden – slutter seg til Hongkong-demonstrantene10:06 Tutta hyller Hovland etter US Open-bragden09:43 LSK-profil ute i flere uker09:42 Økt satsing på kvinnene i hoppsporten09:29 Drapstiltalt 17-åring erkjenner ikke straffskyld09:16 Jemtland-saken: Ektemannen erkjenner ikke skyld09:13 Ettåring i Askøy døde av blodforgiftning – hadde to bakterietyper09:11 Veksten i eiendomsskatten stanser opp09:02 Pakistansk aktivist drept08:51 Casper Ruud falt én plass på rankingen08:49 – Solskjær fast bestemt på at Pogba blir i United
Siste nytt
09:07VerdenMaur setter livet på spill for å redde søsken09:06MotorBomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03PolitikkStøtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30NorgeRaymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23NorgeHavprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14SportSterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12VerdenPakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05NorgeBompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54VerdenTrump truer med å deportere millioner ulovlige innvandrere07:51NorgeLegeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43NorgeRaymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35NorgeMiljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33NorgeEVRY og Tieto fusjonerer07:22NorgeNRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20VerdenTolv døde i jordskjelv i Kina07:11SportOffensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56SportAlle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41NorgeFire biler brant på Hovseter i Oslo06:36NorgeTankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35SportHjelmseth imponert av innsats og vilje06:30NorgeAp ønsker ikke å endre asylforliket06:26VerdenAsiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05NorgeRetten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50NorgeDette skjer i dag05:42NorgeGeolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenHRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00VerdenFN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54VerdenNorge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35NorgeNHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06NorgeTvangslovutvalget legger fram innstilling03:17VerdenBrasiliansk entreprenørkjempe søker konkursbeskyttelse02:19VerdenSwedbank fjerner toppledere i Estland01:57NorgeMann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33VerdenUSA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27NorgeAbbasi-søsknene returneres til Norge01:07SportSør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40SportSjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30NorgeMenn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09SportOptimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33SportSkytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20NorgeDN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16VerdenAmnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54SportCaro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30LivetMystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08PolitikkUSA advarer mot å gi etter for Iran21:58PolitikkSV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55SportKristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33NorgeJordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02PolitikkTo trakk seg da Giske fikk styreverv21:00ReisenyheterØstfoldbanen åpnet for trafikk20:59SportKassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30VerdenTrump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50PolitikkNorge klaget USA inn til WTO – men USA blokkerer dommerne19:17NorgeKallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35NorgeRegjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21VerdenEkspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09PolitikkFNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08SportKristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06ReisenyheterStor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58ReisenyheterBrann ved toglinje i Østfold17:42Politikk– Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32NorgeVinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08PolitikkBåret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00PolitikkNorge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54PengerDansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44PolitikkHagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40NorgeTidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38NorgeDrapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18PolitikkIran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05PengerAirbnb vokste kraftig i 201816:04NorgeMann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53Norge«Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33Helse og livsstilSylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15VerdenNy rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27PengerVy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52VerdenMine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38NorgeMann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38VerdenTrump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37NorgeLekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36Verden30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24VerdenFamling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20VerdenIran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13ReiseInn i midnattssolas rike10:58SportGolfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43PengerEquinor fant olje i Norskehavet10:29NorgeAdvarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25NorgeMattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn10:17VerdenHuaweis grunnlegger venter milliardtap10:16VerdenParaply-aktivist løslatt før tiden – slutter seg til Hongkong-demonstrantene10:06SportTutta hyller Hovland etter US Open-bragden09:43SportLSK-profil ute i flere uker09:42SportØkt satsing på kvinnene i hoppsporten09:29NorgeDrapstiltalt 17-åring erkjenner ikke straffskyld09:16NorgeJemtland-saken: Ektemannen erkjenner ikke skyld09:13NorgeEttåring i Askøy døde av blodforgiftning – hadde to bakterietyper09:11NorgeVeksten i eiendomsskatten stanser opp09:02VerdenPakistansk aktivist drept08:51SportCasper Ruud falt én plass på rankingen08:49Sport– Solskjær fast bestemt på at Pogba blir i United
Populært