Russlands ambassadør:

– Rakettskjold vil sette Norges grenser i fare

<p>Et 747-fly med tre hundre soldater fra det amerikanske marinekorpset (USMC) utgjør første kontingent av Marines Rotational Force Europe (MRF-E) som skal forlegges hos HV-12 i Værnes garnison. De skal trene på operasjoner under vinterforhold, og delta på øvelser med norske avdelinger. x</p>
Et 747-fly med tre hundre soldater fra det amerikanske marinekorpset (USMC) utgjør første kontingent av Marines Rotational Force Europe (MRF-E) som skal forlegges hos HV-12 i Værnes garnison. De skal trene på operasjoner under vinterforhold, og delta på øvelser med norske avdelinger. x Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Russlands nye ambassadør sier det vil få konsekvenser dersom Norge blir en del av NATOs nye rakettskjold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hvis Norge vurderer det slik at de bare foretar seg noe for å sikre egne grenser, og bringer inn NATO og stokker om på basesystemet, og deltar i et rakettskjold. Hvis Norge påstår at dette bare er et tiltak for å sikre egne grenser, så er det ikke sant. Det er ikke noe vi vil tro på, sier Russlands nye ambassadør til Norge, Teimuraz Otarovich Ramishvili, til nettstedet High North News.

Les også: Russland: Forholdet til Norge er ikke holdbart

Russland bekrefter at Grande og Solhjell står på sanksjonsliste

Mer anspent

Nettstedet er tilknyttet Universitetet i Bodø og har presseveteran Arne O. Holm som ansvarlig redaktør.

Intervjuet er det første med Russlands nye ambassadør etter at to norske stortingspolitikere tidligere denne måneden ble nektet innreise i landet.

Den siste tiden har forholdet mellom Norge og Russland blitt mer anspent.

I en uttalelse 17. februar anklaget den russiske ambassaden i Oslo norske myndigheter for å ha bidratt til nyheter om Russlands «lumskhet», «falske nyheter» og behov for ytterligere å begrense samarbeidet.

Angrepet ble umiddelbart parert av statsminister Erna Solberg.

– Dette er et eksempel på russisk propaganda som gjerne kommer når det er stort fokus på sikkerhetspolitikk, sa Solberg.

Les også: E-tjenesten: Den digitale trusselen fra Russland øker

Forsvarssjefen: Russland prøver å undergrave NATO

– Vil dere sette grensene i fare?

I intervjuet med High North News legger den nye ambassadøren ikke skjul på at de overvåker nøye hvilke grep Norge gjør som de mener vil ha betydning for Russlands sikkerhet.

– Norske myndigheter må avgjøre hvilken vei de vil gå. Det er ingenting i den russiske, strategiske «lesningen» som har forandret seg i vurderingen av Norge. Men i dag ser vi noen aktiviteter av den typen som aldri fant sted i fortiden, sier Teimuraz Otarovich Ramishvili.

I klare ordelag advarer han mot norsk deltagelse i NATO’s rakettskjold, og gjør det klart at det vil få konsekvenser.

– Vil dere sette grensene i fare, med å lage vanskeligheter for Russland – og med det forverre situasjonen – eller ønsker Norge å redusere denne faren? Det å redusere faren er synonymt med å redusere NATOs deltagelse ved vår grense, sier Russlands nye ambassadør til High North News.

Les også: UD: Forholdet til Russland er robust

TV 2: - Russisk hackerangrep mot Arbeiderpartiet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden