Gamlingene ypper seg på Høyre-landsmøte

PENSJONSKRAV: Sverre Mauritzen har flere medlemmer i Høyres seniorforbund enn Unge Høyre, men færre delegater på landsmøtet. Han står opp for krav om trygdeoppgjørene.
PENSJONSKRAV: Sverre Mauritzen har flere medlemmer i Høyres seniorforbund enn Unge Høyre, men færre delegater på landsmøtet. Han står opp for krav om trygdeoppgjørene. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Lederen av Senior Høyres Landsforbund står skulder ved skulder med Pensjonistforbundets Jan Davidsen i kampen for å fjerne pensjonistenes minus i trygdeoppgjørene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (ABC Nyheter): Da lederen for Senior Høyres Landsforbund, Sverre Mauritzen, entret talerstolen på Høyres landsmøte, gjorde han det klart at de eldres organisasjon i Høyre har like mange medlemmer som Unge Høyre, men atskillig færre delegater.

– Vi er 750.000 seniorer

Høyres beretning viser at seniorene faktisk har litt flere medlemmer enn ungdommene, 3730 mot 3703. Men bare sju delegater får representere dem på partiets landsmøter, mot Unge Høyres 20.

– Vi er 750.000 seniorer over 67 år i Norge, fortalte han og illustrerte dermed betydningen de eldre har i kommende stortingsvalg.

– Er dere en undervurdert maktfaktor ved stortingsvalgene?

– Ja, det kan du godt si. Vi er veldig mange seniorvelgere som er samfunnsinteresserte. På sikt går aldersbefolkningen i Norge også opp. Vi representerer et stort velgerpotensial, sier Mauritzen til ABC Nyheter.

Høyre avvikler, som første parti ut i år, sitt landsmøte fra torsdag til søndag denne uka.

Les også: Høyre vedtok å fjerne flypassasjeravgiften

– Høyre skal bli størst på dem over 62 år

Mauritzen understreker at de eldre ikke bare representerer et stort velgerpotensial. For partiet er de en stor ressurs.

– Når folk er på jobb, kan vi stå på stands, banke på dører og så videre. Seniorene er veldig nyttige medarbeidere i valgkampen. Vi har som mål at Høyre skal bli størst på dem over 62 år ved høstens stortingsvalg, sier Mauritzen, som fram til 1993 satt tre perioder på Stortinget.

Deretter ble han nestkommanderende ved Norges delegasjon til EU.

– I Høyre er vi jevnstore, men Unge Høyre har mye større delegasjon på landsmøtene. Dette er et misforhold vi jobber med, å få aktive seniorer med på viktige begivenheter som landsmøtet.

84-årig stortingskandidat

SENIOR+: Agnete Tjærandsen fra Nordland er Høyre-landsmøtets eldste, med sine 84 år. Hun stiller i høstens stortingsvalg. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
SENIOR+: Agnete Tjærandsen fra Nordland er Høyre-landsmøtets eldste, med sine 84 år. Hun stiller i høstens stortingsvalg. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

En av de andre fra seniorbenken, Agnete Tjærandsen, var med sine 84 år eldste på talerstolen - og landsmøtet. Bodøkvinnen, med bakgrunn som journalist i NRK, står som nummer fire på Nordland Høyres stortingsvalgliste.

– Agnete sitter i styret og er en fantastisk ressurs også i sitt nærområde, der hun blant annet gjør mye for innvandrerungdom, forteller Mauritzen.

Enig med Jan Davidsen

På ett punkt er Høyers eldregeneral mer enig med den gamle Fagforbunds-kjempen og Ap-mannen Jan Davidsen, enn sitt eget parti:

Kampen mot det som heter underregulering av folketrygden.

Etter pensjonsreformen Stoltenberg-regjeringen gjennomførte i 2011, besluttet politikerne at landets pensjonister skal ha 0,75 prosentpoeng lavere tillegg i sin pensjon enn lønnstakerne får i lønnsoppgjørene hvert år.

Med de lave tilleggene i lønnsoppgjørene i det siste, førte det til at pensjonistene tapte 0,4 prosent i kjøpekraft av pensjonen sin i 2015, hele 1,6 prosent i fjor.

Høyres seniorer har programfestet at partiet må sørge for at pensjonistene som eneste gruppe ikke får redusert kjøpekraft ved lave lønnsoppgjør.

Advarte, men forgjeves

– Hva sier du til at heller ikke Høyre i regjering har fjernet underreguleringen?

Leder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Leder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det er mange gode ting ved det store pensjonsforliket alle partier utenom Frp var med på. Men – den gang manglet man noen milliarder. Og da oppsto denne underreguleringen, innleder Mauritzen.

– Vi advarte allerede den gangen at i tider med lave lønnsoppgjør kunne dette gå i minus. Og det har skjedd de siste par årene.

– Så her er et område der du står skulder ved skulder med Jan Davidsen, som nå leder Pensjonistforbundet?

– Ja, dette er tverrpolitisk. Så er det selvfølgelig finanspolitikerne som salderer. Men vi kommer til å stå på.

– Burde regjeringen i løpet av de fire årene foreslått at underreguleringen blir fjernet?

– Selvfølgelig! utbryter Sverre Mauritzen.

Les også: Regjeringen kjører gjennom pengetap for pensjonistene

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy