Meny

Kors-krangelen:

Dette er saken som viser at Listhaug har rett

2007: Sylvi Listhaug bærer korset som byråd i Oslo for velferd og sosiale tjenester. Foto: Bjørge Stein J / Aftenposten

ABC Nyheter har gått gjennom arkivet til NTB scanpix og bilder fra andre medier. Arkivet viser at Sylvi Listhaug (Frp) har båret korset flere ganger offentlig før hun ble innvandrings- og integreringsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg bruker korset jeg fikk av min bestemor som er nært 100 år gammelt fordi det betyr mye for meg, skrev Listhaug på sin Facebook side søndag kveld.

Dette er korset som Sylvi Listhaug (FrP) brukte p&#xE5; Oslo symposium. <strong>Foto: H&#xE5;kon Mosvold Larsen / NTB scanpix</strong>
Dette er korset som Sylvi Listhaug (FrP) brukte på Oslo symposium. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Innlegget kom som en reaksjon på at tidligere redaktør Sven Egil Omdal på Facebook opplyste at han har gått gjennom 631 bilder av innvandringsministeren i bildebasen til NTB scanpix fra 2001 fram til hun ble minister i desember 2015.

Han ville se om hun tidligere har brukt det religiøse symbolet offentlig. Hans påstand er at Listhaug, med unntak av ett tilfelle i 2008, ikke har båret kors i offentlig sammenheng før hun ble statsråd i justis- og beredskapdepartementet.

«Påstår jeg at hun bruker korset som en politisk rekvisitt for å fri til den underlige gruppen som tror at fremmedfrykt er en kristelig dyd? Ja, det er i grunnen det jeg gjør.» skrev Omdal på Facebook.

Listhaug: – Falske nyheter

Listhaug reagerte sterkt på innlegget til Omdal.

«Dette er det mest nedrige angrepet jeg noensinne har sett! Og det sier litt. Den meget erfarne pressemannen, nå kommentator i Stavanger Aftenblad, Sven Egil Omdal, sprer nå falske nyheter, oppkonstruert for å fremstille meg fæl og kynisk», skrev hun på sin Facebook-side søndag.

ABC Nyheter gikk mandag raskt gjennom Scanpix sin database. Flere bilder av Listhaug viser at hun har båret korset før 2015 da hun ble innvandrings- og integreringminister.

2007: Sylvi Listhaug b&#xE6;rer korset som byr&#xE5;d i Oslo for velferd og sosiale tjenester. <strong>Foto: Bj&#xF8;rge Stein J / Aftenposten</strong>
2007: Sylvi Listhaug bærer korset som byråd i Oslo for velferd og sosiale tjenester. Foto: Bjørge Stein J / Aftenposten

Listhaug brukte korset i 2008 da hun til VG sa hun ville legge ned sprøyterom i Oslo.

Listhaug brukte korset i forbindelse med to intervju i Aftenposten 2007.

På sin Facebook-side la Listhaug ut tre bilder fra Scanpix-basen som viser at hun har brukt smykket ved flere anledninger før hun ble innvandrings- og integreringsminister.

Listhaug brukte også korset den dagen hun overtok ansvarsområder fra justisminister Anders Anundsen, og ga nåværende landsbruks- og matminister Jon Georg Dale nøkkelen til landbruks- og matdepartementet.

Et kjapt besøk på Google viser at også andre medier har bilder av henne med dette smykket før 2015:

Sak i 2013 fra Trønder Avisa da det ble klart at Listhaug ble landsbruksminister. Foto: Skjermpdump Trønder Avisa

Les også: Listhaug: – Skjønner godt at folk flest er skeptisk til mediene

– Løgn

Espen Teigen er politisk rådgiver i Justis- og beredskapsdepartementet og regnes som Listhaugs høyre hånd på sosiale medier. Han er ikke overrasket over funnene.

Sammen med sin politiske r&#xE5;dgiver, Espen Teigen, har Sylvi Listhaug brukt mye krefter og tid p&#xE5; sin egen Facebook-side. <strong>Foto: H&#xE5;kon Mosvold Larsen / NTB scanpix</strong>
Sammen med sin politiske rådgiver, Espen Teigen, har Sylvi Listhaug brukt mye krefter og tid på sin egen Facebook-side. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det er nettopp denne løgnen vi har påpekt. Omdal hevdet han hadde sett gjennom alle bilder i en femten års periode, men det kan han umulig ha gjort. Det eksisterer en rekke bilder av henne med korset lenge før hun ble innvandringsminister. Vi la ut de på Facebook for å avkle denne åpenbare løgnen fra Omdal. Han nekter å beklage for dette. Jeg er utrolig glad vi har sosiale medier slik at vi kunne få sannheten der ute med én gang, skriver Teigen i en e-post til ABC Nyheter.

