Foran SVs landsmøte:

Pensjon og eldre ikke med blant SVs 35 tiltak mot fattigdom

BLIR I NATO: SV fastslo da de satt i regjering, at NATO-medlemskap er i Norges langsiktige interesse. Audun Lysbakken, her på en pressekonferanse foran partiets landsmøte i helgen, forsikrer at partiet er for utmelding, men ikke forventer at det skal skje.
BLIR I NATO: SV fastslo da de satt i regjering, at NATO-medlemskap er i Norges langsiktige interesse. Audun Lysbakken, her på en pressekonferanse foran partiets landsmøte i helgen, forsikrer at partiet er for utmelding, men ikke forventer at det skal skje. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

SV varsler ikke at partiet vil ta oppgjør med underreguleringen av pensjoner i sine 35 tiltak for et rettferdig Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag presenterte partileder Audun Lysbakken, nestleder Snorre Serigstad Valen og partisekretær og førstekandidat i Oslo, Kari Elisabeth Kaski, slagplanen som skal rekruttere flere velgere.

SVs 35-punktsplan har fokus på Forskjells-Norge, fattigdom, urettferdig fordeling, inkludering og andre gode formål.

Nesten 100.000 unger som lever i fattigdom, uføre foreldre som har fått kutt i trygden, boligkjøpere og innvandrere.

Men de eldre glimrer med sitt fravær i tiltakslisten.

Det betyr ikke at de eldre ikke er med i forslaget til arbeidsprogram som skal opp for landsmøtet, som åpner på Gardermoen fredag.

Svekket kjøpekraft

SV har vært med på et pensjonsforlik der Stortinget blant annet har vedtatt at pensjonen hvert år skal justeres opp med 0,75 prosentpoeng mindre enn det lønnstakerne får.

Det har ført til en grov underregulering, som har svekket kjøpekraften til dem som er avhengig av folketrygden de siste årene.

35-punktsplanen og fire prioriterte krav for å støtte en ny regjering, blir tema for SV-landsmøtet.

Og i forslaget til arbeidsprogram slås det fast at avkortingsreglene i pensjonsoppgjøret må endres slik at pensjonistene ikke får vedvarende negativ kjøpekraftsutvikling.

SV vil også gi de berørte organisasjonene forhandlingsrett i trygdeoppgjøret.

Les også: SV lanserer 35 punkter for å redusere ulikheter i Norge

Påfører pensjonistene pengetap

– Blant de 35 tiltakene finner jeg ikke oppgjør med underreguleringen av folketrygden. Støtter SV fortsatt at pensjonene hvert år skal få 0,75 prosentpoeng mindre tillegg enn lønnsmottakerne?

– Vi har flere ganger foreslått å legge inn et gulv som gjør at pensjonene ikke synker i verdi, sier Audun Lysbakken til ABC Nyheter.

I det ligger forslag om at pensjonistene i de årlige trygdeoppgjørene riktignok skal trekkes 0,75 prosentpoeng, men ikke fullt ut dersom det innebærer nedgang i realinntekten, det vil si tillegg minus prisstigningen.

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med behandlingen av revidert nasjonalbudsjett sørge for at alderspensjonister ikke taper kjøpekraft i årets trygdeoppgjør.», foreslo SV blant annet i juni 2015. Forslaget fikk bare partiets egne stemmer.

I fjor minket verdien av pensjonen med 1,6 prosent.

Debatten om dette blir komplisert av at noen trekker inn lønnsinntekter en del pensjonister har i tillegg til pensjonen. De som blir rammet mest av underreguleringen er imidlertid minstepensjonister som ikke ønsker eller orker å jobbe etter pensjonsavgang.

Les også: Regjeringen kjører gjennom pengetap for pensjonistene

SV fastslo da de satt i regjering, at NATO-medlemskap er i Norges langsiktige interesse. Audun Lysbakken, her på en pressekonferanse foran partiets landsmøte i helgen, forsikrer at partiet er for utmelding, men ikke forventer at det skal skje. Se opptak av pressekonferansen over.

Vil vekk fra Washington-NATO

Et annet tema som kan komme til å prege SV-landsmøtet, er sikkerhets- og forsvarspolitikken. I et parti som også favner militærnektere, foreligger det forslag om å styrke det nasjonale forsvaret.

Men de fleste, med avtroppende utenrikspolitiker Bård Vegar Solhjell, ser fortsatt ut til å være enige om parolen «Norge ut av NATO!»

Men da SV satt i regjering med Ap og Sp var partiet med på å slå fast at Nato-medlemskap er i Norges langsiktige interesse.

– Er dere åpne for å gjenta det i kommende stortingsperiode?

– Forhandlinger om helheten i en avtale får vi ta til høsten. Alle vet at SV er imot norsk NATO-medlemskap, men kommer til å skjønne at Norge ikke kommer til å melde seg ut av NATO i oktober, sier Lysbakken til det.

– Det vi vil jobbe for, er å få Norge til å bli mindre avhengige av USA, enn vi har vært, sier partilederen og konkluderer:

– Jeg tror tiden jobber for SVs syn om en sikkerhetspolitikk som er forankret i Norden, og ikke i Washington.

Les også: Nå sier SV ja til NATO

Artikkelen er oppdatert med SVs forslag til arbeidsprogram og tidligere forslag i Stortinget.

Personvernpolicy