Omstridt asylpraksis gir rekordtall

<p>169 av 406 enslige mindreårige har fått midlertidig opphold etter vedtak på asylsøknaden i 2017. Her tar politibetjent Jofrid Morken og tollbetjent Per-Kristian Grandahl hånd om to unge eritreere som kom til Svinesund i 2015.</p>
169 av 406 enslige mindreårige har fått midlertidig opphold etter vedtak på asylsøknaden i 2017. Her tar politibetjent Jofrid Morken og tollbetjent Per-Kristian Grandahl hånd om to unge eritreere som kom til Svinesund i 2015. Foto: Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

169 unge asylsøkere har fått midlertidig opphold i 2017. – Feil å gi barna dårlig behandling i håp om å avskrekke andre, mener KrFs Geir Toskedal. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I januar og februar fikk hele 169 enslige, mindreårige asylsøkere vedtak på at de får bli i Norge til de blir 18 år.

Det viser ferske tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

I 2013, 2014 og 2015 var det bare henholdsvis 17, 21 og 15 mindreårige som fikk stemplet «midlertidig» i sin oppholdstillatelse.

For første gang er midlertidige tillatelser det flest enslige asylsøkere får etter vedtak fra UDI.

Stortingsrepresentant (KrF) Geir Sigbjørn Toskedal forventer Høyre og Arbeiderpartiet kommer på banen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Stortingsrepresentant (KrF) Geir Sigbjørn Toskedal forventer Høyre og Arbeiderpartiet kommer på banen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Det er en uheldig og uakseptabel praksis. Regjeringen må lytte til fagfolk, sier innvandringspolitisk talsmann i KrF, Geir Toskedal, til ABC Nyheter.

Både KrF, Venstre og SV har lenge tatt til orde for å skrote ordningen. Det er i samsvar med hva regjeringen ble rådet til i en rapport de nylig fikk overlevert fra Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR).

Barneombudet, Redd Barna og en rekke andre organisasjoner har uttrykt bekymring knyttet til midlertidige oppholdstillatelser.

Regjeringens ønske er å utvide ordningen slik at UDI kan gi midlertidig opphold til alle barn under 18.

– Er ødeleggende

UDI har rapportert om en forverret situasjon for de enslige mindreårige i norske mottak. Flere enslige mindreårige har den siste tiden forsøkt å ta sitt eget liv på mottakene, fikk ABC Nyheter opplyst av UDI i februar.

– Midlertidig opphold er ødeleggende. Forskning viser at det går ut over barns psykiske helse, hemmer motivasjon for læring og utdanning og hindre integrering. Dessuten fører det til at barn forsvinner fra mottakene og kan bli offer for kriminelle nettverk og menneskehandlere – mange havner de også på drift i europiske storbyer, sier Toskedal.

Les saken: – Flere enslige mindreårige har forsøkt å ta sitt eget liv

I rapporten regjeringen mottok i februar, hevder forskerne at enslige mindreårige forsvinner fordi de ikke har en sikker fremtid etter de fyller 18 år.

– Grunnen til at vi mener forskriften om midlertidig opphold bør fjernes, er at det skaper store utfordringer for en god oppvekst, det fører til stor usikkerhet. Dette skaper både uro og passivitet i mottakene, og en økt grad av forsvinninger i forkant av deportasjoner ved fylte 18 år, sa prosjektleder og hovedforfatter av rapporten, Berit Aasen, til ABC Nyheter.

Les også: UDI bekymret for enslige mindreårige - flere selvmordsforsøk

Rekordhøye tall

Norske myndigheter har siden 2009 hatt mulighet til å gi mindreårige asylsøkere mellom 16 og 18 år midlertidig oppholdstillatelse til de fyller 18 år. Den eneste grunnen til at de får opphold er at de ikke har noen omsorgsperson i hjemlandet.

Selv om midlertidig oppholdstillatelser ikke er noe nytt, viser tallene for 2016 og tallene for de to første månedene i 2017 at bruken øker kraftig.

I 2015 fikk 15 en slik oppholdstillatelse, i 2016 var tallet økt til 316 og så langt i 2017 har 169 fått stemplet sin søknad med «midlertidig».

Det skyldes at det var flertall for å fjerne rimelighetsvilkåret ved henvisning til internflukt i utlendingsloven.

Enkelt forklart kunne man tidligere ta hensyn til om en mindreårig asylsøker er mer sårbar enn voksne, og for eksempel om asylsøkerens sosiale nettverk og helsemessige forhold, når internflukt ble vurdert. Dette vilkåret ble trukket tilbake fra og med 1. oktober i fjor.

I tillegg kommer de fleste enslige mindreårige fra Afghanistan. Her endret norske myndigheter sin sikkerhetsvurdering til landet. I juli sa Listhaug at hun mente det er helt trygt å returnere til Afghanistan.

Les også: Regjeringen avviser råd i bestilt rapport

Vil ha Ap og Høyre på banen

KrF fremmet allerede i fjor et forslag for Stortinget om å fjerne muligheten til å gi midlertidig opphold til barn ved å fjerne Utlendingsforskriftens §8-8.

– Regjeringen sier vi trenger midlertidig opphold for barn for å avverge at flere barn legger ut på flukt – men innføringen av midlertidighet førte ikke til en reduksjon i ankomstene, sier Toskedal som mener det er feil å bruke ordningen om avskrekkelse.

– Det er feil å gi barna dårlig behandling i håp om å avskrekke andre. Vi får nå alvorlige signaler fra verger, UDI, asylmottak og andre. Regjeringen kan ikke sitte med hendlene i fanget å bare se dette skje, sier Toskedal.

Han vil ha Arbeiderpartiet og Høyre på banen for å få flertall på Stortinget. Da ABC Nyheter forsøkte å få statsminister Erna Solberg til å avklare Høyres syn på midlertidige opphold, ville ikke statsministeren svare.

– Jeg synes det er underlig, trist og urovekkende at de to største partiene ikke avklarer sitt syn på en så omstridt praksis overfor mindreårige som ikke ser ut til å fungere, sier Toskedal.

ABC Nyheter har forsøkt å få Arbeiderpartiet til å kommentere saken gjennom flere henvendelser.

I januar gikk Oslo AP ut og ønsket at politikken overfor unge asylsøkere ble liberalisert.

– Mange unge mennesker med beskyttelsesbehov har livet på vent. Det er en praksis vi ikke ønsker, sa leder Frode Jacobsen i Oslo Arbeiderparti til Dagsavisen.

Les også: Skei Grande mener Listhaug ikke viser respekt for kunnskap

Personvernpolicy