Offiserer reagerer på at krigshelter ikke får medaljer

Ledelsen i Norske Reserveoffiserers Forbund, deriblant pensjonert kontreadmiral Jørgen Berggrav, ber Forsvarsministeren endre mening i dekorasjonssaken.
Ledelsen i Norske Reserveoffiserers Forbund, deriblant pensjonert kontreadmiral Jørgen Berggrav, ber Forsvarsministeren endre mening i dekorasjonssaken. Foto: Erik Veigård / NTB scanpix

Reserveoffiserenes ledelse ber Forsvarsministeren endre mening og dekorere glemte helter fra andre verdenskrig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Vi ber statsråden endre sin beslutning», skriver president Terje Surdal og generalsekretær Jørgen Berggrav i Norske Reserveoffisers Forbund (NROF) i et åpent brev til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

Dette er publisert i forbundets medlemsblad «Pro Patria» som nettopp kom ut.

– Som generalsekretær i NROF har jeg aldri tidligere anbefalt en forsvarsminister om å endre sin beslutning, sier pensjonert kontreadmiral Jørgen Berggrav, til ABC Nyheter.

I årene 2001-2004 var Berggrav overadjutant for HM Kong Harald som også er NROFs høye beskytter.

Svært vanskelig å forstå

–Saken har vært diskutert i vårt forbundsstyre. Mange medlemmer har hatt et syn på denne saken og vi har fått flere henvendelser, sier Berggrav som også understreker at både presidenten Terje Surdal og ham selv mente det var riktig og viktig å skrive dette åpne brevet.

– Også for å gi et viktig signal til våre medlemmer, sier den pensjonerte offiseren som tidligere også var sjef for Landsdelskommando Nord-Norge.

Les også: Ber regjeringen dekorere døde helter

I sitt åpne brev viser de to til at det kom inn 1300 forslag på personer som burde hedres, og de de sier at det er «svært vanskelig» for NROF «å forstå at man velger å ikke dekorere noen».

«Har man vært mer fokusert på problemene ved å tildele heder enn å æres den som æres bør?», spør de.

Tidligere har en lang rekke historikere kommet med kritikk av FDs konklusjon, deriblant også Sven-Erik Grieg-Smith som var den første lederen av departementets Historikerprosjekt som vurderte dekorasjoner av glemte helter.

– Jeg mener at de som falt for Norges sak burde kunne dekoreres post mortem, slo han fast i et intervju med ABC Nyheter i slutten av januar.

– Det ble skapt forventninger

Den pensjonerte kontreadmiralen gir også uttrykk for at Forsvarsdepartementet (FD) selv har vært med på å skape problemene som har oppstått etter at de i januar konkluderte med at ingen flere helter fra andre verdenskrig skulle dekoreres.

– Da departementet i 2015 gikk ut og ba om forslag, så ble det skapt noen forventninger. Jeg kan skjønne at det finnes betenkeligheter mot enkelte, men det burde ha vært avklart før man ba folk sende inn forslag til glemte helter, sier Berggrav.

Les også: 1.300 ukjente helter holdes hemmelige

Det åpne brevet fra NROFs ledelse avsluttes på denne måten:

«Politikk er det muliges kunst, men det er også å stå for det man tror på. Det er viktig at de som sto for "ekstraordinære bragder" under den andre verdenskrig, får den anerkjennelsen de fortjener og vi ber statsråden om å endre sin beslutning i denne saken».

I morgen, onsdag, skal Ine Eriksen Søreide delta i Stortingets muntlige spørretime, og det er da ventet at dekorasjonsaken vil bli et tema.

Personvernpolicy