Ifølge Teigen tar Listhaug kritikken med knusende ro.

– Hun tar det nok med knusende ro personlig, men reagerer på hvor lavt Omdal og hans meningsfeller er villig til å synke for å angripe henne. Hvis fakta står i veien, dikter de selv opp dem. Hvis man tar noen skritt tilbake, hvem er det som ærlig talt har noe med om Listhaug bruker et smykke eller ikke? Det må hun få gjøre akkurat som hun vil med, skriver Teigen videre.

Teigen mener det «ikke finnes regler hvis man angriper Listhaug og Frp».

– Man tyr til alle midler så lenge man kan forsøke å stemple henne som fæl og kynisk, skriver Teigen.

Les også: Aldri har så mange omkommet i Middelhavet som i 2016

Sylvi Listhaug p&#xE5; Facebook <strong>Foto: skjermdump</strong>
Sylvi Listhaug på Facebook Foto: skjermdump

Rettelse fra Omdal søndag

I det første innlegget til Omdal søndag skrev han at han har «gått gjennom samtlige bilder i databasen til Scanpix fra 2001 og til 15. desember 2015, da hun ble innvandrings og ekskluderingsminister.»

«Hun bærer ikke kors-smykket på et eneste av dem», hevdet Omdal.

Omdal kom med en rettelse søndag etter det første innlegget. Han presiserer at han søkte i databasen uten innlogging. Med innlogging finnes det flere bilder av Listhaug.

Svein Egil Omdal i Stavanger Aftenblad. <strong>Foto: Berit Roald / NTB scanpix</strong>
Svein Egil Omdal i Stavanger Aftenblad. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

«Våkne folk har også søkt i Scanpix-basen og funnet bilder fra 2006 og 2007 der Sylvi Listhaug har korset på seg. Jeg søkte i den åpne basen, (uten innlogging) i tidsrommet 1. januar 2001 til 15. desember 2015, da hun ble utnevnt til innvandrings- og integreringsminister. Jeg har sjekket nå, og ser at ved én anledning i 2008 er hun avbildet med korset. Det finnes ingen tilsvarende bilder fra 2006 eller 2007 i det søket jeg får opp. Men rett skal være rett: Av de 631 bildene gjennom 14 år, er det ett hvor hun bærer korset. Det burde jeg sett, og formulert meg tilsvarende.»

Provoserer fortsatt

Etter at verken ABC Nyheter eller andre medier lyktes å få en kommentar fra Omdal mandag, valgte den erfarne mediemannen å utdype sitt syn på både korssmykket og Listhaug i en ny Facebook-post mandag kveld.

– Jeg gjorde en sløv jobb i bildetellingen og offentliggjorde feil fakta. Det er jeg lei for. Jeg skulle selvsagt inderlig ønske at jeg hadde droppet hele bildesøket, og bare sagt det jeg ville si – og som fremdeles er korrekt: Etter at hun fikk en jobb der korset kan ha en politisk effekt, bruker Sylvi Listhaug det langt oftere og etter min oppfatning langt mer bevisst enn før. Og det provoserer fortsatt, skriver han.

Les også: Regjeringen mener asylsøkernes mobiler bør sjekkes

Antirasistisk senter: – Listhaug har brukt korset mye

Nestleder i Antirasistisk senter, Ervin Kohn, mener Listhaug ikke fortjener kritikk for å bruke korset.

Nestleder i Antirasistisk senter Ervin Kohn. <strong>Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix</strong>
Nestleder i Antirasistisk senter Ervin Kohn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Listhaug har brukt korset mye, men det var nok ikke tilfeldig at hun brukte det under Oslo symposium. Det er helt naturlig at Listhaug bærer korset som personlig kristen, og det skjønner jeg veldig godt, sier Kohn til ABC Nyheter og fortsetter:

– Jeg synes ikke hun fortjener kritikk for dette, det er så mye annet man kan kritisere henne for. Blant annet sa hun under Oslo symposium at definisjonen av en populist er «en som lytter til folket». Det er en veldig snever definisjon.

