Kommunestriden på Senja:

Njåstad: – Tidenes kuvending fra Ap om kommunesammenslåing

TAR BERG-BESTILLING: Lederen for kommunalkomiteen i Stortinget syns utspill fra Berg er interessant. Helge Andre Njåstad (Frp)
TAR BERG-BESTILLING: Lederen for kommunalkomiteen i Stortinget syns utspill fra Berg er interessant. Helge Andre Njåstad (Frp) Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Kommunalpolitikerne Helge André Njåstad (Frp) og Helga Pedersen (Ap) tar gjerne oppfordringen fra Berg kommune om å avgjøre kommunens skjebne i Oslo. Men der slutter enigheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er veldig interessant at Ap lokalt i Berg kommune anerkjenner at Stortinget har ansvar for å få på plass en fornuftig kommunestruktur. Det er tydelig at kuvendingen til Jonas ikke har nådd helt opp til Senja, sier lederen for Stortingets kommunalkomité, Helge André Njåstad (Frp), til ABC Nyheter.

Søndag skrev ABC Nyheter om kommunestriden i den vesle Senja-kommunen Berg. Der går Arbeiderpartiet lokalt inn for å slå kommunen sammen med tre andre kommuner, trass i at 71 prosent i en folkeavstemning i 2016 sa de ønsket å fortsette som egen kommune.

Da Ap og bygdelista Berg Fellesliste på kommunestyremøtet 23. februar i år aktet å vedta kommunesammenslåing, med sine åtte mot sju stemmer, brøt rabalderet løs.

Dermed valgte de to partiene en original vri i stedet.

Les: Folket sa nei - men kommunestyret i Berg vil ha Stortinget til å avgjøre kommunesammenslåing

Småkommune outsorcet sin skjebne

LINJESKIFT: Varaordfører Guttorm Nergård som er Venstre-mann men deltar i bygdelista Berg Fellesliste, gikk til valg på å forbli egen kommune og respektere folkeavstemningen. Nå sikrer han flertall sammen med Ap for å be Stortinget overprøve folkeavstemningen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
LINJESKIFT: Varaordfører Guttorm Nergård som er Venstre-mann men deltar i bygdelista Berg Fellesliste, gikk til valg på å forbli egen kommune og respektere folkeavstemningen. Nå sikrer han flertall sammen med Ap for å be Stortinget overprøve folkeavstemningen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Over bordet på kommunestyremøtet droppet sammenslåings-politikerne sitt forslag til vedtak, og banket i stedet gjennom en oppfordring til Stortinget om å fatte beslutningen om storkommune eller ikke.

Begrunnelsen var den opphissede stemningen overkjøringen av folkeavstemningen hadde skapt.

Så hva sier stortingspolitikerne til å få en slik beslutning i fanget?

– Vi kan gjerne ta imot oppfordringen. Stortinget tar stilling når regjeringen legger fram sin proposisjon om kommunestruktur før påske, sier Helge André Njåstad.

Han mener Ap i Berg med dette er med på linja Ap sentalt var med på før 2013.

– Det er tydelig at kuvendingen til Jonas ikke har nådd helt opp til Senja. Jeg har sjelden sett en større endring i politikken. Ap-nestleder Helga Pedersen snakket om at en kommisjon skulle tegne kartet i Oslo, sier Njåstad og konstaterer om kommunestyrevedtaket:

– Det var en interessant henvendelse.

Les mer fra Berg: – Stortinget startet dette, nå får de rydde opp

– Tegner kart på Sanners kontor

Njåstads uttalelse får Helga Pedersen til å reagere.

– Nå har Frp lagt seg på et lavmål i den politiske debatten! utbryter hun og fortsetter:

– For sju år siden reiste jeg diskusjonen om kommunestruktur i vår programprosess. Det er riktig at jeg reiste spørsmål om vi skulle ha en kommisjon som på 60-tallet. Men Njåstad vet like godt som meg at det ikke ble resultatet av partiprosessen, sier Pedersen til ABC Nyheter.

Hun minner om at Arbeiderpartiets landsmøtet slo fast at hovedregelen er frivillighet. Det samme sa også stortingsflertallet i 2014.

– Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner sa at det ikke skulle brukes tvang, og at det ikke skulle tegne kart på hans kontor. Så er det akkurat det de vil gjør, uten at det engang er klart hvilke kriterier de går ut fra. Det kan se ut som H og Frp ikke vil bruke tvang i kommuner de styrer selv, sier Pedersen.

Også hun tar til etterretning det flertallet i Berg kommune har sagt, og avventer behandlingen til regjeringen legger fram sin stortingsproposisjon om kommunestrukturen.

Les også: 13 kommuner blir tvangssammenslått

Ap i Berg: – Uryddig fra Ap sentralt

Der Frps Njåstad snakker om kuvending fra Arbeiderpartiets side, sier Arbeiderpartiets gruppeleder i Berg kommune, Jan Harald Jansen, at Ap sentralt har vinglet i prosessen for kommunesammenslåing.

– Det var et bredt flertall i Stortinget for å starte en reformprosess. Ap har vinglet i saken, uansett hva de høye herrer har sagt, sier han til ABC Nyheter.

– Det har satt oss i en veldig spesiell situasjon i kommunene der vi har holdt på med det. Alle har brukt masse ressurser på dette, framholder Jansen.

Les også: Ap-ordførere savner støtte fra Støre

Personvernpolicy