EU-parlamentets resolusjon om Arktis:

Frank Bakke-Jensen: – EU kan ikke forby noe som helst i norsk arktisk sone

FORNØYD: – EU-parlamentet anerkjente at Havretten gjelder i Arktis - altså at Norge har full råderett.
FORNØYD: – EU-parlamentet anerkjente at Havretten gjelder i Arktis - altså at Norge har full råderett. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen er fornøyd med utfallet av EU-parlamentets avstemning om oljeboring i Arktis. – Men det er uansett ikke de som avgjør, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag avholdt EU-parlamentet en avstemning som i lenger tid har uroet den norske regjeringen:

Den dreide seg om EU-parlamentets behandling av Kommisjonens Arktis-strategi som ble lagt fram i april 2016.

Spenningen lå i ønsket fra noen parlamentarikere å vedta forbud mot oljeboring i Arktis. Til slutt ble det seier til Norge i spørsmålet om stans av oljeboring i nord, rapporterer NTB.

Les:

EU-parlamentet stemte ned krav om totalforbud mot boring i Arktis

– Arktis-resolusjon er en advarsel til Norge

Havretten sikrer Norge

Men uansett hva man måtte mene om oljeboring eller ikke i Arktis:

– I hvilken grad har EU noe de skulle ha sagt over norsk oljeboring, statsråd Frank Bakke-Jensen?

– Det er et veldig godt spørsmål, og litt av en av essensene. Ett av punktene i rapporten som ble vedtatt, slår fast at Havretten gjelder. Og den gir Norge full råderet, sier EØS- og EU-ministeren til ABC Nyheter.

– Resolusjonen er mer et signal om et politisk ønske fra EU, sier Bakke-Jensen, som likevel synes det er viktig at Norge hele tiden er på og hele tiden jobber for våre interesser.

– Kunnskapen er ikke stor i EU-parlamentet. Vi opplyser om vårt syn på hvordan vi utnytter ressursene i Arktis. Det vi gjør, er kunnskapsbasert og bærekraftig, sier han.

Les også: Saken handler om norsk råderett på sokkelen

«Mest politisk støy»

Parlamentsbehandling bygde ifølge Bakke-Jensen på en rapport som delvis var i motstrid til Kommisjonens arktiske strategi, og gikk inn for å forby oljeboring i Arktis.

– Men de kan ikke forby noe som helst, slår den norske ministeren fast.

– Dette er mest politisk støy. Det blir gjerne brukt av motstandere av energiutvinning, at EU har bestemt. Så måtte vi ha brukt enda mer energi på å forsvare det norske standpunktet, sier Frank Bakke-Jensen.

– Sånn som det ble nå, er det helt i tråd med det norske synet. Man skal ikke bore nord for iskanten. Man skal heller ikke subsidiere fossilt drivstoff. Det er uproblematisk for oss, slår han fast.

Les også: Støre tror ikke på militært press på norske ressurser fra EU

Personvernpolicy