Listhaug om hemmelige dokumenter: – Et voldsomt press på Europa nå

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:55 Brakvalget uteble for høyrepopulistene15:52 Ny pågripelse etter skyting på Grünerløkka15:42 Tobakksgigant vil slutte å selge sigaretter15:36 Pochettino om Kane-retur til mesterligafinalen: – Jeg er veldig positiv15:34 Bøter for tysk shariapoliti15:08 WHO anerkjenner utbrenthet som sykdom15:05 Byggingen av vindkraftverk på Frøya stanses midlertidig15:01 Russland sjøsetter verdens største atomisbryter14:43 Pappa Ruud: – Håper Casper kan gjøre litt mer skade14:42 15 fulle og voldelige flypassasjerer omringet av politi i Spania14:35 Prinsesse Ingrid Alexandra bytter skole14:19 Biler med biogass kan få bompengerabatt13:59 Vys tog er punktlige, men kundene er skuffet13:37 Mann siktet for drapsforsøk i Sandefjord13:37 Dansk Folkeparti i villrede etter valgnederlag13:26 «Kriseløsningen» Hansen tilbake for Norge12:40 Jakob Ingebrigtsen testes mandag12:28 Vi skylder russerne friheten12:27 Tre personer etterforskes for trusler på Tromsøya12:19 Russland vil bistå Norge med Venezuela-mekling12:06 Vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene i Sør-Norge11:58 Cavendish trekker seg fra Tour of Norway11:30 Lampard kan ta Derby til Premier League11:29 Må trolig permittere 25–30 ansatte etter algeangrep11:27 Jevne om tapet av sønnen: – Det dypeste, verste mareritt11:23 Mest sykefravær hos barnehagelærere11:11 MDG jubler for de grønnes framgang i EU-parlamentet11:09 FPÖ vil bidra til å felle Kurz i Østerrike11:08 Arsenal-keeper kritiserer Baku-avgjørelse10:37 Åtte kneoperasjoner for Nora Mørk10:30 Nær 2.000 klager etter nye personvernsregler10:30 Tre pågrepet etter bombeeksplosjon i Lyon10:12 Mann alvorlig skadd i MC-ulykke i Akershus09:59 Bedre gatelys får flere til å bruke beina i Oslos gater09:41 Rekordmye forsikringssvindel avslørt i år09:40 USA og Japan vil samarbeide om romfart09:39 Fiat frir til Renault09:39 Norge møter mesteren og Russland i neste års ishockey-VM08:59 Jevgenij døde for Norge – nektes en grav i hjemlandet07:57 Store urørte naturområder i Norge trues av vindkraftutbygging07:00 Eldre sliter mest med å avsløre falske nyheter06:47 Åpner for å ta bostøtten fra muslimer som ikke tar opp boliglån06:29 De konservative går fram i Østerrike06:13 Minst 15 drept i sammenstøt i fengsel i Brasil06:12 Dette skjer i dag06:09 Nord-Korea kaller Bolton «krigshisser»06:00 Startskuddet går for «menneskerettstoppmøte» i Oslo05:39 Dette skjedde i natt05:30 Dom kan få konsekvenser for eiendomsskatten i hele landet05:12 Trump: Ikke ute etter regimeskifte i Iran04:57 Framgang for populistparti i valget i Belgia04:52 16 personer i Norge er idømt omvendt voldsalarm – fem aktive nå04:04 Le Pen med seier Frankrikes EU-valg03:46 Oljefondet investerer trolig videre i utenlandske spillselskaper03:44 De grønne går kraftig fram i EU-valget i Tyskland03:13 Vannet stengt av etter hull på hovedvannledning i Sarpsborg03:05 EU-parlamentet omkalfatret i massiv valgmønstring02:46 Massiv seier for Farages brexitparti02:26 Permitteringer i vente for lakseslakterier i Nordland og Troms02:11 Sju barn drept i angrep i Jemen01:46 Tilbakegang for Miljöpartiet i EU-valget i Sverige01:13 Historisk seier for Salvini i EU-valget00:50 Storveksler av Bitcoin får åpne bedriftskonto etter seks år00:37 Konservativ topp håper på bred EU-koalisjon00:28 Valgdeltakelsen kraftig opp i EU-valget23:55 Småbarnsfar dømt til fengsel etter blotting og nakenselfier23:41 Nederlag for Dansk Folkeparti – Venstre størst i EU-valget23:25 Tsipras utlyser nyvalg i Hellas etter EU-nederlag23:12 Storseier for Orbans parti i det ungarske EU-valget22:43 EU-valget kan utløse regjeringskrise i Tyskland – er tida ute for Merkel?22:43 Nordlending dømt for hatefulle ytringer mot samer22:29 Tromsø sjokkerte serieleder Molde med ti mann22:18 Akintola senket Brann – RBK med ny seier22:18 Uavhengig økonom vant presidentvalget i Litauen21:40 Kongo: Minst 30 døde og 200 savnet etter forlis21:38 Mann dømt for årelang mishandling av kona og ungene21:37 Regjeringspartiet ligger an til å vinne EU-valget i Polen21:26 Valgdagsmåling: Sverigedemokraterna tredje størst i EU-valget21:18 Storkoalisjon mister flertallet i EU-parlamentet21:02 Mulla Krekar: – Hvis det blir krig mellom Iran og USA, støtter jeg Iran20:32 En død i kraftig jordskjelv i jungelen i Peru20:20 Turist måtte betale dyrt for fiskefangst20:15 Blir orkaner kraftigere – og er det klimakrisen som har skylden?20:09 Storebrand kan få skattekrav på 1,3 milliarder kroner19:54 Grønne partier håper på europeisk valgskred19:54 De grønne og ytre høyre mot brakvalg i Belgia19:30 Kusama-skulptur på plass på Kistefos19:26 Høyt oppmøte under avgjørende EU-valg19:14 Erik Solheim skal jobbe for Kjell Inge Røkke18:57 Høyere oppmøte i EU-valget18:51 Siktet mann nekter straffskyld for skyting i Oslo18:43 Prinsesse Märtha Louise hyllet idrettsglede og mangfold – og delte ut klemmer18:40 To døde og flere skadd da tornado rammet by i Oklahoma18:03 – Takknemlig for å spille noen som betydde så mye for så mange17:03 Over 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03 Sjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23 To menn siktet for knivstikking på Voss16:23 Tre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03 Svenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS
Siste nytt
15:55VerdenBrakvalget uteble for høyrepopulistene15:52NorgeNy pågripelse etter skyting på Grünerløkka15:42Helse og livsstilTobakksgigant vil slutte å selge sigaretter15:36SportPochettino om Kane-retur til mesterligafinalen: – Jeg er veldig positiv15:34VerdenBøter for tysk shariapoliti15:08Helse og livsstilWHO anerkjenner utbrenthet som sykdom15:05NorgeByggingen av vindkraftverk på Frøya stanses midlertidig15:01PengerRussland sjøsetter verdens største atomisbryter14:43SportPappa Ruud: – Håper Casper kan gjøre litt mer skade14:42Verden15 fulle og voldelige flypassasjerer omringet av politi i Spania14:35KulturPrinsesse Ingrid Alexandra bytter skole14:19MotorBiler med biogass kan få bompengerabatt13:59ReiseVys tog er punktlige, men kundene er skuffet13:37NorgeMann siktet for drapsforsøk i Sandefjord13:37PolitikkDansk Folkeparti i villrede etter valgnederlag13:26Sport«Kriseløsningen» Hansen tilbake for Norge12:40SportJakob Ingebrigtsen testes mandag12:28StemmerVi skylder russerne friheten12:27NorgeTre personer etterforskes for trusler på Tromsøya12:19VerdenRussland vil bistå Norge med Venezuela-mekling12:06NorgeVanskelige kjøreforhold på fjellovergangene i Sør-Norge11:58SportCavendish trekker seg fra Tour of Norway11:30SportLampard kan ta Derby til Premier League11:29PengerMå trolig permittere 25–30 ansatte etter algeangrep11:27SportJevne om tapet av sønnen: – Det dypeste, verste mareritt11:23Helse og livsstilMest sykefravær hos barnehagelærere11:11PolitikkMDG jubler for de grønnes framgang i EU-parlamentet11:09PolitikkFPÖ vil bidra til å felle Kurz i Østerrike11:08SportArsenal-keeper kritiserer Baku-avgjørelse10:37SportÅtte kneoperasjoner for Nora Mørk10:30NorgeNær 2.000 klager etter nye personvernsregler10:30VerdenTre pågrepet etter bombeeksplosjon i Lyon10:12NorgeMann alvorlig skadd i MC-ulykke i Akershus09:59NorgeBedre gatelys får flere til å bruke beina i Oslos gater09:41PengerRekordmye forsikringssvindel avslørt i år09:40VerdenUSA og Japan vil samarbeide om romfart09:39MotorFiat frir til Renault09:39SportNorge møter mesteren og Russland i neste års ishockey-VM08:59PolitikkJevgenij døde for Norge – nektes en grav i hjemlandet07:57NorgeStore urørte naturområder i Norge trues av vindkraftutbygging07:00KulturEldre sliter mest med å avsløre falske nyheter06:47PengerÅpner for å ta bostøtten fra muslimer som ikke tar opp boliglån06:29PolitikkDe konservative går fram i Østerrike06:13VerdenMinst 15 drept i sammenstøt i fengsel i Brasil06:12NorgeDette skjer i dag06:09VerdenNord-Korea kaller Bolton «krigshisser»06:00NorgeStartskuddet går for «menneskerettstoppmøte» i Oslo05:39NorgeDette skjedde i natt05:30PengerDom kan få konsekvenser for eiendomsskatten i hele landet05:12VerdenTrump: Ikke ute etter regimeskifte i Iran04:57PolitikkFramgang for populistparti i valget i Belgia04:52Norge16 personer i Norge er idømt omvendt voldsalarm – fem aktive nå04:04PolitikkLe Pen med seier Frankrikes EU-valg03:46PengerOljefondet investerer trolig videre i utenlandske spillselskaper03:44PolitikkDe grønne går kraftig fram i EU-valget i Tyskland03:13NorgeVannet stengt av etter hull på hovedvannledning i Sarpsborg03:05PolitikkEU-parlamentet omkalfatret i massiv valgmønstring02:46PolitikkMassiv seier for Farages brexitparti02:26NorgePermitteringer i vente for lakseslakterier i Nordland og Troms02:11VerdenSju barn drept i angrep i Jemen01:46VerdenTilbakegang for Miljöpartiet i EU-valget i Sverige01:13VerdenHistorisk seier for Salvini i EU-valget00:50PengerStorveksler av Bitcoin får åpne bedriftskonto etter seks år00:37VerdenKonservativ topp håper på bred EU-koalisjon00:28VerdenValgdeltakelsen kraftig opp i EU-valget23:55NorgeSmåbarnsfar dømt til fengsel etter blotting og nakenselfier23:41VerdenNederlag for Dansk Folkeparti – Venstre størst i EU-valget23:25VerdenTsipras utlyser nyvalg i Hellas etter EU-nederlag23:12PolitikkStorseier for Orbans parti i det ungarske EU-valget22:43PolitikkEU-valget kan utløse regjeringskrise i Tyskland – er tida ute for Merkel?22:43NorgeNordlending dømt for hatefulle ytringer mot samer22:29SportTromsø sjokkerte serieleder Molde med ti mann22:18SportAkintola senket Brann – RBK med ny seier22:18VerdenUavhengig økonom vant presidentvalget i Litauen21:40VerdenKongo: Minst 30 døde og 200 savnet etter forlis21:38NorgeMann dømt for årelang mishandling av kona og ungene21:37VerdenRegjeringspartiet ligger an til å vinne EU-valget i Polen21:26VerdenValgdagsmåling: Sverigedemokraterna tredje størst i EU-valget21:18VerdenStorkoalisjon mister flertallet i EU-parlamentet21:02NorgeMulla Krekar: – Hvis det blir krig mellom Iran og USA, støtter jeg Iran20:32VerdenEn død i kraftig jordskjelv i jungelen i Peru20:20NorgeTurist måtte betale dyrt for fiskefangst20:15VerdenBlir orkaner kraftigere – og er det klimakrisen som har skylden?20:09NæringslivStorebrand kan få skattekrav på 1,3 milliarder kroner19:54VerdenGrønne partier håper på europeisk valgskred19:54VerdenDe grønne og ytre høyre mot brakvalg i Belgia19:30NorgeKusama-skulptur på plass på Kistefos19:26VerdenHøyt oppmøte under avgjørende EU-valg19:14NæringslivErik Solheim skal jobbe for Kjell Inge Røkke18:57VerdenHøyere oppmøte i EU-valget18:51NorgeSiktet mann nekter straffskyld for skyting i Oslo18:43NorgePrinsesse Märtha Louise hyllet idrettsglede og mangfold – og delte ut klemmer18:40VerdenTo døde og flere skadd da tornado rammet by i Oklahoma18:03Helse og livsstil– Takknemlig for å spille noen som betydde så mye for så mange17:03HelseOver 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03MotorSjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23NorgeTo menn siktet for knivstikking på Voss16:23VerdenTre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03NorgeSvenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS
Populært